Kangasalan Melojat otti useita mitaleja viikonlopulta ratamelonnan SM-kisoista Vesaniemestä. Samalla seura juhli 75-vuotista taivaltaan. Ratamelonnan lisäksi miteltiin Suomen cupin seitsemäs osakilpailu.
– Hieno viikonloppu takana, ja olihan meillä kotikisat etuna, toteaa seuran puheenjohtajana kahdeksan vuotta toiminut Tapani Saarinen.
Saarinen ottaa esille maajoukkueeseenkin valitun nuoren lahjakkuuden Emma Niemisen, joka rohmusi useamman mitalin viikonlopun aikana. Nieminen otti esimerkiksi ratamelonnassa 500 metrin hopean. Myös naisten kaksikon samanpituisella matkalla Nieminen ja Helmi Ahonen ylsivät hopealle.
– Miesten kaksikon 500 metrillä Niko Keskisen ja Jeremy Hakalan kulta oli huippusaavutus. Miesten yksikön kisassa Jeremy otti pronssia.
Viikonlopun kisat sujuivat järjestelyidenkin osalta hyvin. Sade hieman häiritsi välillä, mutta aikataulut pitivät hyvin.
Talkootyöllä suuri vaikutus
Ratamelonnassa Kangasalan Melojat eli KaMe on johtavia seuroja Suomessa. Tuomari- ja valmentajaosaaminen on seurassa hyvällä mallilla.
Saarinen kehuu satsauksia valmennuspuolelle, ja esimerkiksi 16–20-vuotiaille on osa-aikainen valmentaja, samaten 10–15-vuotiaille. Talkootyön voima on merkittävä, ja melontakisatkin on järjestetty vuosittain talkootyöllä.
– Meillä oli viikonloppunakin yli 60 talkoolaista mukana. Jatkuvasti erilaisissa tehtävissä on 15–20 aktiivia, mistä suuri kiitos. Ilman talkootyötä seura ei olisi voimissaan.
Kangasalla rata on ollut 16 vuotta, ja sen omistaa kaupunki. Saarisen mukaan KaMe on ainoa seura, joka ylläpitää rataa itse. Lahdessa ja Tampereella kaupungit ylläpitävät ratoja.
– Vaikka ylläpidämme rataa itse, kaupunki on kuitenkin suhtautunut kaikkeen positiivisesti. Olemme saaneet maalikameran ja muita välineitä lainaksi kaupungilta.
Melojien tukena toimii myös Nilski-säätiö, joka vuokraa seuran hyväksi rantasaunaa Vesijärven rannalla. Rantasauna Nilskiä hallinnoiva Nilski-säätiö on perustettu vuonna 1988 – ainoana säädekirjan mukaisena tehtävänään kangasalalaisen melontatoiminnan tukeminen.
Rantasaunan vuokrausta pyöritetään talkoilla ja tuotto lahjoitetaan vuosittain nuorten melojien toiminnan tukemiseen sekä seuran kalustohankintoihin. Viime vuosien tuotoilla on tuettu muun muassa aikuisten kilpakaksikon ja nuorten kilpanelikön sekä turvaveneen hankinnoissa.
Harrastajia yhä enemmän
Mitään isoja 75-vuotisjuhlia ei koronan takia pidetty, vaan juhlat vietiin läpi pienin kuvioin ulkona. Saarinen pitää historiaa tärkeänä taustalla: kangas- ja vanerikanooteista on lähdetty liikkeelle, ja kehitys kuituun on ollut huima.
Seurassa on noin 400 jäsentä, ja kilpailupuolen lisäksi retki- ja kuntomelojien osuus on merkittävä.
– Vielä muutamia vuosia sitten harrastajapuolella kävi kato, mutta viime aikoina määrät ovat kasvaneet koko ajan. Tämä johtuu ainakin osittain varmasti vetäjistä.
Saarisesta onkin ollut ilahduttavaa nähdä, miten perheet käyvät melomassa yhdessä. Lapsille ja aikuisille on järjestetty myös harjoituksia yhtä aikaa.
Yksi sykähdyttävimpiä hetkiä seuran historian aikana on ollut seurata Anne Rikalan mukanaoloa olympialaisissa. Oman seuran kasvatin menestystä on seurattu tiiviisti yhdessä.
– Näistä kaikista on jäänyt mahtavia muistoja, Tapani Saarinen miettii.
Melontakausi jatkuu SM-kilpailuilla jo ensi viikonloppuna Tampereella Kaukajärvellä. Silloin melotaan SM-mitaleista kaksikoissa ja nelikoissa.