Kouluilla rokotukset alkanevat ensi viikon lopulla – lapset ja nuoret voivat silti jatkossakin käydä terveyspalveluiden rokotuspisteissä

Kangasalla ja Pälkäneellä on aloitettu 12–15-vuotiaiden rokottaminen heti, kun valtioneuvoston asetusmuutos tuli voimaan. Rokotuksella voi käydä kaikissa yhteistoiminta-alueen rokotuspisteissä. Rokotuksia annetaan Kangasalan keskusterveysasemalla, Suoraman neuvolassa sekä Pälkäneen OmaAsemalla.

Kaupungin tiedotteen mukaan kouluilla tapahtuvia lasten ja nuorten rokotuspäiviä järjestellään parhaillaan yhteistyössä koulujen kanssa.

Kouluilla tapahtuvat rokotukset alkavat tämänhetkisen arvion mukaan viikon 34 loppupuolella.

– Vanhempia tiedotetaan vielä erikseen Wilma-viestillä, kun päivämäärät varmistuvat. Lapset ja nuoret voivat käydä jatkossakin rokotuksilla myös terveyspalveluiden rokotuspisteissä.

Rokotuksen ottamalla nuori voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka terveet nuoret harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös nuorilla mahdollisia.

– Mitä useampi ottaa rokotteen, sitä todennäköisemmin voidaan syksyn aikana välttää uudelleen etäkouluun siirtyminen ja ryhmäharrastusten keskeyttäminen.

Rokotusvuoro ei voi mennä ohi, joten jos kuntalainen ei ole ottanut rokotusta siinä vaiheessa, kun on ollut oman ikäryhmän vuoro, rokotukseen voi edelleen varata ajan.

Rokotukselle tullaan
säntillisesti

Jonkun verran on liikkunut huhua, että kuntalaiset jättäisivät usein tulematta rokotukselle ja rokotteita menisi roskikseen.

– Tämä huhu ei pidä onneksi paikkaansa. Rokotukselle tulematta jättäminen ei ole iso ongelma Kangasalan ja Pälkäneen alueella. Toki meilläkin sitä jonkun verran tapahtuu, mutta pääosin kuntalaiset peruuttavat aikansa annettujen ohjeiden mukaisesti.

Rokotuspäivät suunnitellaan etukäteen siten, että kaikki ampulleista saatavat annokset saadaan rokotettua. Jos joku rokote uhkaa jäädä syystä tai toisesta käyttämättä, rokotusaikaa tarjotaan nopealla varoajalla niille kuntalaisille, jotka ovat halunneet ilmoittautua soittolistalle tällaisia tilanteista varten. Tällä tavalla pystytään varmistamaan, että rokoteannoksia ei jää käyttämättä.

Rokotukseen pitäisi muistaa tulla terveenä. Mikäli on koronavirusinfektioon sopivia oireita, pitäisi hakeutua koronatestaukseen ja perua rokotusaika. Uuden rokotusajan saa varattua verkkoajanvarauksen kautta.

EU:n koronatodistuksen saa tulostettua tai ladattua mobiililaitteelle Omakanta-palvelun kautta. Koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta: todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta, todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Terveydenhuolto voi tulostaa EU:n koronatodistuksen niille kuntalaisille, jotka eivät pysty käyttämään Omakanta-palvelua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?