Kyötikkälässä voi aloittelijakin kokeilla viljelyä – Paula Ojala harrastaa puutarhanhoitoa kasvipalstalla ja kotipihassa

Paula Ojala on vuokrannut Kyötikkälästä palstaa jo vuosia. Aiemmin hänellä on ollut yksivuotinen palsta, tänä kesänä hän vaihtoi monivuotiseen.

Paula Ojala on viljellyt kaupungin vuokraamaa palstaa Kyötikkälässä jo useampia kesiä. Viitisen vuotta hän vuokrasi yksivuotista palstaa, jossa hän kasvatti muun muassa perunaa, porkkanaa, maissia, kauraa ja kesäkukkia. Tänä kesänä hän vaihtoi monivuotiseen palstaan osittain sen takia, että se on rauhallisemmalla paikalla keskellä peltoa.

Ojala harrastaa puutarhanhoitoa myös kotipihassaan, jossa kasvaa koristekasveja, puita ja pensaita. Tänä kesänä palstalla käyminen on jäänyt vähemmälle kuin aiempina vuosina, sillä aikaa ovat vieneet kotona erilaiset projektit, kuten puutarha-altaan uudistaminen. Siitä huolimatta maahan on päätynyt monenlaista kasvia: perunoita, unikoita, auringonkukkia, avomaankurkkua, kesäkurpitsaa, tavallista kurpitsaa, hernettä, sipulia, keltajuurekasta ja porkkanaa.

– Kurpitsoista teen relissiä, jota voi syödä ruuan lisukkeena. Mieheni tykkää siitä hampurilaisissa ja hodareissa, Ojala kertoo sadon hyödyntämisestä.

Jos satoa tulee yli oma tarpeen, se menee naapureille, ystäville tai sukulaisille. Mansikan- ja maissintaimet hän pelasti kasvipalstalleen lähipiiristä, ne olisivat muuten menneet hukkaan. Mansikat tulivat anopilta, popcornin jyvistä kasvatetut maissit ystävältä.

Ojalan mielestä mukavinta viljelyssä on rentous ja vapaat kädet tehdä juuri sellaista kuin itse haluaa. Palstoilla on tapana tervehtiä muita viljelijöitä, ja juttuseuraa löytää varmasti, jos sellaista haluaa. Toiset taas puuhailevat mieluummin omassa rauhassaan. Kokeneemmat viljelijät jakavat mielellään vinkkejä.

– Ei tarvitse mikään puutarhuri olla, hän sanoo, ja kannustaa kokeilemaan viljelyä, jos se kiinnostaa. Vuokrapalsta on kohtuullisen hintainen, ja siitä on helppo luopua, jos kokeilu ei innosta jatkamaan.

Kasvimaata hoitaessaan saa seurakseen myös perhosia, sisiliskoja ja heinäsirkkoja. Ojala kertoo ottavansa välillä kuvia eläimistä ja kasveista. Palstan reunalla kasvaa vapaasti niittykaistale, jonka hän säästi pörriäisille.

Vuokrapalsta voi olla hyvä tapa kokeilla puutarhaharrastusta.

Kyötikkälän kasvitarhapalstat

  • Kyötikkälän palstaviljelyalueen juuret kurottavat 1970-80-luvulle.
  • Yhteensä palstoja on 91, joista varattuna on tänä kesänä ollut 63.
  • Monivuotisia palstoja on 45, yksivuotisia 46.
  • Kaupunki tekee yksivuotisille palstoille syys- ja kevätmuokkauksen, mutta ei lannoita.
  • Lähtökohtaisesti palstoja vuokrataan paikkakuntalaisille ja kesäasukkaille.
  • Palstoja on aiemmin ollut myös Vatialassa, Herttualassa ja Ranta-Koiviston Kankkulassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?