Kolumni: Kaikki hyvä tulee takaisin

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden toimittaja.

Uusien koulutavaroiden hankinta on ollut elokuussa ajankohtaista monessa lapsiperheessä. Reput, penaalit, kynät ja kumit on syytä laittaa kuntoon, kun koulunpenkki taas kutsuu.

Tänä kesänä kaupoissa on pitkästä aikaa näkynyt 1980–luvun lapsille tuttuja monitoimipenaaleja. Muistattehan ne? Penaaliin on upotettu vino pino nappuloita, joita painamalla siitä aukeaa erilaisia lokeroita koulutavaroiden säilytystä varten. Ai että, muistan vielä oman monitoimipenaalini ala-asteelta: Tenavat-aihe, paljon nappuloita ja punainen väri. Mitä muuta olisi koulutyttö voinut toivoa?

Kun iloitsin omalle kuopuksellemme hankitusta päheästä monitoimipenaalista, eräs julkaisua Facebookissa kommentoinut kaverini totesi, että ”siistiä, kun kaikki hyvä tulee takaisin”. Niinhän se vähän tuppaa olemaan. Esimerkiksi Pokémonit ovat jo tehneet vahvan toisen tulemisensa kouluikäisten joukkoon, ja muutenkin tietyt trendit tuntuvat tulevan takaisin muotiin aina tietyin väliajoin.

Mahtavatkohan nykykoululaiset vielä keräillä putua? Omassa ala-asteen luokassani putua – pyyhekumista kumittaessa irtoavaa pikkunöyhtää – keräiltiin yhdessä vaiheessa suurella intohimolla. Suoranaista draamaa koettiin, jos vilkkaat pojat kävivät vahingossa tönimässä tyttöjen putuvarastot tyhjiksi. (Erinomainen varasto oli esimerkiksi teroittimen säiliö.) Putuvarastojen kaatamisasian selvittelyyn saattoi hyvinkin kulua jokunen tovi varsinaisesta oppitunnistakin.

Entäs ne kynät sitten? Niissä tuntuu vuosien mittaan tapahtuneen hyvinkin vähän muutoksia. Arkinen keltainen lyijykynä pitää pintansa ja pinnalla olevat hahmot koristavat helposti myös monia kyniä.

1980–90-lukujen taitteessa muodissa olivat paksut mustekynät, joissa oli useampi väri. Kynän yläpäästä liu’utettiin halutun värin nappula alas, ja senvärinen kärki vapautui kynän alaosaan. Kynät olivat suosittuja, mutta niillä oli muistaakseni melko hankala kirjoittaa niiden paksuuden vuoksi. Näiden kynien uutta tulemista ei olekaan vielä nähty. Ehkä jo ensi vuonna?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?