Aila Laine in memoriam

Aila Laine.

Aila syntyi lokakuun 29. päivänä 1946 Laineen perheen esikoisena sodanjälkeiseen pula-aikaan Luopioisten Kirkonkylän Jänislahdessa. Aitoon kotitalouskeskikoulun jälkeen oli aika muuttaa Helsinkiin elokuussa 1965 suurten ikäluokkien muuttovirran mukana. Alussa Aila toimi kotiapulaisena. Töiden ohessa hän luki itsensä ylioppilaaksi Helsingin yksityislyseon iltalinjalla.

Tätä kautta avautui tie sairaanhoitajakoulutukseen, josta hän valmistui vuonna -70. Myöhemmin hän valmistui kirurgisen sairaanhoidon erikoissairaanhoitajaksi. Kielikurssit Espanjassa avasivat ovet kansainvälisiin työtehtäviin, ja hän jatkoi kouluttautumista ja oman itsensä kehittämistä läpi elämänsä. Myös ammattiyhdistystoiminnassa Aila oli aktiivinen, toimien muun muassa luottamusmiehenä.

Luonteeltaan rohkeana ja eteenpäin suuntautuneena hän lähti valmistuttuaan vuodeksi töihin Texasin Austiniin. Kiinnostus kansainvälisiin tehtäviin ja asioihin johdatti mm. kolmen vuoden kehitysyhteistyöprojektiin Nicaraguassa 1980-luvun lopulla. Niistä vuoden hän työskenteli Salvadorin pakolaisten leirillä ja kaksi vuotta nicaragualaisessa sairaalassa.

Palattuaan Suomeen Aila valittiin vuonna 1995 Vuoden Sairaanhoitajaksi. Hän sai tunnustuksen erityisesti kansainvälisestä työstä. Työskenneltyään muutaman vuoden Suomessa halu edelleen kehittyä ja nähdä uutta innoitti lähtemään Tukholmaan lähes kymmeneksi vuodeksi. Hän koki työ- ja hoitoilmapiirin siellä mielekkääksi työskennellä. Palattuaan Suomeen hän työskenteli Helsingin kotisairaanhoidossa ja toimi joidenkin vanhusten yksityisavustajana.

Jäätyään eläkkeelle 2010 vuoden alussa Aila toimi vanhusten saattajana terveyskeskuksiin ja kulttuuripalveluihin. Hän seurasi aktiivisesti yhteiskunnallisia asioita ja oli heikompiosaisten puolella. Pyrkimys oikeudenmukaisuuteen johti Ailaa läpi elämän. Vaikka Aila vietti paljon aikaa ulkomailla niin työtehtävissä kuin matkustellen, ei hän koskaan unohtanut lapsuuden seutua. Hän luki säännöllisesti Luopioisten paikallislehteä ja oli kiinnostunut niin suvun kuin paikkakunnankin historiasta ja sen luonnosta.

Aktiivisen elämäasenteensa, laajan tietopohjan omaavana ja ihmisrakkaana, hänellä oli suuri vaikutus myös sisarustensa lasten elämään tärkeänä tukena ja kannustajana. Aila menehtyi yllättäen 23.6.2021 Helsingissä.

Yhteisistä hetkistä kiitollisina muistaen sisarukset Hannu, Pirkko, Sirpa ja Jukka

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?