Toinen ajanvaraukseton rokotuspäivä ensi lauantaina, 12–35-vuotiaiden rokotuskattavuutta toivotaan edelleen korkeammaksi

Viime lauantaina järjestetty ajanvaraukseton ”walk in” -rokotuspäivä Kangasalan keskusterveysasemalla saa jatkoa ensi lauantaina. Rokotukselle pääsee silloin ilman ajanvarausta kello 8.30 ja 15 välillä.

Viime lauantaina rokotuksella kävi yhteensä 160 kuntalaista, joukossa sekä ensimmäisen annoksen ottajia että tehosterokotteen aikaistajia.

Rokotukselle ovat tervetulleita kaikki yli 12-vuotiaat kuntalaiset, jotka haluavat saada ensimmäisen rokoteannoksen tai aikaistaa tehosteaikaansa. Tehosterokotteelle tulevilla pitää olla vähintään 6 viikkoa ensimmäisestä annoksesta. Myös ne kuntalaiset, jotka kuuluvat vaikeasti immuunipuutteisten ryhmään voivat tulla ottamaan kolmannen rokoteannoksen ilman ajanvarausta lauantaina. Tällöin viimeisestä rokotuksesta tulee kuitenkin olla kulunut vähintään kaksi kuukautta. Rokotuspäivänä on käytössä sekä Modernan että Pfizerin valmistetta.

Tulossa on muitakin ajanvarauksettomia rokotusvastaanottoja.

 

Nuoret tulevat perässä

Pälkäneen ja Kangasalan yhteistoiminta-alueen rokotuskattavuus on ensimmäisen rokotuksen osalta 73,3 prosenttia ja toisen annoksen osalta 53,8 prosenttia. Erityisesti 12–35-vuotiaiden ikäryhmissä rokotuskattavuutta pitäisi sosiaali- ja terveyskeskuksen mukaan saada vielä tämänhetkistä korkeammaksi. Muissa ikäryhmissä on jo päästy yli 80 prosentin kattavuuslukuihin, ja yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä kattavuus on yli 90 prosenttia.

Vaikka rokotuskattavuus nousee koko ajan, hoitotyön johtajan Jenni Aunio-Ahmavuon mukaan on vielä paljon kuntalaisia, jotka eivät ole rokotusta ottaneet.

– Rokotteiden saatavuus on tällä hetkellä hyvä ja aikoja on hyvin tarjolla kuntalaisille. Rokotusten eteneminen ei ole ollut enää hetkeen kiinni rokotteiden saatavuudesta. Kaikille halukkaille riittää varmasti rokotetta. Rokotteen voivat saada kaikki 12-vuotta täyttäneet kuntalaiset, hän kertoo.

Kaikki rokotuskirjaukset eivät ole siirtyneet THL:n rokotusrekisteriin oikeassa aikataulussa, ja kattavuusluvut ovat todellisuudessa hieman suuremmat kuin rokotusrekistereissä näkyy. Rokotusten massakirjauksissa on ilmennyt tilastointivirheitä, joita korjataan takautuvasti. Korjauksen jälkeen rokotustiedot siirtyvät sekä THL:n rekisteriin että Omakantaan.

– Jos oma rokotuskirjaus ei näy heti Omakannassa, ei kannata olla huolissaan. Tiedon siirtymistä voi odottaa rauhassa, Jos on akuutti tarve saada koronatodistus käyttöön eikä tietoja näy vielä Omakannassa, kannattaa tällöin ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

 

Kolmannet rokoteannokset

THL ja STM linjasivat viime viikon lopulla, että kolmannen koronarokoteannosten anto voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan aloittaa välittömästi. Kangasalla ja Pälkäneellä käynnistettiin ajanvaraus heti perjantaina 17. syyskuuta.

Toisesta rokotuksesta tulee olla kulunut vähintään kaksi kuukautta ennen kuin kolmas annos voidaan antaa. Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos. Kolmansien annosten ei tulisi hidastaa ensimmäisten ja toisten rokoteannosten antamista kunnassa, joten aikoja on tarjolla rokotteen saatavuuden mukaisesti.

–  On hyvä huomata, että kolmatta rokoteannosta ei anneta kaikille aiemmin riskiryhmiin 1 ja 2 luokitelluille henkilöille. Rokote annetaan voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmiin kuuluville. Riskiryhmärokotukset perustuivat henkilöiden vaikean taudin riskiin, mutta nyt kolmas rokotus annetaan niille henkilöille, joiden kyky muodostaa suojaavaa immuunivastetta on heikentynyt perustautinsa tai siihen annetun hoidon perusteella. Kolmannen rokotteen perustelu on siis rokotteen tuoma immuunivaste, ei riski sairastua vaikeaan tautiin, Jenni Aunio-Ahmavuo toteaa.

Voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt ovat pääasiassa erikoissairaanhoidossa hoidettavia tai äskettäin hoidettuja henkilöitä.

THL valmistelee parhaillaan ohjeistusta kolmannen rokoteannoksen antamisesta myös niille, jotka ovat saaneet rokotuksen alkuvuonna 3-5 viikon annosvälillä. Tähän ryhmään kuuluu koronapotilaiden parissa toimivaa sote-henkilöstöä, hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja heitä hoitavia työntekijöitä. THL on luvannut tiedottaa asian yksityiskohdista vielä tiistain aikana. Muiden väestöryhmien osalta kolmannen rokoteannoksen tarvetta tarkastellaan myöhemmin syksyllä.

THL:n linjauksen mukaisesti tehosterokotuksen voi ottaa nykyisin jo kuuden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Annosvälisuositus on 6–12 viikkoa. Alle kuuden viikon tehostevälin rokotetta ei voida antaa. Uuden tehosteajan voi varata itse verkon kautta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?