Puutarhasta löytyneen mystisen kasvin alkuperä voi selvitä lintulaudan kautta

Hampun siemeniä on useissa siemenseospusseissa.

Syksy on tullut ja lehdissä puhutaan taas lintujen talviruokinnasta. Väitetään sen olevan turhaa, linnut oppivat vain helpoille tavoille ja laiskistuvat. Puhutaan myös ruokinnan tarpeellisuudesta, jotta linnut ylipäänsä selviävät talvesta. Mutta ei tässä ollut tarkoitus puhua linnuista, vaan niiden ruoista.

Kasvitarkkailijan näkökulmasta katsoen se, mitä linnuille tarjotaan, on usein löydettävissä myös lintulaudan alta. Kulkiessani talojen ohi en voi välttää mielenkiintoani lintulautoja kohtaan. Usein muutkin ovat harrastaneet tätä ja minulle tulee kysymyksiä milloin minkäkinlaisista kasveista, jotka on löydetty puutarhasta. Kun sitten tiedustelen, sattuuko lähettyvillä olemaan lintulauta, niin usein saan myöntävän vastuksen.

Kaupassa myydään kotimaisen lisäksi myös ulkomaalaista linnunsiementä. Kun sitten linnut innoissaan rouskuttavat siemeniä, niin niitä lentelee myös laudan alapuolelle maahan. Hyvällä onnella tällainen siemen itää ja sen jälkeen mysteeri onkin määrittämistä vaille valmis. Pienten taimien määrittäminen on kotimaankin kasveilla vaikeaa, saati sitten ulkomaalaisilla.

Vähitellen minulle on alkanut tulla tuntumaa siitä, mitä laudan alta voi löytyä. Yksi ryhmä on kotimaiset viljat. Varsinkin keltasirkut pitävät kaurasta ja kaura itää helposti. Usein se ei ehdi tähkälle, kun leikkuri sen niittää tai syksy korjaa sadon, mutta joskus näkee lintulaudan alla kauraa, harvemmin muita viljoja. Heinistä ulkomaista perua ovat pantaheinät, joiden siemeniä on usein sekasiemenpusseissa. Myös hirssiä ja durraa on löytynyt. Satunnainen rikka puutarhoissa on kananhirssi, jota on Sydän-Hämeestäkin löytynyt, viimeksi Rautajärveltä.

Kukkakasveista yleisin laudalta pudonnut lienee auringonkukka. Tämän kasvin siemeniä käytetään yleisesti linnunsiemeninä. Sen lukijat yleensä tuntevat ja siitä ei ole tullut kysymyksiä, vaikka harvoin se pääsee laudan alla kukkivaksi asti. Auringonkukan lehdet ja pysty varsi tunnetaan ilman kukkaakin. Sen olen huomannut, että kuorittu siemen ei idä tai itää huonosti, mutta jos tarjolla on kuorimatonta siementä ja lintu roiskaisee sellaisen siemenen laudan alle, niin se kyllä saattaa itää.

Usein auringonkukka ei ehdi lintulaudan alla kukkaan asti.

Joskus löytyy muitakin samaan auringonkukan heimoon kuuluvia lajeja. Pari viikkoa sitten minut kutsuttiin taas ihmettelemään outoa kasvia puutarhassa. Soittaja oli lukenut tarkkaan lehtensä, kun viime vuonna kerroin tarhasinivalvatista, niin nyt epäiltiin tämäkin kasvin kuuluvan sinivalvatteihin. Kyseessä oli kuitenkin toinen harvinaisuus, sikuri. Tämä vaaleansinisin kukin kukkiva valvatin sukulainen olikin minulle uusi tuttavuus. Se kasvaa luonnostaan lähinnä Etelä-Ruotsissa, mutta on tuttu monelle vanhemmalle ihmiselle, sillä sikurin juurta paahdettiin pula-aikana kahvin korvikkeeksi ja taidettiin vielä sodan jälkeenkin sitä viljellä tähän tarkoitukseen. Löydön päällä puutarhassa nökötti komea lintulauta, joten kasvin alkuperäkin tuli heti selville.

Hieman suuremman hämmästyksen on aiheuttanut viisilehdykkäinen kookaslehtinen kasvi, joka on löytynyt monen laudan alta. Kysyjä on hieman hämillään kysynyt, ettei tämä nyt vaan ole sitä. Siihen minä olen vastannut, että onkos teillä muutettu tuotantosuuntaa viljoista tähän kasviin. No, leikki leikkinä. Hamppu on yleinen lintulautojen alla, sillä sen siemeniä on hyvin usein seospusseissa. Onko kyseessä huumausaine vai jokin muu hampun lajikkeista, sitä en ole alkanut tutkia, mutta tahattomasti nämä kasvit kai ovat puutarhaan joutuneet ja omistajat ovat ne tunnistamisen jälkeen hävittäneet.

Näin laudalta pudonneet ovat kirvoittaneet useita kysymyksiä ja mielenkiintoisia tuttavuuksia. Kannattaa siis seurata paitsi lintuja myös niiden ruokia. Löydöt voivat tuottaa paljon hauskuutta ja iloa – ja jos ei lajia tunnistakaan, niin sitä voi aina kysellä vaikkapa minulta.

Kysy Tuomolta kasveista -palstalla kasviharrastaja ja Luopioisten kasviston ylläpitäjä Tuomo Kuitunen vastaa lukijoiden kasveja koskeviin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen info@luopioistenkasvisto.fi.

Kahvin korvikkeena käytetyn sikurinkin siemen eksyy joskus lintujen ruoaksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?