Maskisuositus jatkuu – rokotuskattavuus ei vielä riittävä siitä luopumiseksi, puolet tartunnoista on edelleen perheiden sisäisiä tartuntoja

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on Pirkanmaalla kasvussa. Taysissa on toistakymmentä potilasta hoidossa koronan takia. Viimeksi kuluneiden neljän viikon aikana sairaalahoitoa tarvinneista potilaista 70 prosenttia on ollut täysin rokottamattomia.

Kahden rokotteen jälkeen sairaalaan joutuneilla on iän lisäksi yleistilaa heikentäviä sairauksia mutta heidän taudinkuvansa on selvästi lievempi kuin rokottamattomilla nuoremmilla potilailla. He kuuluvat ryhmään, jolle annetaan kolmas koronarokotus.

– Koronan hoitoon tarvittavat voimavarat ovat pois muusta sairaanhoidosta. Enempää henkilöstöä emme voi siirtää koronapotilaiden hoitoon ilman, että kiireetöntä hoitoa muilta potilailta vähennetään, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand Taysista.

Rokottamattomuus altistaa selvästi sairaalahoitoa vaativalle koronataudille. Rokotukset vaikuttavat jo 20–29 -vuotiaiden sairaalahoidon tarpeeseen.

Pirkanmaalla on nyt rokotettu yli 12-vuotiaista 85 prosenttia kertaalleen ja 73 prosenttia kaksi kertaa. Vasta 10 prosenttia 12–15 -vuotiaista on voinut Pirkanmaalla saada toisen koronarokotteen. Ensimmäisen rokotteen saaneita on lähes 70 prosenttia.

 

Maskisuositus jatkuu

Maskisuositus jatkuu Pirkanmaalla nykyisellään ja sairaanhoitopiirin alueella käytetään maskeja edelleen myös kouluissa. Yli 12-vuotiaiden koululaisten rokotuskattavuus on vielä liian matala, jotta kuudesluokkalaisia ja sitä vanhempia sekä opettajia koskevasta maskisuosituksesta voitaisiin vielä luopua. Koulujen maskisuositusta arvioidaan seuraavan kerran syysloman jälkeisellä viikolla.

Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on 128 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeksi kuluneiden kahden viikon ajalta. Positiivisten prosenttiosuus on 7,7 Fimlabissa testatusta. Testausta on kohdennettu erityisesti rokottamattomiin ja altistuneisiin.

Pirkanmaalla todettiin viime viikolla 378 koronatartuntaa. Suurin osa tartunnoista saadaan Pirkanmaalta. Tartunnat ovat lisääntyneet lähes kaikissa ikäryhmissä. Puolet tartunnoista on edelleen perheiden sisäisiä tartuntoja.

 

Julkisessa liikenteessä

Pirkanmaan koronanyrkki suosittelee 12 vuotta täyttäneille henkilöille kasvomaskin käyttöä edelleen julkisessa liikenteessä ja takseissa niin matkustajille kuin kuljettajillekin sekä kaikissa yleisissä sisätiloissa, joissa oleskelee paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Suositus koskee myös koronavirustestiin hakeutuvia matkalla näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli he joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella.

Lisäksi kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille henkilöille ulkotiloissa tilanteissa, joissa syntyy pitkäkestoisia ruuhkia, joissa liikkuminen vaikeutuu.

 

Kouluissa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella kouluikäisistä 12–15-vuotiaista on täysi rokotussuoja vasta kolmella prosentilla ja ensimmäisen rokotteen on saanut 68 prosenttia. 16–19-vuotiailla vastaavat luvut ovat 28 prosenttia ja 76 prosenttia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee koulujen työntekijöille ja kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille maskien käyttöä koulujen sisätiloissa, kunnes kaikilla 12 vuotta täyttäneillä on ollut mahdollisuus saada molemmat rokotukset.

THL on parhaillaan päivittämässä koululaisten maskisuositusta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella työikäisten ikäryhmissä 80 prosentin rokotuskattavuus on saavutettu vasta yli 50-vuotiailla, ja varhaiskasvatuksessa tapahtuneissa lasten tartunnoissa tartunnan lähde on useimmiten ollut aikuinen. Sairaanhoitopiiri suosittelee työntekijöille maskien käyttöä päiväkotien sisätiloissa, kunnes kaikilla 12 vuotta täyttäneillä on ollut mahdollisuus saada molemmat rokotukset.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa.

Työnantaja vastaa työturvallisuudesta ja voi velvoittaa maskin käyttöön työpaikalla.

Koronanyrkin mukaan eri organisaatiot ja toimijat, esimerkiksi tilaisuuksien järjestäjät, voivat myös antaa omia suosituksiaan maskin käytöstä omissa tiloissaan tai tilaisuuksissaan.

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä väliaikaisesti, jos paikallinen koronaepidemiatilanne edellyttää. Korkeakoulut päättävät itse opetuksen järjestämistavoista.

 

Etä- ja hybridityö

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa 15.10. asti. Pirkanmaalla suositellaan etätyössä hybridimallia – osa etänä, osa lähityössä – lokakuun ajan. Julkinen asiakaspalvelu pyritään pitämään mahdollisimman normaalisti avoinna.

Vierailut sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla on pääosin sallittu, kun noudatetaan turvallisen vierailun ohjeita. Synnyttäjällä voi olla mukanaan yksi tukihenkilö tai puoliso.

Myös sosiaalihuollon yksiköissä, mukaan lukien Taysin kehitysvammahuollossa, sekä hoiva- ja asumispalveluyksiköissä vieraileminen on sallittua ohjeita noudattaen. Katso ohje vierailuista asumispalveluyksiköissä.

Pirkanmaalla noudatetaan tartuntatautilain kohtaa 58c, jonka mukaan asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen, heille annetaan toimintaohjeet muun muassa turvaväleistä ja käsien puhdistamisesta ja pintojen puhdistusta tehostetaan. Tämän pykälän velvoitteet ovat voimassa vuoden loppuun ilman erillistä viranomaispäätöstä.

 

Yleisötilaisuudet ja harrastukset

Lokakuun alusta THL:n riskiluokituksen mukaisissa matalan riskin yleisötapahtumissa, kuten teatterissa ja konserteissa, joissa on omat paikat, voidaan ottaa korkein sallittu asiakasmäärä. Esimerkiksi naulakoilla ja ravintolapalveluissa tulee kuitenkin välttää ruuhkien syntymistä.

Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua oman ryhmän kesken lähikontakteilla. Kilpailu- ja ottelutoiminta on sallittua. Harrastustilassa tulee olla mahdollisuus riittävien turvavälien säilyttämiseen.

Aikuisten ryhmäliikunta sekä ottelu- ja kilpailutoiminta sisä- ja ulkotiloissa voivat jatkua. Sisätiloissa tulee välttää lähikontaktia.

Yleisesti harrastustilassa tulee olla mahdollisuus riittävien turvavälien säilyttämiseen. Esimerkiksi ryhmäharrastustunnilla sisätilassa voi olla korkeintaan sen verran osallistujia, että kaikki mahtuvat pitämään riittävän turvavälin. Jos harrastaessa kuitenkin aiheutuu lähikontakteja, tilaisuuden järjestäjällä ei ole velvollisuutta estää sitä.

 

Viikon koronakooste – tilastot edellisestä keskiviikosta tämän viikon tiistaihin

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?