Kangasala herää eloon – ihmiset hinkuvat jo tapahtumiin

Kangasalan kaupungin tapahtumakoordinaattori Isabella Rossi ja kulttuurikoordinaattori Anna Toiva iloitsevat siitä, että isoja tapahtumia voidaan taas alkaa entistä enemmän järjestää. Ihmisillä on jo kova palo päästä nauttimaan elämyksistä muiden ihmisten pariin.

– Kyllä huomaa, että ihmisillä on kova ikävä tapahtumiin, sanoo Kangasalan kaupungin tapahtumakoordinaattori Isabella Rossi.

Kun kaksi vuotta on ollut livetapahtumien suhteen hiljaiseloa, Kangasallakin huomaa nyt selvästi, että ihmiset odottavat niiden alkamista ja ihmisten tapaamista.

Kangasalan kaupungin kulttuurikoordinaattori Anna Toiva on huomannut saman ilmiön: Nyt Kangasallakin odotetaan kaiken puhkeavan niin sanotusti taas kukkaan.

Mitään ei ole
jäänyt tekemättä

Isabella Rossi ja Anna Toiva sanovat koronan synnyttäneen uudenlaista tekemistä. He eivät koe, että mistään olisi varsinaisesti tarvinnut luopua.

– Olemme keksineet uudenlaisia tapoja tehdä, ja ulkopuolisia toimijoita on tullut entistä enemmän mukaan. Yhteydenotot ovat lisääntyneet.

Yksi loistava esimerkki on Kauhujen Kangasala, joka on levinnyt kaikkialle kaupunkiin Kirkkoharjun haamukahvilasta lasten halloween-discoon ja kauhujen poniagilityyn. Onpa tapahtuman ympärille rakennettu kokonainen viikonloppu myös Kimmo Pyykkö -taidemuseoon. Myös viime vuodelta tuttu ja supersuosion saavuttanut osallistavasti toteutettu kauhukierros on mukana ohjelmassa.

– Emme ole lannistuneet, vaan keksineet uutta. Oma keksintö on Harjujazz, myös Kangasala Classic ja Urkupäivät ovat uusia tapahtumia.

Kaipuu massatapahtumiin on suuri.

– Ihmiset haluavat lähteä päätteen ääreltä viihteen, kulttuurin ja liikkumisen pariin, Rossi sanoo.

Rossista ja Toivasta on upeaa nähdä, miten yhteisö tuo voimaa ja lisää kuntalaisten hyvinvointia. Elämykset edistävät jaksamista arjen keskellä.

Osa koronan mukanaan tuomista uusista, hyvistä opeista ja käytänteistä vakiintuu myös jatkossa hyödynnettäviksi ja käytettäviksi.

– Vaikka liveä nyt kovin kaivataan, paljon hyviä puolia on myös virtuaalitoteutuksissa, jotka ovat jatkossa hyvänä lisänä aiempiin toimintatapoihin.

Vain terveenä
tapahtumiin

Yhä tapahtumiin tullaan vain terveenä.

– Ihmisillä on hyvin iskostunut mieleen käsihygieniasta ja maskeista huolehtiminen, ja nämä varmasti pysyvät, Toiva sanoo.

Tapahtumajärjestäjät huolehtivat tapahtumien turvallisesta järjestämisestä, mutta kävijällä on aina vastuu. Kipeänä ei siis pidä lähteä liikkeelle.

– Toivottavasti kaikki ottavat rokotteen. Ottamalla rokotteen turvaa samalla myös tapahtumia, Isabella Rossi miettii.

Koronapassikin on vilahdellut tapahtumajärjestäjien puheissa valtakunnallisesti.

– Passi voisi toki tuoda turvallisuudentunnetta, mutta katsotaan, miten asiassa edetään, Anna Toiva sanoo.

Jatkuvaa
uudistumista

Siihen, kohdistuuko tapahtumiin nyt poikkeuksellisen paljon odotuksia, on vaikea kaksikon antaa suoraa vastausta. Heillä itsellään on entistä suurempia odotuksia järjestettävistä tapahtumista.

– Aina pitää olla suurempia odotuksia, jotta kehittyy. Vaikka peruskonsepti pysyy samana, aina voi keksiä jonkun kivan uuden asian, Isabella Rossi sanoo.

Jo olemassa oleviin julkisiin sisä- ja ulkotiloihin voi luoda uusia juttuja. Yhtenä esimerkkinä tästä kulttuurikortteli pääkirjastolla. Myös vaikkapa upean Kesäteatterin, Sahalahden museomakasiinin ja juhlatalo Kontulan tiloja voi käyttää yhä uusiin tarkoituksiin.

Osallistuva budjetointi on hieno esimerkki kuntalaisten omasta vaikuttamisesta tapahtumiin. Nyt syyslomaviikolla järjestettävät Drive in -elokuvanäytökset ovat tästä yksi esimerkki, graffitiseinä myös.

Viime vuonna kaupunki antoi rahaa osallistavaan budjetointiin 30 000 euroa, tälle vuodelle rahaa on 10 000 euroa.

– Meille voi aina ehdottaa asioita. Meidät saa kiinni puhelimitse, sähköpostitse, palautekanavia pitkin, käymällä kaupunki-infossa Lentolan Prisma-keskuksessa.

Tärkeintä on uskaltaa kokeilla. Yksityisten toimijoiden lisäksi Toiva ja Rossi kannustavat yrityksiä ja yhdistyksiä osallistumaan.

– Yksi esimerkki on Kauhujen Kangasala, jossa voi osallistua niihin juttuihin, jotka kiehtovat vähän ravintolapäivän tapaan, Rossi sanoo.

Oppaita
tulossa

Kolmas sektori on iso toimija, ja Kangasallakin järjestöt voivat ottaa yhteyttä Rossiin ja Toivaan. Järjestötreffit järjestetään 14.10. Järjestöyhteistyön opaskin on valmistunut.

– Meihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, ja vieläkin enemmän toivomme yhteistyötä. Tehtävämme on palvella.

Visit Kangasalan uusi retkeilyopas ilmestyy syyslomaviikolla. Oman Retkellä Kangasalla -oppaan voi noutaa kaupunki-infosta tai matkailuneuvonnasta Kangasala-talolta. Retkeilyopas ja koko perheen retkeilyvinkit löytyvät myös Visit Kangasalan sivuilta: visitkangasala.fi/retkella.

Isabella Rossi ja Anna Toiva oppivat koronan aikana, että pitää olla valmis lennossa vaihtamaan suunnitelma A suunnitelmaan B tai vielä ehkä C:hen. Isoja tapahtumia ei kuitenkaan laiteta pystyyn parissa viikossa, vaan suunnitteluun menee aikaa vuosi. Tapahtumasta kaksi kolmasosaa tapahtuu niin sanotusti kulisseissa, ja yksi kolmasosa näkyy kävijöille. Myös Kangasalan kaupunki-infosta saa tietoa tapahtumista.

Syysloman tapahtumat:

19.10. Kangasala Drive in -kino Pikkolan tapahtumakentällä. Näytökset klo 18.30 ja 21.30.

K-Kinon elokuvat Kangasala-talossa

18.–31.10. Väliaikaiset graffitiseinät Sahalahdella, Vatialassa ja Ruutanassa. Nuorisotiloilta lisätietoa.

18.–24.10. Koulujen syysloman Taidesuunnistus lapsille ja perheille. Tarjolla omatoimisesti tehtävä suunnistuskartta mukaan itsenäiseen kiertelyyn. Kimmo Pyykkö -taidemuseo.

23.10. Nallepäivä. Kangasalan pääkirjasto

18.-24.10 Sukella syyslomalla Kuohuun. Kangasalan uimahallissa järjestetään koululaisten syyslomaviikolla monenlaista ohjelmaa. Mukana on mm. jättiläiskuplapallojen sekä merenneito-/kalapoikapyrstöjen kokeilua, uimahyppyjä extreme-uimahyppääjän johdolla, lasten hauska vesijumppa, vesiliukumäkikisa, SUP-lautakokeilua sekä lapsille ja aikuisille suunnattu vesijumppa sekä vesijuoksutuokio. Perheen pienimmille järjestetään viikon aikana kaksi 30 minuutin mittaista lapsiparkkia Opetusaltaassa, jolloin vanhemmilla on mahdollisuus käydä uimassa. Iltaisin Vesiputousaltaalla soi musiikki. Vesijumppia pidetään normaalin viikkoaikataulun mukaisesti.

Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin Kangasalan toimipisteen oppilastöiden näyttely, Kangasala-talon 2.kerroksessa 30.10. saakka

Yönuorisotilat Sentterissä 20.–21.10. ja Sahkussa 21.–22.10.

Kirkkoharjun luontoseikkailupolku

Laavut

 

Loppuvuoden muut tapahtumat:

25.10.–4.11. Kangasalan koululaitos 150 vuotta. Juhlanäyttely 2. Taide Kangasalan kouluissa. Taidetila Terra.

Kauhujen Kangasala 29.–31.10. Toistakymmentä halloween-tapahtumaa eri puolilla Kangasalaa

Joulu alkaa Kangasalla 26.11. Valotorin joulukalenteri ja jouluikkunagalleria aukeaa

Ruutanan monitoimitalon avajaiset 27.11.

Itsenäisyyspäivän juhla Kangasala-talolla 6.12.

Uudenvuoden aaton juhlat Kirkkoharjun ja Vehoniemen näkötorneilla 31.12.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?