Upea, upea Matilda – valloittavat lapset valloittavat musikaalilavan

Upea, upea elämys. Näin voisi kiteyttää Tampereen Työväen Teatterin Matilda-musikaalin, joka sai Suomen kantaesityksensä keskiviikkona.

Roald Dahlin Matilda-romaaniin perustuva musikaali päästää lapset irti ja tekee sen unohtumattomalla tavalla. Katsojan on vaikea uskoakaan, kuinka taitavia ja osaavia lapset ovat lavalla: ihan kuin he olisivat olleet siellä aina. Puolitoista vuotta Matilda-koulussa on todellakin tehnyt tehtävänsä: alakouluikäiset tytöt ja pojat tanssivat ja laulavat niin hienosti, että he valloittavat lavan täysin suvereenisti.

Ensi-illassa Matildana loisti 9–vuotias Villa Murtagh. Tyttö täytti suuren näyttämön helposti ja täysin ongelmitta ollessaan siellä ihan yksinkin. Mikä rohkeus, voima ja läsnäolo pienestä tytöstä säteilikään katsomon takariveille asti! Myös hänen laulunsa oli hienoa ja voimakasta.

9-vuotias Villa Murtagh loistaa Matildana ja täyttää suuren näyttämön helposti aivan yksinkin. Kuva: Kari Sunnari.

Näytelmän tarina on surullinen ja julma: Matildan vanhemmat rakastavat vain ulkonäköä ja rahaa, eivät tyttöä itseään. Älykäs lapsi pakenee tilannetta kirjojen ja tarinoiden maailmaan. Matildan koulun rehtori Trunchbull (Jani Karvinen) ei helpota tilannetta yhtään. Koulusta löytyy onneksi kuitenkin opettaja Miss Honey (Pihla Pohjolainen), joka tunnistaa Matildan ainutlaatuisen lahjakkuuden.

Karvinen tekee mainion ja taidokkaan roolin pelottavana rehtorina, samoin Anna-Maija Tuokon Mrs. Wormwood ja Jyrki Mänttärin Mr. Wormwood ovat rooleissaan sopivasti koomisia mutta uskottavia.

Lasten energia ja valovoima täyttävät lavan Matilda-musikaalissa. Kuvassa Viola Käki, Emmi Keski-Kapee, kangasalalainen Emmi Mäkelä, Väinö Muje, Alma Järvensivu, Jani Karvinen (rehtori Trunchbull), Maija Kurra, Eino Salonen, Frida Ratinen ja Samuel Kärkkäinen. Kuva: Kari Sunnari.

Hieno kokonaisuus

Matildan tarina näyttää, kuinka kiusaamiseen ei pidä alistua, vaan pitää nousta sitä vastaan, vaikka se vaatisi tarvittaessa ripauksen tuhmuuttakin.

Samuel Harjanteen ohjaus on huipputasoa, ja hän on saanut lapset jälleen loistamaan. Lavastus tukee tarinaa, ja katsojaa ilahduttavat myös Steven Abuschin suunnittelemat kekseliäät illuusiot.

Ilahduttava on myös yksi musikaalista kumpuava sanoma: Lapset, älkää ikinä unohtako perinteisiä kirjoja, vaikka tv-ruudut välillä kovasti häikäisevätkin.

Arvio: Viisi tähteä.

Villa Murtagh. Kuva: Kari Sunnari.

Lue myös:

Emmi Mäkelä viihtyy teatterin ilmapiirissä loistavasti – 11–vuotias kangasalalainen nähdään Matilda-musikaalin Hortensian roolissa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?