Rauni Viukari in memoriam

Rauni Viukari.

Filosofian maisteri, entinen rehtori Rauni Tellervo Viukari (o.s. Salmi) kuoli 29. elokuuta 2021 Pälkäneen Kostiakodissa vähän ennen 98-vuotispäiväänsä. Hän oli syntynyt 9.9.1923 Helsingissä.

Rauni Viukari kävi koulunsa Helsingissä. Lukiovuodet Helsingin Tyttönormaalilyseossa ajoittuivat sodan keskelle. Ylioppilaaksi hän pääsi 1944, ja aloitti maantieteen sekä eläin- ja kasvitieteen opinnot Helsingin yliopistossa sodan jälkeen. Hän avioitui Matti Viukarin kanssa ja muutti Luopioisiin Evinsalon tilalle. Perheeseen syntyi neljä lasta.

Perheen hoidon ja maatilan emännyyden ohella Viukari suoritti opintonsa loppuun ja hankki opettajan pätevyyden. Hän hoiti Valkeakosken yhteiskoulun biologian ja maantiedon opettajan virkaa vuosina 1959–1963. Pälkäneen yhteiskoulussa Viukari hoiti samojen aineiden opettajan virkaa vuosina 1963–1966.

Viukarille tarjoutui mahdollisuus osallistua peruskoulun kehittämiseen Luopioisten kunnan päättäessä osallistua peruskoulukokeiluun. Kansakoulun ja keskikoulun sulauttaminen peruskouluksi ei ollut aivan helppoa, vaan tarvittiin paljon suunnittelua. Viukari osallistui lukemattomiin suunnittelukokouksiin paneutuen asiaan koko tarmollaan.

Peruskoulua edelsi Luopioisissa kunnallinen keskikoulu, jonka rehtorina Viukari toimi 1966–1967. Kokeiluperuskoulu aloitettiin Luopioisissa 1967. Sittemmin koko Suomeen tuli peruskoulujärjestelmä. Viukari hoiti Luopioisten peruskoulun yläasteen rehtorin virkaa eläkkeelle siirtymiseensä eli vuoteen 1983 asti. Koulun menestyminen oli Viukarille hyvin tärkeätä, ja hän omistautui työlleen. Hän oli pidetty opettaja.

Viukari osallistui myös yhteiskunnallisten asioiden hoitamiseen toimimalla kaksi kautta Luopioisten kunnanvaltuustossa Liberaalisen Kansanpuolueen edustajana 1970-luvulla. Myös Luopioisten Säästöpankin toimintaan hän osallistui sekä hallituksen jäsenenä että puheenjohtajana 1980-luvulla. Alun perin kaupunkilainen omistautui koko sydämestään kotipaikkakuntansa asioiden edistämiseen. Viukari on palkittu ansioistaan Luopioinen -mitalilla. Ansiotyön ja luottamustoimien ohella hän osallistui aktiivisesti kotitilansa 1970-luvun alussa alkaneeseen lomamökkien vuokraustoimintaan.

Eläkkeelle jäämisensä jälkeen Viukari matkusti puolisonsa kanssa laajalti. Hänen havaintonsa maailman eri kolkilta olivat mielenkiintoista kuultavaa. Eläkkeellä ollessaan Viukarilla oli mahdollisuus osallistua lastenlastensa hoitamiseen, mistä hän suuresti nautti.

Viukarin mieluisa harrastus oli posliinimaalaus. Hän maalasikin hämmästyttävän määrän taidokkaita esineitä. Myös sukututkimus oli tärkeä harrastus, johon hän aika ajoin suorastaan uppoutui. Viukari oli Sydän-Hämeen Sukututkijat ry:n jäsen ja hän toimi myös yhdistyksen luottamustehtävissä.

Paitsi sosiaalinen ja ystävällinen, Viukari oli myös uusille asioille avoin luonne. Kanssaihmiset ja perhe olivat hänelle tärkeitä. Esimerkiksi entisten oppilaittensa vaiheita hän seurasi kiinnostuneena. Myös luonto, kuten esimerkiksi lintujen tarkkailu, oli aina kiinnostanut Viukaria ja pysyi aivan loppuun asti hänen kiinnostuksensa kohteena.

Ulla Viukari

Rauni Viukarin tytär

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?