Hartauskirjoitus: Tilintarkastus

Petri Lassila.

Kerrotaan tarinaa, että suurehkossa suomalaisessa kaupungissa sijaitsevan jättihallin nimi olisi vaihtunut jo ennen hallin avajaisia. Tämä siksi, että hallille nimen antaneella sponsorilla olisivat jääneet tilit tasaamatta aikanaan. Sittemmin kävi ilmi, että tällä sponsoriyrityksellä ei ole hetkeen ollut tilintarkastajaa lainkaan.

Kirkkovuosi pyörähtää pian käyntiin ensimmäisenä adventtina, mutta ennen sitä on edellisen kirkkovuoden viimeinen sunnuntai. Sitä joskus tuomiosunnuntaiksikin kutsutaan. Tämän päätöspäivän tarkoitus on muistuttaa siitä, että jokainen meistä saa joskus tasata tilit elämänsä polusta. Kuinkahan käynee?

Jeesuksen rajussa mutta värikkäässä kertomuksessa lopullisesta tilintarkastustilaisuudesta (Matt. 25:31–46) käy ilmi, että moni unohtaa kulkeneensa avuntarvitsijoiden ohitse elämän polulla. Tämä lienee kertomuksen tarkoitus, muistuttaa siitä, että apua maailmalla aina tarvitaan ja sitä voi antaa monella tavalla. Joku osaa olla henkisenä tukena, jollekin voi olla luontevampaa tarjota taloudellista apua. Lähimmäisen muistaminen on kuitenkin ensisijaisen tärkeää, olipa lähimmäinen sitten lähellä tai kaukana.

Kertomus osoittaa myös, että tarkoitus ei ole kerätä irtopisteitä rangaistuksen pelossa. Jeesuksen tarinassa taivaaseen pääsevät eivät edes muista hyviä tekoja tehneensä! Mutta taivaallinen tilintarkastaja on tarkka.

Toisin kuin monesti ajatellaan, tilintarkastajan tehtävä ei ole ainoastaan valvoa yrityksen toimintaa kerran vuodessa, vaan myös tukea ja auttaa organisaatioita toimimaan järkevästi, taloudellisesti ja lainmukaisesti koko vuoden aikana. Näin kauden lopun ongelmilta vältytään jo etukäteen. Sama ajatus löytyy Raamatun lehdiltä. Kristus ei ole virheitä kyttäävä nipottava tarkastaja, vaan kanssakulkija, joka toivoo kaikkien selviävän puhtain paperein viimeisestä tilintarkastuksesta. Välit tilintarkastajaan kannattaa siis olla kunnossa ja pitää aktiivisesti yhteyttä pitkin matkaa.

Siunausta tilikauteesi!

Petri Lassila

kappalainen

Kangasalan seurakunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?