Kauanko kaappiin jäänyt lahjaviinipullo säilyy hyvänä?

Moi, Vehjemies!

Sain kesällä juhlan kunniaksi lahjaksi viini- ja viskipullon, ja perinteisesti Joulupukki on tuonut minulle pullollisen rommia (jota en koskaan juo vaan säilytän kaapissa seuraavaan jouluun asti tai kunnes saan annettua sen jollekin eteenpäin lahjana).

Mietin, kauanko tuollainen viini- tai rommipullo sitten säilyy avaamattomana hyvänä. Tai avattuna?

Kaverille kanssa (jos uskaltaa)

 

Nyrkkisääntönä alkoholijuomien pahimpina vihollisina voidaan pitää auringonvaloa sekä liian korkeita tai liian alhaisia lämpötiloja. Juomat kannattaa laittaa viileään – ihanteellisesti 10–15-asteiseen – ja tasalämpöiseen paikkaan valolta suojaan. Kannattaa myös huolehtia, että juomat eivät pääse jäätymään. Viinikellarin tai viinikaapin puuttuessa hyvä paikka on kuivakaappi tai muu viileä valolta suojattu tasalämpöinen tila, jossa juomat eivät joudu kärsimään lämpötilavaihteluista.

Väkevät alkoholijuomat säilyvät vuosia, niin avaamattomina kuin avattuinakin. Ajan myötä niissäkin tosin saattaa tapahtua haihtumista sekä aromien ja värin haalistumista.

Viinin säilyttämiseen pätee muutama helppo perussääntö.

Jos pullossa on luonnonkorkki, pullot kannattaa säilyttää kyljellään. Näin korkki ei pääse kuivumaan eikä ala päästää happea korkin läpi pulloon. Pulloviinit säilyvät hanapakkausviinejä huomattavasti pidempään – hanapakkauksissa viinit ovat parhaimmillaan alle vuoden ikäisinä. Jos viinipullossa on synteettinen tai kierrekorkki, pullon voi säilyttää pystyasennossa. Kuohuviinipullojakaan ei tarvitse säilyttää vaaka-asennossa, sillä pullon paine riittää pitämään luonnonkorkin riittävän kosteana, mutta nekin voi toki säilyttää myös makuuasennossa.

Suurin osa viineistä on tehty juotaviksi pian ostohetken jälkeen. Erityisesti edulliset viinit eivät parane vuosien varastoinnista, vaan menettävät hedelmäisyyttään ja raikkauttaan. Ne säilyvät parhaimmillaan 1–2 vuotta. Avattuina ne säilyvät vain muutamia päiviä. Myöskään hanapakkausviinejä ei ole tarkoitettu kypsytettäviksi.

Monet hinnakkaammat, yli 15–20 euroa maksavat punaviinit ovat myyntiin tullessaan vasta 2–4-vuotiaita. Usein ne kehittyvät edukseen, jos ne saavat kypsyä pullossa puolesta vuodesta useisiin vuosiin – toki oikeissa, viileissä ja valolta suojatuissa olosuhteissa.

Väkevät viinit, kuten madeirat, sherryt ja portviinit, säilyvät avaamattomina jopa vuosia. Sama pätee myös väkeviin alkoholijuomiin kuten viskeihin, konjakkeihin ja rommeihin. Ajan myötä niissäkin tosin saattaa tapahtua haihtumista sekä aromien ja värin haalistumista.

Kerma- ja munaliköörejä kannattaa säilyttää jääkaapissa. Avattuna ne säilyvät kylmässä joitakin viikkoja.

Valottaa Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna

 

Nyt en taida osata auttaa sinua tiedon kanssa, mutta laitan sinulle osoitteeni, niin voit lähettää ylimääräiset pullot tähän suuntaan. Voin lahjoittaa ne eteenpäin hyvään tarkoitukseen ja tutkimuskäyttöön. Kiitos jo etukäteen, arvostan!

Innostuu Vehjemies

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?