Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Rokottamattoman riski koronatartuntaan on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan aiemmin – ”Korona tulee saavuttamaan myös Pirkanmaan pienimpien kuntien asukkaat”

Koronapandemia koettelee Pirkanmaata tällä hetkellä pahemmin kuin koskaan aiemmin. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan rokottamattoman henkilön riski saada tartunta on tällä hetkellä hyvin suuri. Paras keino välttyä vaikealta koronavirustaudilta on ottaa koronarokote.

Taysissa ollaan erittäin huolissaan rokottamattomien riskistä joutua sairaalaan ja tehohoitoon tulevina viikkoina. Rokottamattomuus näkyy tällä hetkellä sairaaloiden osastoilla ja tehohoidossa, joissa hoidettavat potilaat ovat edelleen pääosin rokottamattomia.

Pirkanmaalla on edelleen useita kuntia, joissa aikuisten ikäryhmissä noin viidennes – jopa kolmannes – on täysin rokottamattomia.

– Korona leviää tällä hetkellä niin aktiivisesti, että se tulee saavuttamaan myös Pirkanmaan pienimpien kuntien asukkaat, jotka tähän asti ovat olleet ehkä vähän paremmassa suojassa pitkien välimatkojen päässä kasvukeskuksista. Näissä kunnissa ei ehkä ole vielä nähty koronan vaikeita seuraamuksia. Suurimmassa riskissä vaikealle taudille ovat neljäkymmentä vuotta täyttäneet, rokottamat aikuiset sekä raskaana olevat naiset, infektiosairauksien apulaisylilääkäri Reetta Huttunen Taysista sanoo.

Koronatauti nähdään Taysissa isona riskinä sekä odottavalle äidille että sikiölle.

– Olemme valitettavasti nähneet Taysissa erittäin vaikeita tilanteita raskaana olevilla ja heidän syntymättömillä lapsillaan. Raskaana olevilla on kansainvälisissä tutkimuksissa todettu olevan muuta väestöä korkeampi riski joutua tehohoitoon ja hengityskoneeseen. En voi näkemäni perusteella liiaksi korostaa sitä, että raskaana olevan kannattaa ottaa koronarokote raskausvaiheesta riippumatta, Reetta Huttunen sanoo.

Vaikka tällä hetkellä kunnat rokottavat aktiivisesti iäkkäitä ja riskiryhmiin kuuluvia jo kolmanteen kertaan, rokottamisen kaikkein tärkein prioriteetti on täysin rokottamattomien henkilöiden rokottaminen ensimmäisellä ja toisella rokotuksella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?