Muistokirjoitus: Opettaja Helga Snellman (1927–2021)

Helga Snellman.

Helga Snellman syntyi 30.1.1927 Eräjärvellä. Lapsuuskoti oli Kuhmalahdella. Hän oli kuusilapsisen perheen esikoinen. Helgalla oli kolme sisarta ja kaksi veljeä. Hän auttoi paljon meitä nuorempia sisaruksia ja oli meille hyvä esikuva. Helgan pitkä elämä päättyi 19.10.2021.

Kymmenisen vuotta sitten haastattelin Helgaa. Hän muisteli ja kertoi omista sekä vanhempiemme elämänvaiheista. Me nuoremmat sisarukset saimme mielenkiintoista ja arvokasta tietoa perheen elämänvaiheista, joista meillä ei ollut muistikuvaa.

Lukea Helga osasi jo ennen kansakoulun aloittamista. Hän kertoi ollessaan lukusilla 7-vuotiaana, niin suntio pyysi lapsia talon kamariin ja kuulusteli siellä katekismuksesta. Koska Helga oli innokas lukemaan, hän oli opetellut käskyt ja niiden selitykset ulkoa. Hän selvisi kuulustelusta ja sai lukusetelin merkintöineen. Lukuharrastus säilyi Helgalla viime vuosiin saakka.

Toimissaan Helga oli hyvin määrätietoinen. Pikkulottiin hän liittyi heti kahdeksan vuotta täytettyään. Helga oli innokas pitämään muille lapsille koulua, joten opettajan ammatti oli jo silloin hänellä haaveena.

Neljätoistavuotiaana Helga aloitti ansiotyöt. Helga suoritti kaksivuotisen kotisisaropiston  ja  valmistui kotisisareksi vuonna 1947.  Hän sai toivomansa työpaikan Helsingistä ja oli siellä kolme vuotta. Sinä aikana Helga suoritti keskikoulun työnsä ohella Helsingin Suomalaisessa yksityislyseossa. Tämän jälkeen hän opiskeli Heinolan seminaarissa neljä vuotta ja valmistui opettajaksi vuonna 1954. Helgalle kansakouluntarkastaja ehdotti neljää eri työpaikkaa Hämeestä. Helga kiitti tarjotuista paikoista ja kertoi menevänsä Vihannin Lampinsaaren kouluun. Lampinsaaressa oli Outokumpu Oy aloittanut kaivostoiminnan. ”Siellähän on kultaakin, toivottavasti tekin sitä löydätte,” sanoi tarkastaja. Opettajaura alkoi samana vuonna Lampinsaaren Ristonahon kansakoulussa. Opetustyössä Helga tunsi olevansa toiveammatissa ja paneutui jokaiseen oppituntiin perusteellisesti. Eläkkeelle jäädessään Helga kertoi: ”Se kulta on ollut sitä työn iloa, jota olen tuntenut oppilaitteni parissa työskennellessä.” Helga oli iloinen siitä, että entiset oppilaat muistivat opettajaa kirjeitse, puhelinsoitoin ja tervehdyskäynnein.

Toimensa ohella Helga piti lapsille pyhäkoulua kaksikymmentä vuotta.

Vihannissa hän kuului diakoniatoimikuntaan, lähetystyön johtokuntaan ja kirkkoneuvostoon.

Helgan mieli oli usein tehnyt Israeliin. Hän oli pitänyt pyhäkoulua sadoille lapsille ja opettanut koulussa uskontoa. Hän halusi tutustua pyhään maahan ja nähdä raamatusta tutuksi tulleet paikat. Helga oli kaikkiaan yhtenätoista kesänä Israelissa kibbutsissa töissä.

Helga tutustui moniin eri kulttuureihin. Hän teki matkoja yli kahteenkymmeneen maahan, joista kaukaisimmat olivat Kiina ja Intia. Israeliinkin hän teki vielä pari turistimatkaa.

Hän viihtyi lomillaan lapsuudenkodissaan ja kesämökillään Längelmäveden rannalla. Helgan käynnit kotiseudulle vähenivät äitimme kuoltua ja hän luopui kesäpaikastaan 1970-luvun alkupuolella.

Helga asui Ristonahon koululla kunnes muutti omaan asuntoon Oulaisiin vuonna 1982. Viimeiset opettajavuodet hän kulki työmatkat linja-autossa. Työuran päätyttyä Helgalla oli enemmän aikaa luku- ja kirjoitusharrastuksilleen sekä matkusteluun. Hän oli ahkera kirjaston asiakas. Helga kuului Oulas-opiston kirjoittajapiiriin useita vuosia. Helgalla oli kirjoittamisen ja sanan taito hallussa. Häneltä syntyi erilaisiin tilanteisiin sopivia kronikoita, runoja ja kertomuksia. Hän piti hyvää yhteyttä läheisiinsä ja vieraili heidän luonaan sekä eli mukana heidän arjessaan ja juhlissaan. Helgan kotiin olivat sukulaiset ja ystävät aina tervetulleita.

Viimeiset vuodet Helga vietti Hoivakoti Esperi Oulassa.  Hänet siunattiin läheisten läsnäollessa Oulaisten kirkossa. Helgan toivomuksesta uurna lasketaaan hautaan Kuhmalahdella.

Reijo Snellman

Helgan veli

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?