”Onko sinulla lainata pingispalloja?” – teknologiavahtimestarin työssä yhdistyvät digituki ja juoksevien asioiden hoitaminen

Teknologiavahtimestari Henri Rättäri on kotoisin Kangasalan Metsäkulmalta. Oman kylän lukiolla hän aloitti työt tammikuussa. Kuva: Pekka Tiitu.

Teknologiavahtimestarina Henri Rättäri törmää päivittäin mielenkiintoisiin kysymyksiin Kangasalan lukiolla. Pingispallojen lisäksi häneltä kysytään säännöllisesti apua kaikenlaisiin juokseviin asioihin.

– Tuontapaiset asiat tekevät työstä mielenkiintoisen mutta samalla myös aika katkonaisen, Rättäri sanoo.

Edellä mainitut usein toistuvat kysymykset liittyvät tittelin ”vahtimestari”-osioon. ”Teknologia”-osuus taas kertoo, että Rättäri on se henkilö, jonka luokse painellaan ensimmäisenä jonkinlaisen teknisen vastoinkäymisen kohdatessa.

– Eniten työllistävät lukiolaisten sähköiseen koejärjestelmään Abittiin liittyvät jutut, ja kannettavien tietokoneiden kanssa tulee touhuttua aika paljon kaikenlaista. Juuri tässä on pöydällä kone, johon päivitin näytönohjaimen, ajurit ja sen sellaista.

Lisäksi Rättärin puhelin soi, Whatsapp-sovellus ja Wilma-viesti piippaa tai ”vaksin kopin” ikkunaan koputetaan, jos lukion auditorion ja luokkatilojen esitystekniikka ei pelaa toivotusti. Rättäri koettaa olla tavoitettavissa etenkin lukiolaisten ruokatunnin ajan; kotiin hän ei ota töitä mukaan. Tavallaan.

– Kyllä se yleensä on mennyt niin, että jossakin mummolassa tai muualla sukulaisissa on välillä tarjolla kevyitä hommia vaikkapa telkkarin tai tietokoneen kanssa, hän hymähtää.

Teknologiavahtimestariksi lukiolle Rättäri päätyi parinkin mutkan kautta. Hän opiskeli Tampereen ammattikorkeakoulussa ”digitaalista ääntä ja kaupallista musiikkia” ja valmistui medianomiksi. Television puolella alkaneet äänihommat saivat sittemmin jäädä, kun freelancer-homma ei oikein istunut elämäntilanteeseen. Lahdesta löytyi paikka, jossa kertynyttä osaamista pääsi hyödyntämään: mediaohjaajana kirjastossa hänen työpöydällään oli hoidettavana paljon erilaisia digitukiasioita, joista kertyneen kokemuksen kanssa oli hyvä palata Kangasalle.

– En ole ihan niin pesunkestävä tietokonenörtti, että harrastaisin sitä myös vapaa-ajalla. Vapaa-ajalla tykkään enemmän painia musiikkijuttujen kanssa.

Rättäri kuvailee itseään elektronisen musiikin tuottajaksi ja metallista kiinnostuneeksi punk-tason kitaranrämpyttäjäksi. Kun takana on myös dj-keikkoja, on musiikkilinjan sisältävä lukio kiintoisa ja monenlaisia mahdollisuuksiakin tarjoava työpaikka.

– Parasta on ihmisten kanssa työskentely. Työkaverit ovat ihan huippuja, mikä on ollut tärkeää, kun olen tullut uutena tekijänä tänne koulumaailmaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?