Uskon päivä

Elina Oksanen.

Meidät on haastettu. Tänään, Uskon nimipäivänä eli Uskon päivänä Kansan Raamattuseura, luterilaisen kirkon piirissä toimiva valtakunnallinen evankelioimisjärjestö, haastaa ihmisiä ympäri Suomen rukoilemaan oman kotipaikkakuntansa puolesta. Haaste sopii tähän päivään hyvin, sillä rukoileminen on nimenomaan uskon varassa Jumalan puoleen kääntymistä, Jumalan johdatettavaksi heittäytymistä. ”Me saamme rohkeasti lähestyä Jumalaa uskoen, että hän kuulee meitä, mitä sitten pyydämmekin hänen tahtonsa mukaisesti” todetaan 1. Johanneksen kirjeessä.

Tällaiseen rukoukseen Jeesuskin rohkaisi opettaessaan seuraajilleen Isä meidän -rukouksen, jossa pyydetään: ”Tapahtukoon sinun tahtosi.” Viime sunnuntaina kirkossa vietettiin Marian ilmestyspäivää ja kuultiin, miten enkeli Gabriel ilmestyi Marialle ja ilmoitti hänelle, että tästä tulisi Jumalan Pojan äiti. Melko hämmentävä viesti nuorelle, Joosefin kanssa kihloissa olleelle tytölle. Ihmetystä ja epävarmuutta täynnä ollut tilanne, jonka myötä olisi ollut varsin inhimillistä hätääntyä. Mutta Maria ei hätääntynyt tai paennut paikalta, vaan totesi enkelille: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.” Tämän vuoksi Mariaa on aina pidetty uskon ja luottamuksen esikuvana. Hän heittäytyi uskonsa varassa Jumalan johdatettavaksi. ”Tapahtukoon sinun tahtosi.”

Jumalan johdatettavaksi voi heittäytyä monin eri tavoin. Yhdelle rukoileminen on jokapäiväistä, kuin hengittämistä, toinen taas kääntyy Jumalan puoleen vain tiukan paikan tullen. Joku tykkää rukoilla yhdessä muiden kanssa, toinen omassa yksinäisyydessään, yksi monisanaisesti ja toinen taas kokonaan vailla sanoja. Joku kantaa mielessään päivittäin rakkaitaan ja läheisiään, ja viime viikkoina moni on varmasti huokaissut rukouksensa Ukrainan sodasta kärsivien puolesta.

Tänään haluan haastaa sinut ja myös itseni Uskon päivän rukoukseen siten, että rukoilemme omassa arkiympäristössämme etenkin niiden puolesta, joiden kanssa olemme erimielisiä tai rinnakkaiselo on jostain muusta syystä hankalaa. Mitä kaikkea voikaan tapahtua, kun jätämme itsemme ja toinen toisemme Jumalan käsiin ajatuksella ”Tapahtukoon sinun tahtosi.”

Elina Oksanen
seurakuntapastori
Kangasalan seurakunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?