Maisema- ja kuntoporrastarjonta mullistuu Pälkäneellä – ”Yhden illan jututkin mahdollisia”, toimintaa pyörittävä yhdistys lupaa

Maisema- ja kuntoportaiden buumista otetaan Pälkäneellä kaikki irti. Paikallinen yhdistys alkaa lainata ja vuokrata siirtokelpoisia maisemaportaita kaikille halukkaille. Jos projekti on menestys, toimintaa on mahdollista laajentaa ympäristökuntiinkin valtakunnallisen pilottihankkeen puitteissa. Kuvassa Italian Scalinatassa testikävelyssä kuvattu prototyyppi, joka pystytetään Luopioisten torille tänään 1. huhtikuuta.

Kunto- ja maisemaportaat valtaavat Pälkäneen tänä vuonna ryminällä.

Kunnan alueella aloittaa huhtikuun alussa toimintansa palvelu, jonka kautta on mahdollista vuokrata tai lainata erilaisia siirtokelpoisia maisema- ja kuntoportaita omien tarpeiden mukaan.

Uuden avauksen takana on Lions Clubin Pälkäne-portaiden innoittamana viime vuoden huhtikuussa perustettu yhdistys, jonka toiminta pyörii ainoastaan maisema- ja kuntoportaiden ympärillä.

– Toivomme tämän nostavan Pälkäneen näkyvyyden uudelle tasolle ja antavan ihmisille mahdollisuuden tarkastella kotikulmiaan uudesta perspektiivistä. Se voi myös lisätä ihmisten liikkumista ja rautaisten pälkäneläispakaroiden määrää, kertoo Askeltaen Pälkäneen Rappuja Ilman Leipääntymistä Liikkumisen Iloihin ry:n puheenjohtaja Wilhelm Tre-Trappor-Upp.

Laaja valikoima ja modernein mahdollinen teknologia tekevät mahdolliseksi sen, että liikuteltavia portaita on mahdollista saada käyttöön halutessaan vain yhdeksi illaksi – tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi koko kesän kestäväksi vetonaulaksi.

Tarjolla on aluksi 10–450-askelmaisia rappusia, mutta myöhemmin valikoimaa ollaan laajentamassa 520- ja 760-askelmaisiin portaisiin. Myös materiaalivalikoimaa on suunniteltu laajennettavaksi; alkuvaiheessa eli kesäkuun alkuun mennessä valittavina ovat puu-, teräs-, betoni-, bambu- ja kiviportaat. Kaikki portaat ovat standardilevyisiä, 2,5 metriä. Lisäksi portaat ovat säädettävissä haluttuun askelmamäärään ja -syvyyteen.

APRILLI ry:n puheenjohtaja Tre-Trappor-Upp kertoo, että rappusia toimitetaan toukokuusta alkaen kysynnän mukaan eri puolille Pälkänettä.

– Niin sanotut perusmallit toimivat lainausperiaatteella, mutta kalliimmista de luxe -malleista joudumme perimään pienen korvauksen yhdistyksen toiminnan tukemiseksi.

Hienostuneemmissa malleissa tulee mukana erilaisia valaistus- ja äänimaailmavaihtoehtoja, liukuesteet, baarikaappi ja ensiapuhenkilökunta.

Yhdistys on jo hankkinut käyttöönsä vuosimallin 1989 Ford Transitin kuljetusten järjestämisiä varten.

– Koska portaat ovat mahdollisesta suuresta koostaan huolimatta siirrettävät, ne eivät tarvitse edes rakennus- tai ympäristölupaa, Tre-Trappor-Upp iloitsee toiminnan mutkattomuutta.

Hän uskoo kysynnän olevan suurta etenkin perhejuhlissa ja polttareissa. Myös kesähäihin ja jääkiekkoilijoiden kesäharjoitteluun portaat tuovat uusia ulottuvuuksia.

 

Valtakunnallinen pilottihanke

Wilhelm Tre-Trappor-Uppin mukaan ajatusta maisema- ja kuntoporrastarjonnan lisäämisestä pyöriteltiin yhdistyksessä viime vuonna parin kuukauden ajan. Sen jälkeen – ja muun muassa kunnan edustajien kanssa keskusteltuaan – se otti yhteyttä kattojärjestö Suomen maisemaportaat ry:hyn, jonka kehittämisosasto otti idean vastaan erittäin myönteisesti.

– Viime lokakuussa kattojärjestö myönsi meille 1,3 miljoonan euron investointituen hankkeen eteenpäin viemiseen. Koska suunnitelmamme olivat jo niin pitkälle hiottuja siinä kohtaa, saimme tilaukset liikkeelle vielä ennen joulua, Tre-Trappor-Upp kertaa.

Alkuvuodesta yhdistysväki kävi Italian Scalinatan tehtaalla tutustumiskäynnillä ja vaikuttui näkemästään. Mukana vierailulla oli myös Suomen liikunta- ja kehitysministeriön edustajia, jotka helmikuussa puolsivat siirtorappusia mukaan vireillä olevaan valtakunnalliseen pilottihankkeeseen.

Niinpä hihattomat laitettiin hetimiten heilumaan saapasmaassa, jotta ensimmäinen prototyyppi siirreltävistä maisemaportaista saataisiin valmiiksi kevään korvalla mökkikauden alkaessa ja tuodessa lisäkulkijoita Sydän-Hämeeseen.

Ensimmäiset siirtokelpoiset portaat saatiin Suomeen, koottua ja koeaskellettua maaliskuun lopulla. Ne tekevät ensiesiintymisensä Luopioisten torilla perjantaina 1. huhtikuuta. APRILLI ry:n suunnitelmissa on järjestää esittely- ja testaustilaisuuksia myös kunnan muissakin kolkissa vielä ennen toukokuuta.

Jo nyt on selvää, että pälkäneläiskäyttäjien kokemuksia tullaan hyödyntämään, kun pilottihanketta viedään eteenpäin muissa kohteissa, kuten Kuhmossa ja Ahvenanmaalla. Nimettömänä pysyttelevä liikunta- ja kehitysministeriön edustaja kertoo, että jatkossa portaita kehitetään pälkäneläispalautteen pohjalta ainakin niin, että rappuja pääsee ylöspäin kiipeämisen sijaan laskeutumaan myös alaspäin.

Voit tutustua APRILLI ry:n hankesuunnitelmaan ja pilottihankkeeseen tarkemmin täällä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?