Valheellisen tiedon levittäminen on vaarallista, sillä ennen pitkää se voi muuttua ihmisten mielissä totuudeksi.
Tämä asia ei ole uusi, vaan sitä on levitetty jo maailman perustamisesta lähtien. Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen levitettiin sellaista valhetta, että opetuslapset varastivat Vapahtajamme ruumiin haudasta. Tietoa levitettiin rahan voimalla. Tänä päivänä valheellista tiedotusta tehdään yhä samoilla keinoilla.
”Mikä on totuus”? Tämä Pilatuksen kysymys on tänään erityisen ajankohtainen. Pilatus ei kuunnellut Jeesuksen vastausta. Ihmiset haluavat monesti uskoa mielettömiäkin valheita mieluummin, kuin hyväksyä karvaisevan totuuden. Miten on meidän oma kantamme ? Jaksammeko etsiä totuutta monien valheuutisten joukosta?
Itse olen syyllistynyt monella tavoin antamaan valheinformaatiota myös lehtien kautta. Pyydän sitä anteeksi. Korjaan viime kirjoituksessa olevat aikamäärät. Nyt elämme kristikunnassa paastonaikaa, joka kestää 40-vuorokautta ennen pääsiäistä. Se alkoi, tänä vuonna, tuhkakeskiviikkona 2.3.2022. Kirkossa minunkin otsaani piirrettiin tuhkaristi katumuksen merkiksi. Lehdessä mainitsemani noin 70 vuorokautta liittyy taas kirkollisessa perinteessä ns. Segptuagesima-sunnuntaihin, jota vietettiin tänä vuonna 13. helmikuuta. Siitä lasketaan olevan seitsemänkymmentä päivää pääsiäiseen. Sen sunnuntain kirkollinen aihe oli ansaitsematon armo.
Tämän armon varaan minäkin toivon voivani jäädä virheistäni huolimatta. Nyt paaston aika saa erityistä sisältöä Ukrainan sodan varjossa.
Seppo Lahtinen