Korona on vaikuttanut jokaiseen ihmiseen dramaattisesti, mutta erityisesti teini-ikäisille pandemia on ollut todella vaikea. Olimme Anna Tapion koulussa yhdeksännellä luokalla, kun virus alkoi.
Anna Tapion koulu on sisäoppilaitos, ja sinne saapuu joka viikko maanantaisin ympäri Suomea asuvia oppilaita. He asuvat koululla viisi päivää ja palaavat perjantaina kotiin viikonlopuksi. Osa oppilaista kulkee koululle joka päivä bussilla, koska he asuvat pienen matkan päästä koulusta. Me olimme itsekin näitä kotoa koulua käyviä oppilaita. Kolmen vuoden aikana ehdimme ystävystymään monen ihmisen kanssa, jotka kulkivat koululle kauempaa.
Pälkäneellä koronatilanne oli alussa mitätön verrattuna myöhempään tilanteeseen niin kuin muissakin osissa Suomea, mutta koska Pälkäne on niin pieni paikka, pari koronatartuntaa on oikeastaan aika suuri määrä. Pälkäneellä koronan alussa harrastettiin liikuntaa ja varsinkin kävelemistä. Koronan takia otettiin käyttöön erilaiset rajoitteet, ja Pälkäneen koulut siirtyivät etäkouluun. Etäkoulusta oltiin monta mieltä.
Etäkoulu tuntui erikoiselta ja hyvin vaikealta aluksi. Mitä ihmettä ovat Google Hangouts ja Meet? Koulunkäynti iPadin kautta alkoi sujua, koulu tarjosi tukea ruokailuun jakamalla ruokatarvikkeita ja karanteeni tuntui jopa jännittävällä tavalla hauskalta. Liikuntatunnit hoidettiin metsässä lenkkeilemällä ja ottamalla kuvia todisteeksi urheilusuorituksesta.
Kun yhtäkkiä tulikin etäopetus, emme enää nähneet ystäviä muuten kuin tietokoneen näytöllä videopuheluiden välityksellä. Meidän oli helppoa kulkea koululle ja sieltä pois, eli emme stressanneet mahdollista yhtäkkistä lähiopetusta ja sen aiheuttamaa hässäkkää, joka stressasi muualta tulevia oppilaita, koska heidän piti raahata tavaroitaan ympäri Suomea koulumatkallaan. Muutenkin kaukaa tuleville oppilaille koululle pääseminen saattoi olla haastavaa.
Yhdeksäsluokkalaiset järjestävät joka vuosi keväällä erilaisia pieniä tapahtumia, kuten Ysien päivän ja Ysien gaalan. Emme ehtineet tehdä mitään näistä, kun korona ja etäopetus iski. Yläkoulun etäkoulun takia yhdeksäsluokkalaisilta peruttiin kaikki tapahtumat, jotka olisivat olleet kohokohtia koko kouluvuodessa. Vaihdot ja muutkin retket peruttiin. Tapahtumien peruuntumiset eivät välttämättä vaikuta suurelta ongelmalta muille, mutta monet yhdeksäsluokkalaiset olivat tästä pahoillaan.
Odotimme kolme vuotta gaalaa ja ysien viimeisiä aamunavauksia ja keräsimme hauskoja kuvia toisistamme, jotta pääsisimme näyttämään niitä muille oppilaille. Me Anna Tapion ysit olimme myös suunnitelleet grillijuhlat ja olimme lähdössä vaellusretkelle. Kaikki perinteet, joita odotimme kolme vuotta, peruuntuivat.
Kun kesä lähestyi eikä merkkiäkään normaaliin kouluelämään paluusta näkynyt, oppilaita alkoi huolestuttaa. Varsinkin meitä Anna Tapion koulussa opiskelevia ysejä, jotka odotimme innokkaina pääsevämme pukeutumaan kansallispukuihin kevätjuhlassa ja näin päättämään kolmen vuoden opiskelun kunnialla. Lukuvuoden lopuksi meille tarjottiin mahdollisuutta palata kahdeksi viikoksi takaisin lähikouluun, mutta moni jäi suosiolla turvallisesti etäkouluun suuren tartuntauhan takia.
Opettajat koettivat lohdutella sanomalla, että syksyllä saamme jonkin yhteisen tapahtuman ja pääsemme näkemään toisiamme, mutta tuota lupausta ei saatu pidettyä. Koronatilanteen pahennuttua tapaamisista ei enää mainittu mitään, ja monesti yhteydenpito kavereihin jäi, koska näkeminen ei ollut niin yksinkertaisesti järjestettävissä ja monet asiat jäivät ikään kuin kesken koululla. Yhteydenpito kavereihin on koronatilanteen aikana heikentynyt myös muillakin nuorilla ympäri Suomea, mikä taas on kasvattanut syrjäytymisen riskiä. Monet nuoret kokevat olonsa paljon yksinäisemmiksi aikaisempaan verrattuna.
Korona on selvästi aiheuttanut ihmisten mielialaan ongelmia: yksinäisyyttä, tyhjyyttä, tylsyyttä ja avuttomuutta. Tekemistä on vähemmän kuin tavallisesti, eivätkä ihmiset pääse sosiaalistumaan muiden kanssa. Etenkin pienet yritykset ja muukin talous on kärsinyt huomattavasti koronan takia. Pälkäneellä on kuitenkin onneksi paljon ulkoilutoimintaa, joten korona ei kuitenkaan estänyt kaikkea liikuntaa. Välillä on ollut todella vaikea pitää pää pystyssä, koska arki on muuttunut niin paljon.
Muutos on tapahtunut hyvin nopeasti, joten ihmiset eivät ole vielä tottuneet muutokseen. Myöhemmin Kostianvirran yhtenäiskoulussa on lopetettu karanteeni ja sovittu, että yläastelaiset eivät enää mene etäopetukseen.
Nykyään opiskelemme lukion toisella luokalla, mutta vielä tänä keväänäkin korona on vaikuttanut moneen asiaan. Emme esimerkiksi päässeet tanssimaan vanhojen tansseja niiden alkuperäisenä päivänä, ja ensimmäisen opiskeluvuoden opintomatka Ruotsiin on vieläkin toteuttamatta. Emme saa kuitenkaan jäädä murehtimaan koronasta aiheutuneita haittoja, vaan meidän on jaksettava uskoa asioiden vielä kääntyvän parhain päin. Muistetaan siis, että selviämme tästä yhdessä rajoituksia ja suosituksia kunnioittaen.
Ronja Kallioinen, Venla Nuuttila, Elina Reväsmäki ja Pinja Rönni
Sydän-Hämeen Lehti julkaisee Pälkäneen lukion opiskelijoiden kirjoituksia äidinkielen ja kirjallisuuden 4. kurssilta.