Koululaisten aamupäivätoiminnan puuttuminen tuli täytenä yllätyksenä – Virtasen-Kosken perhe sai ongelman lopulta ratkaistua somen avulla

Mikko Virtanen ja Hanna Koski kokivat järkytyksen alkukeväästä, kun heille selvisi, ettei Kangasalla ole tarjota koululaisten aamupäivätoimintaa. Uusperheen isommat koululaiset, Mikon tyttäret Eevi, kohta 11, ja ekaluokkalainen Iida, 7, eivät ole aamupäiväkerhoa tarvinneet.

– Tytöt ovat päässeet mummulaan tarvittaessa ennen koulun alkua ja myös sen jälkeen, mummula kun sijaitsee sopivasti lähellä Vatialan koulua.

Hannan tytär Aava on nyt eskarissa ja tarvitsee aamuksi hoitopaikan syksystä alkaen, kun koulukin alkaa. Perhe asuu Päkinmäessä, josta on kuljettava Vatialaan vanhempien kyydissä. Hannan ex-puoliso asuu Pirkkalassa, josta Aava kulkee kouluun joka toinen viikko.

– Meitä ei siis auta se, että totuttaa lapsen olemaan yksin kotona ja soittelee puhelimella varmistuksia siitä, onko lapsi herännyt, syönyt aamupalaa ja lähtenyt oikeaan aikaan kouluun, Koski sanoo.

Kun perhe pohti, miten saada tulevan ykkösluokkalaisen aamut järjestymään, Virtanen päätti kysellä asiasta Facebookin Kangasala-ryhmässä. Julkaisu keräsi nopeasti paljon kommentteja – ja löytyipä sieltä lopulta myös apu ongelmaan.

– Halusimme aidosti kuulla, miten muut perheet ovat asioita ratkaisseet. Tekemämme julkaisun kautta löysimme Vatialan koulua lähellä asuvan perhepäivähoitajan, joka pystyy ottamaan Aavan aamuiksi hoitoon, Virtanen kertoo.

Mikko Virtanen, Iida, Aava ja Hanna Koski. Kuvasta puuttuu kuvanottohetkellä sairaana ollut Eevi. Hannan sylissä perheen koirista yksi, corgi Venne.

Perheiden tilanteet vaihtelevat

Facebook-ryhmässä vilkkaana käynyt keskustelu osoitti, että moni muukin Kangasalla on joutunut pohtimaan, kuinka hoitaa pienen koululaisen aamut. Osan työt joustavat, mutta osan eivät. Moni koki haasteellisimmiksi pienen koululaisen kymmenen aamut, jolloin aika yksin kotona voi olla pitkäkin.

– Keskustelu myös osoitti, että perheiden tilanteet voivat olla tosi erilaisia. Meilläkin kuvio on aika monimutkainen, kun olemme uusperhe ja asumme vieläpä eri alueella kuin missä koulu sijaitsee, Koski huomauttaa.

Perhe piti kuitenkin tärkeänä, että kaikki tytöt pääsevät samaan kouluun. Virtanen asui ennen oman ex-puolisonsa kanssa Vatialassa, missä isommat tytöt ovat aloittaneet koulutaipaleensa.

– Helpottaa se kuitenkin arkea, kun kaikki ovat samassa koulussa, ja koulun juhlat ja muut tapahtumat ovat kaikille yhteisiä, Virtanen sanoo.

Aamupäivätoiminta alkamassa vuoden päästä?

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta on perusopetuslain mukaan tarkoitettu ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien erityisopetuksen oppilaille. Kunnilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta tarjota tätä toimintaa.

Kunnat saavat valtionosuutta perusopetuslain mukaisen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämiseen. Kunta voi periä – ja useimmiten niin tekeekin – aamu- ja iltapäivätoiminnasta perheiltä maksun.

Aamupäivätoimintaa ei ole Kangasalan kouluissa pääsääntöisesti järjestetty, vaikka sellainen monesta naapurikunnasta löytyykin. Kuitenkin esimerkiksi Suoraman koululla aamupäivätoimintaa pyöritettiin muutama vuosi sitten vanhempainyhdistyksen toimesta, ja Kirkkoharjussa toimi niin ikään aamukerho erityisjärjestelyin kolmisen vuotta sitten.

Miksi Kangasalla ei ole aamupäiväkerhotoimintaa? Onko kyse ollut rahasta vai siitä, ettei tarvetta ole ollut riittävästi, Kangasalan opetuspäällikkö Merja Lehtonen?

– Siihen ei ole varauduttu talousarviossa aiemmin. Aamupäivätoimintaa aletaan järjestää syksyllä 2023, mikäli saamme siihen määrärahat talousarviossa, Lehtonen kertoo.

Iltapäiväkerhoissa käy ensi lukuvuonna tämänhetkisen tiedon mukaan yhteensä noin 420 lasta.

– Kaikki tähän mennessä paikkaa hakeneet, myös kakkosluokkalaiset, saavat paikan, Kangasalan iltapäivätoiminnan koordinaattori Marjo Jäärni toteaa.

Iltapäiväkerhoja järjestetään pääsääntöisesti kaupungin omana toimintana. Vatialassa on kaupungin järjestämän iltapäivätoiminnan lisäksi toimijana YMCA Tampere / Tampereen NMKY. Suoramalla puolestaan kaupungin järjestämän iltapäivätoiminnan lisäksi toimijana on Kangasalan Urheilijat KU-68.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?