Poismenneen muisto elää vainajasta kertovassa hautamuistomerkissä

Hautaustoimisto Murtoniemi Oy:n toimitusjohtaja Ari Murtoniemi sanoo, että perinteikkään pirkanmaalaisen Kiviliike Sairanen Oy:n valmistamat hautamuistomerkit ovat korkeatasoisia ja ne kestävät aikaa.

Kangasalalaisen Hautaustoimisto Murtoniemi Oy:n toimitusjohtaja Ari Murtoniemi kertoo, että monet omaiset haluavat läheisensä hautamuistomerkkiin yksityiskohtia, jotka kuvaavat vainajan persoonaa, elämää, työtä tai harrastusta. Koristeista on tullut luonteva osa suomalaista hautakivikulttuuria.

Murtoniemi myy runsaat 50 vuotta toimineen pirkanmaalaisen perheyrityksen Kiviliike Sairanen Oy:n korkeatasoista tuotantoa. Hautakivivalmistajan vuosikymmenien kokemus takaa muistomerkkien korkean laadun. Tarjolla on niin vuosisatojen aikana hioutuneita perinteisiä malleja kuin uudenlaisia uniikkeja vaihtoehtoja. Hautamuistomerkkien kavalkadi on laaja.

– Hautamuistomerkkiä hankkivat omaiset arvostavat edelleen suuresti kiveä. Saatavilla on myös valurautaisia ristejä. Niitä valmistetaan myös teräksestä. Ihmiset liittävät arvomaailmassaan muistojen pysyvyyden ja kiven yhteen. Kivi symbolisoi ikuisuutta. Kiveen voi puolestaan liittää pronssisen koristeen tai koristeita. Niillä kunnioitetaan vainajaa. Lisäksi niillä viestitään vainajalle tärkeistä asioista, Murtoniemi sanoo.

Vuodesta 1998 lähtien hautausalalla työskennellyt Murtoniemi tietää, että suomalaisten sydäntä lähellä ovat omasta maaperästämme olevat kivilaadut. Suosiossa olevat kivien värit muuttuvat aikajaksoittain. Mustat ja harmaat kivet kestävät aikaa; ne ovat kestosuosikkeja.

Ari Murtoniemen mukaan suomalaisilla on kauniit perinteet vainajien muistamisessa. Hoidettu hautamuistomerkki kertoo suvun historiaa.

Murtoniemen mukaan erilaisista kynttilälyhdyistä on tullut luonteva osa hautamuistomerkkiä. Suomalaiset käyvät esimerkiksi jouluna ja vainajien muistopäivänä ahkerasti haudoilla – hautausmaat muuttuvat kynttilämeriksi.

Kiviliike Sairanen Oy:ssä on erikoisosaamista eli perinteisiä käsityötaitoja, joille on käyttöä iäkkäiden hautamuistomerkkien korjaamisen ja entisöinnin tai lisäkaiverrusten yhteydessä.

Murtoniemi sanoo, että monille sukuhaudoille halutaan pystyttää uusia muistomerkkejä, joissa on samanlaisia piirteitä, muotoja ja yksityiskohtia kuten aiemmin pystytetyissä hautapaaseissa.

Murtoniemi kertoo, että seurakunnilla on tarkat ohjesäännöt hautamuistomerkeistä. Hänen mukaansa yksilölliset hautakivet ovat täysin mahdollisia. Kiven koolla, koristeilla, pintakäsittelyllä ja pohjakivellä saadaan omaleimaisuutta.

Murtoniemen mukaan koko suomalainen hautauskulttuuri ja vainajien muistamisen traditio ovat vaalimisen arvoisia asioita. Ne kertovat omaisten ja läheisten sekä ystävien osoittamasta kiitollisuudesta ja kunnioituksesta ikuisuuskutsun saaneille.

Kiviliike Sairanen Oy:llä on Hautaustoimisto Murtoniemi Oy:n tiloissa pysyvä hautakivinäyttely. Ari ja Hanne Murtoniemi auttavat kaikissa hautamuistomerkkiasioissa.
Pirkanmaalaista osaamista luotettavasti, ihmisläheisesti ja poisnukkuneiden elämäntyötä ja muistoa kunnioittaen.

Palvelemme Sinua ammattitaidolla:
– Hautakivet
– Lisänimikaiverrukset (myös vaativat)
– Kaikki hautakivien entisöinnit
– Kivien oikaisut
– Hautalaitteiden irrotus- ja asennustyöt
– Hautamuistomerkkien puhdistukset
– Uudelleen hionnat
KAUTTAMME MYÖS VALETUT HAUTARISTIT

Ota yhteyttä hautakiviasioissa:

Hanne Murtoniemi
puh. 03 377 3200 tai 0400 226 606

Ari Murtoniemi
puh. 03 377 3200 tai 0400 776 606

toimisto@hautaustoimistomurtoniemi.fi

Ellintie 2, 36200 Kangasala
toimisto@hautaustoimistomurtoniemi.fi
Puh. (24h) 0400 776 606
Liike auki ma-pe klo 9.00-16.00

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?