Riitta Huttusen taideteos vei voiton – Vesileikki-teos rakentuu Kangasalle Lamminrahkan torille

Vesileikki on pronssiveistos, joka muodostuu kahden kuvitellun hahmon päälle suojaksi laskeutuneesta kankaasta.

Kuvanveistäjä Riitta Huttunen on voittanut teosehdotuksellaan Vesileikki taidekilpailun, jossa etsittiin pysyvää julkista taideteosta Kangasalle Lamminrahkan uuden kaupunginosan torille. Vesileikki on pronssiveistos, joka muodostuu kahden kuvitellun hahmon päälle suojaksi laskeutuneesta kankaasta. Palkintolautakuntaan vetosi teoksen materiaalisuus, mielikuvitusta ruokkiva muoto, sekä ajatus suojan antamisesta ja teoksesta kohtaamispaikkana.

Kilpailuun tuli kaiken kaikkiaan 47 ehdotusta, joista 46 täytti kilpailuohjelman kriteerit. Toiseksi sijoittui Pekka Jylhä teosehdotuksella Peili, ja kolmanneksi Jaakko Nikkola teosehdotuksella 7×7. Kunniamaininnat saivat Toua Heinosen ja Julia Kukkosen työryhmä ehdotuksella Lajien piiri, sekä Jarkko Roth teosehdotuksella Rakastaa, ei rakasta, rakastaa. Ensimmäisen sijan palkinto oli suuruudeltaan 4000 euroa, toisen sijan 3000 euroa ja kolmannen sijan 1000 euroa. Kunniamaininnat olivat suuruudeltaan 500 euron arvoisia.

Kilpailuohjelmassa korostettiin torin toiminnallisuutta ja tulevan taideteoksen toivottiin tukevan torin muodostumista Lamminrahkan alueen sydämeksi. Jätetyt kilpailuehdotukset lähestyivät toiminnallisuutta ja toria eri tavoilla. Palkintolautakunnan puheenjohtajan, Lamminrahkan projektipäällikön Sanna Karppisen mukaan voittajateoksessa palkintolautakuntaa puhutteli erityisesti se, miten teos luo torille kohtaamispaikan, ja miten teoksen muotokieli innostaa kuvittelemaan. Lisäksi teoksen tilallisuus tuo siihen lisäulottuvuuden.

Tavoitteena on, että tori ja tuleva teos valmistuvat kesällä 2023 samaan aikaan viereisen koulukeskuksen ja liikuntapuiston kanssa. Kangasalan kaupunki aloittaa voittajaehdotuksen jättäneen kuvanveistäjä Riitta Huttusen kanssa neuvottelut teosehdotuksen toteutuksesta.

Torin teos on tulevaisuudessa Lamminrahkan kolmas julkinen taideteos. Kaksi muuta teosta sijoittuvat Lahdentien varren eritasoliittymän siltaan ja meluseiniin ja koulukeskuksen sisätiloihin. Lamminrahkaan tulee kaikkiaan noin kaksikymmentä julkista taideteosta. Eritasoliittymän ja koulukeskuksen teokset ovat prosenttiperiaatehankkeita, ja toteutus on osana kaupungin investointeja. Muut teokset, torin teos mukaan lukien, toteutetaan Lamminrahkan yhtiömuotoiset asuinkorttelit rakentavilta rakennusliikkeiltä kerättävillä lumovoimamaksuilla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?