Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia vieraskasvilajeja torjutaan talkoovoimin Kangasalla – kaupunki ohjeistaa myös omien talkoiden järjestämiseen

Jättipalsamilla ei ole Suomen luonnossa luontaisia vihollisia, mikä edistää sen leviämistä. Kuva: Kangasalan kaupunki / Katri Tolonen.

Kangasalan kaupunki järjestää koko kaupungin yhteiset vieraskasvilajien torjuntatalkoot tiistaina 14. kesäkuuta ja keskiviikkona 15. kesäkuuta. Talkoot järjestetään kumpanakin päivänä kello 8–12 ennalta valituissa kohteissa. Aamutalkoiden lisäksi kaupungin yhteistyökumppanina 4H-yhdistys järjestää kitkentätalkoot Liutun uimarannan lähiympäristössä keskiviikkona 15. kesäkuuta kello 17–20.

Kangasalan kaupunki kannustaa kaikkia kaupunkilaisia mukaan talkoisiin lähiympäristön viihtyisyyden ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Kaupungin resurssit vieraslajien torjuntaan ovat rajalliset, ja siksi luontoon levinneitä vieraslajeja pyritään torjumaan yhteistyöllä ja talkoovoimin.

Talkookohteissa on saatavilla jätesäkkejä, työhanskoja ja juotavaa. Tarvittaessa voi ottaa oman lapion tai kuokan mukaan. Talkoisiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Kohteissa kokoonnutaan kello 8, mutta paikalle voi saapua myös myöhemmin.

Ohjeet omiin talkoisiin

Yhteisten kaupungin järjestämien vieraslajitalkoiden lisäksi Kangasalan kaupunki kannustaa asukkaita ja asukasyhdistyksiä järjestämään omia vieraskasvien kitkentätalkoita kesäkuun alusta elokuun loppuun. Talkoot voi järjestää ilmoittautumalla kaupungille ennakkoon, jolloin kitkentäjätteellä täytetyt jätesäkit noudetaan kaupungin toimesta sovitusta paikasta.

Kaupunki ohjeistaa aloittamaan vieraslajitalkoiden järjestämisen etsimällä lähiympäristöstä kohteen, jossa esiintyy vieraskasvilajeja. Talkooporukan keräämisen ja torjuntatalkoisiin maanomistajan luvan kysymisen jälkeen voi ilmoittautua talkoisiin. Talkooilmoituslomakkeen voi täyttää joko sähköisesti tai Kangasalan kaupungin teknisen keskuksen asiakaspalvelupisteessä vähintään viikkoa ennen talkoita.

Ilmoittautumisen jälkeen talkoilijat voivat noutaa tarvittavan määrän jätesäkkejä vieraskasvilajijätettä varten joko teknisen keskuksen asiakaspalvelupisteestä tai kaupungin tekniseltä varikolta.

Talkoopäivänä vieraskasvilajit kitketään jätesäkkeihin mahdollisuuksien mukaan juurineen. Jätesäkit suljetaan ja sijoitetaan talkookohteessa paikkaan, josta kaupungin työntekijät pääsevät noutamaan ne ajoneuvolla. Täytetyt jätesäkit noudetaan sovitusta paikasta viikon kuluessa talkoista. Kaupunki toimittaa jätteen hävitettäväksi.

Vieraslajit uhkana luonnon monimuotoisuudelle

Vieraslajit ovat eläin-, kasvi- ja sienilajeja, jotka ovat levinneet niiden alkuperäisen esiintymisalueen ulkopuolelle ihmisen avustamana joko tahallisesti tai tahattomasti. Vieraslajit muodostavat yhden suurimmista uhista luonnon monimuotoisuudelle kilpailemalla tilasta paikallisten lajien kanssa. Pahimmillaan vieraslajit muodostavat uhan koko ekosysteemin toiminnalle. Vieraslajit aiheuttavat myös taloudellista haittaa ja ongelmia alueiden virkistyskäytölle.

Talkookohteet 14.–15. kesäkuuta

  • 14.6. klo 8–12: Liutun uimarannan lähiympäristö, kokoontumispaikka Rantakujan pääty. Mäyrävuoren kentän lähiympäristö, kokoontumispaikka Mäyrävuoren pelikenttä. Ranta-Koiviston frisbeegolfradan lähiympäristö, kokoontumispaikka pysäköintialue Atrakujan päädyssä.
  • 15.6. klo 8–12: Saappaanpohjanojan varren alue, Ruutana, kokoontumispaikka Ruutanantien pysäköintialue (Ruutanantie 737). Luotosenmäen arvoniitty/Venttiväylä, Huutijärvi, kokoontumispaikka Luotosenmäen leikkikenttä (huom. kohteessa lupiinia).
  • 15.6. klo 17–20: Liutun uimarannan lähiympäristö, kokoontumispaikka Rantakujan pääty.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?