Pirkanmaalla ei ole havaittu sinilevää – järvivesi keskimääräistä kylmempää

Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla Pirkanmaalla ei havaittu sinileviä viikolla 23.

Monet levät kuten kulta-, pii- ja sinilevät aiheuttavat veteen hajuhaittoja. Kultalevät viihtyvät suhteellisen puhtaissa ja viileissä järvivesissä ja saavat veden haisemaan kalalle. Sinilevät haisevat ummehtuneelle maalle tai jopa antibiooteille.

Alkukesästä veden pinnalla on runsaasti erityisesti männyn siitepölyä. Rannalle kasaantuessaan ja mädäntyessään siitepöly haisee pahalle.

Pintaveden lämpötilan mittaukset ovat alkaneet lähes koko Suomessa. Pintaveden lämpötila oli muutama päivä sitten Etelä- ja Keski-Suomessa 11–14 asteen tuntumassa, Itä-Suomessa ja Kainuussa 9–14 asteen seutuvilla ja Lapissa 9–11 astetta.

Kevojärvellä, Inarissa ja Pielisellä pintaveden lämpötila oli 2–3 astetta korkeampi kuin tavanomaisesti tähän aikaan, muilla asemilla laajalti ympäri Suomen pintaveden lämpötila oli keskimääräistä lukemaa 1–3 astetta viileämpää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?