Hartauskirjoitus: Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihollistasi

Tiina Kokkola.

Te olette kuulleet sanotuksi: ”Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihollistasi”. Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat. Matt: 5:43-44

Nyt on vaikea paikka: ”rakastakaa vihollisianne”. Mitä ukrainalainen pohtii paetessaan kotinsa raunioista tänään tai hautaa lapsensa päiväkotiin osuneen ohjusiskun jälkeen? Eipä taida olla vihollisen rakastaminen ihan pinnalla heidän ajatuksissaan. Sangen vaikealta tuntuu vihollisen rakastaminen ainakin minusta eikä ymmärrystä saati rakastamista liikene minulta maailman pahuuksissa ja raakuuksissa, joita suunnittelee ja toteuttaa ihminen.

Viime kuukaudet olen rukoillut erityisesti ukrainalaisten puolesta. Olen rukoillut oikeuden puolesta. Iltarukoukseni on tosi pitkä lista asioita ja ihmisiä, kuten oma perheeni, läheiseni, ystäväni, maailman lapset ja vanhukset. Kaikki he, jotka eivät voi itseään puolustaa ja ovat joutuneet kaltoin kohdelluiksi olen yrittänyt sulkea iltaisin hiljaiseen rukoukseeni. Mutta edelleenkään en voi rakastaa heitä, jotka tarkoituksella tekevät pahaa toisille. Luulen, etten koskaan kykene rakastamaan sellaista, joka tarkoituksella tahtoo toisia ihmisiä ja heidän elämäänsä vahingoittaa vain saadakseen itselleen valloituksia ja lisää valtaa oman etunsa nimissä. ”Sillä mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman, mutta saisi sielullensa vahingon? Taikka mitä voi ihminen antaa sielunsa lunnaiksi? Matt. 16:26

Olenpa kuitenkin opetellut ”rukoilemaan niiden puolesta, jotka teitä vainoavat”, vaikka en heitä rakasta. Mutta voin rukoilla, että anna hyvä Jumala joku järki näiden päähän, etteivät vainoisi, tappaisi tai kiduttaisi ketään. Armahda heitä, sillä he eivät (ainakaan kaikki) tiedä, mitä tekevät. Monet tekevät pahaa inhimillisesti siksi, että muutoin he tai perheensä joutuisivat väkivallan kohteiksi. Rukoukseni jatkuu: rakas Taivaan Isä, anna maan päälle rauha ja ihmisille hyvä tahto. Anna meille voimia ja tahtoa olla toisillemme lähimmäisiä. ”Älköön kukaan katsoko omaa parastaan, vaan toisen parasta. 1. Kor.10:24.”

”Pukeutukaa siis te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja rakkaita, sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, sävyisyyteen, pitkämielisyyteen, kärsikää toinen toistenne ja antakaa toisillenne anteeksi, jos kenellä on moitetta toista vastaan. Niin kuin Herrakin on antanut teille anteeksi, niin myös te antakaa. Kol. 3:12-13.”

Siunausta sinun ja läheistesi kesään.

Tiina Kokkola

kirkkovaltuutettu

Kankahainen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?