Eino Grönin elämästä kertovassa musikaalissa mennään tunteesta toiseen erittäin uskottavasti, eikä huumoriakaan ole unohdettu

Sappeen kesäteatterissa kajahtaa komeasti tänä kesänä. Laulajalegenda Eino Grönin elämästä kertova Tango D`Amore sai ensi-iltansa torstaina. Ensi-ilta päättyi yleisön seisaaltaan antamiin loppuaplodeihin, eikä todellakaan turhaan.

Heikki Paavilaisen käsikirjoittama ja ohjaama elämäntarina on varsinainen musiikillinen ilotulitus. Nuorta Einoa näyttelevä Joni Leponiemi ja Einon Marjatta-vaimon roolissa nähtävä Heidi Kirves osaavat todellakin näyttelemisen lisäksi myös laulaa. Myös muut näyttelijät – Jannastiina Hakala, Juha Pulli, kevään Putouksestakin tuttu Jyri Ojansivu sekä Mikko Huoviala – osoittavat olevansa kotonaan musikaalilavalla. Leponiemen tulkitsema Sininen ja valkoinen soi vahvasti, ja miesten ilakointi kappaleessa Matkalla pohjoiseen on kerrassaan hurmaava koreografioineen kaikkineen.

Päärooliin nousevat kuitenkin itseoikeutetusti tangot, onhan kyseessä sentään näytelmä Eino Grönistä. Klassikkokappaleista Sappeen lavalla kuullaan muun muassa Viimeinen ilta, Seinillä on korvat ja Sä kuulut päivään jokaiseen. Yksi koskettavimmasta hetkistä nähdään, kun ”Emppu” tulkitsee Juha ”Junnu” Vainion miehelle omistaman Ääretön aava ympärilläin.

Sappeen kesäteatterin Tango D’amore on kaunista ja komeaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Kuvassa vasemmalta nuorta Eino Gröniä näyttelevä Joni Leponiemi, Einon Marjatta-vaimoa näyttelevä Heidi Kirves ja itse maestro Eino Grön. Kuva: Daniel Paul.

Tango D`Amore liikuttaa katsojaa taitavasti tunteesta toiseen. Välillä ollaan iloisella juhlamielellä, seuraavaksi mennään hurtin huumorin puolelle, mitä taas seuraa koskettava ja vakavampi hetki. Pienet sivuhahmot, joita näytelmässä nähdään useampia, ovat kaikki herkullisia.

Välillä – kuten kutkuttavan hauskassa saunakohtauksessa – rikotaan teatterin tekemistä ja palataan todellisuuteen. Tämä toimii hyvin, eikä vähiten siksi, että musikaalitarinan tosielämän päähenkilö on mukana lavalla. Myös näytelmän Pälkäne-viittaukset upposivat ensi-iltayleisöön kuin häkä.

Ripauksen glamouria Sappeen lavalle tuo tanssipari Claudia KetonenMarius Toperczer-Muresan. He todellakin hallitsevat asiansa ja selviytyvät tansseistaan puisella esiintymislavalla hienosti.

Juha Pulli esittää muun muassa Juha Vainiota, Mikko Huoviala Toivo Kärkeä ja Jyri Ojansivu Olavi Virtaa. Kuva: Daniel Paul.

Rehti kuvaus elämästä

Musikaalissa Eino Grönin elämänkerturina toimii Marjatta-vaimo, jota esittää näyttelijä Heidi Kirves. Näytelmässä selviää, kuinka tärkeässä osassa Grönin elämässä ovat olleet musiikin suurmiehet Toivo Kärki ja Junnu Vainio. Siinä selviää myös, mihin päin maatamme muodostui ”Suomen Beverly Hills”, jonka naapurustossa asui tukku Suomen viihdetaivaan suurimpia tähtiä.

1960–1970-luvuilla Grön käytti monen muun muusikon tavoin runsaasti alkoholia, mistä kerrotaan näytelmässä rehdisti. Oman kohtauksensa on musikaalissa ansainnut hetki vuodelta 1977, jolloin viinankäyttö loppui. Yleisö palkitsi tämän kohtauksen ja hetken ensi-illassa raikuvilla aplodeilla.

Grönin Marjatta-vaimo kärsii nykyisin muistisairaudesta, mikä tuodaan musikaalin lopussa hienotunteisesti ja tyylikkäästi esiin.

Tango D`Amoren esityskausi Sappeen kesäteatterissa kestää sunnuntaihin 21. elokuuta asti.

Arvio: Neljä tähteä

Tango D’amoren lavalla nähtävä työryhmä. Kuva: Daniel Paul.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?