Kukkianvirran pohjakorkeus saatava ennalleen – ”Emme ole nostamassa Kukkian pintaa”

Syysmaisema Rihanselän rannalta, jossa reilusti laskenut vesi tuo kaikki kivikot rumasti näkyviin. Kukkian suojeluyhdistys on huolissaan Kukkia-järven pinnanvaihtelusta. Kuva: Antti Karttusen kotialbumi.

Kukkia-järven pinnan putoamista halutaan hillitä.

– Emme ole nostamassa Kukkia-järven pintaa, mutta pinnan nopeaa vaihtelua pitää pyrkiä rauhoittamaan, sanoo Kukkian suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Antti Karttunen.

Jo vuonna 2013 alkanut Kukkianvirran virtaaman rauhoittamishanke on edennyt mallinnusvaiheeseen. Suunnitelmia on siten olemassa, mutta lupien läpivienti aikanaan on oma prosessinsa.

– Koska suojeluyhdistys ei ole yksin toimijana riittävän iso, olemme kääntyneet kunnan puoleen viime marraskuussa. Vesistöjen hyvinvointi on myös kunnalle tärkeä.

Kukkianvirran veden virtausta pitää saada vähenemään. Ongelmana on veden putoaminen keväästä syksyyn noin 80 sentillä. Vaikka Kukkia-järvi on puhdas järvi, sekin on vuosien saatossa nuhraantunut.

– Yksi syy nuhraantumiseen ovat hakkuutyöt, jotka tuovat humusta veteen. Kun valuma-aluekin on noin 800 neliökilometriä, veden vaihtuminen kestää kolmisen vuotta.

Kosteikot avuksi

Rautajärven Myllyojaan on jo tehty kosteikko, jolla pyritään vähentämään kiintoainepäästöjä. Muuallekin kuin Rautajärvelle kosteikkoja on tarkoitus tehdä. Kosteikko saa kiintoaineen, esimerkiksi humuksen, pysymään pohjassa.

Antti Karttunen on mökkeillyt Kukkialla jo vuodesta 1959. Hän muistelee, miten 1990-luvulla Kukkianvirtaa ennallistettiin kalatalouden näkökulmasta. Vuona 1995 vesi oli aivan ennätyskorkeuksissa. Veden pinnan vaihtelut ovat olleet huomattavia vuosien saatossa.

– Kyllähän globaali ilmastonmuutos on haaste myös Kukkialle.

Karttusen mielestä Kukkianvirran korjaus on elintärkeä tulevia vuosikymmeniä ajatellen.

– Kun ajatellaan isossa kuvassa, järven kunnon huononeminen heikentää mökkien myyntiarvoa. Myös virkistysarvo kärsii.

Pinnanvaihtelu huolettaa

Tänä päivänä satajäseninen Kukkian suojeluyhdistys aloitti toimintansa 1990-luvulla, mutta toiminta hiipui välillä. Vuonna 2013 toiminta ponkaistiin uudelleen käyntiin järven pinnanvaihteluhuolen takia.

Yhdistys toteaa tärkeimmäksi tavoitteekseen Kukkianvirran pohjakorkeuden palauttamisen ennalleen sen alkuperäiseen tilaan, jotta suurilta järven pinnan korkeusvaihteluilta vältyttäisiin.

Suomi on järvien maa noin 188 000 järvineen. Kukkia on 250 suurimman järven listauksessa 88. suurin. Järven pinta-ala on noin 4 390 hehtaaria eli 43,9 neliökilometriä.

– Kukkia-järveä on pidetty yhtenä Pirkanmaan helmenä, ja sellaisena se toivottavasti myös pysyy, Antti Karttunen kiteyttää.

Kukkianvirta marraskuun asussa. Kukkian suojeluyhdistys vaatii, että Kukkianvirran veden virtausta pitää saada vähennettyä. Kuva: Antti Karttusen kotialbumi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?