Lisää lajittelua kotipihoihin – Pälkäneelle voi nyt tilata jäteastioita muovi- ja kartonkipakkauksille

Kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaan kaikilta vähintään viiden asunnon kiinteistöiltä tulee löytyä pihasta lajitteluastiat kartonki- ja muovipakkauksille viimeistään 1.4.2023.

Lajittelu laajenee kotipihoilla Pälkäneellä. Kunnallisten jätehuoltomääräysten mukaan kaikilta vähintään viiden asunnon kiinteistöiltä tulee löytyä pihasta lajitteluastiat kartonki- ja muovipakkauksille viimeistään 1.4.2023. Isännöitsijöiden kannattaa aloittaa valmistelut ja tilata jäteastiat ajoissa. Lajitteluvelvoitteiden muutos koskee Pälkäneellä noin 70:tä kiinteistöä.

– Isännöitsijöiden on nyt hyvä hetki tehdä kierros pihalla ja miettiä kartonki- ja muoviastioiden paikat, joissa huomioidaan käytön ja tyhjennysten helppous ja turvallisuus, sanoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala.

Astioiden koko riippuu taloyhtiön koosta, mutta useimmille riittää 660 litran pyörällinen jäteastia. Mitoituksessa kannattaa ottaa huomioon, että Tampereella ja Tampereen ympäryskunnissa astiat voidaan tyhjentää jopa 1–2 kertaa viikossa ja kauempana esimerkiksi kahden viikon välein. Jos kiinteistölle halutaan ajoneuvonosturin avulla tyhjennettävät syväsäiliöt, ne taloyhtiön täytyy itse hankkia.

– Toivomme, että taloyhtiöihin tilattaisiin astiat ajoissa, jolloin vältymme tilausruuhkalta kevättalvella. Tilatut astiat tuomme maksutta kiinteistölle.

 

Jätekimppa mahdollinen

Taloyhtiöt voivat ottaa myös yhteisen astian eli muodostaa jätekimpan. Kun useampi taloyhtiö käyttää samaa jäteastiaa, tilakin riittää piha-alueella helpommin. Astioiden tilaukset tehdään Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilla. Sivuilta löytyvät myös tyhjennyshinnat ja vinkkejä jätetilan suunnitteluun.

Isännöitsijöiden kannattaa ohjeistaa asukkaita lajitteluun. Ohjeita ja oppaita saa ladattua Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivujen materiaalipankista.

– Kun lajittelu lähtee sujumaan hyvin, sekajätteen määrä pienenee ja sekajäteastioita voidaan vähentää tai niiden tyhjennysväliä pidentää, kertoo Varsala.

Lajittelu on hyödyllistä, sillä kodeista kerätystä kartongista tehdään muun muassa pakkauskartonkia ja aaltopahvia. Kierrätetty muovi taas jatkaa esimerkiksi erilaisten kulutustavaroiden, kuten tiskiharjojen ja kukkaruukkujen sekä muovi- ja jätesäkkien raaka-aineeksi.

Biojätteen, lasipakkausten ja metallin keräysvelvoitteet vähintään viiden asunnon kiinteistöillä ovat tulleet voimaan aiemmin eli kyseisten jätelajien keräysastiat pitäisi taloyhtiöistä jo löytyä.

Lajittelupalvelujen laajentamisella pyritään edistämään EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamista. Yhdyskuntajätteistä on kierrätettävä 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2020 kierrätysaste Suomessa oli 42 prosenttia.