”Elämänuskon antaminen toiselle on sankariteko” – Motoristit koulukiusaamista vastaan vieraili Kostianvirran yhtenäiskoululla

On syyskuun puoliväli. Uusi kouluvuosi on jo hyvällä alulla Pälkäneelläkin. Kostianvirran yhtenäiskoulun yläkoulun oppilaat kokivat tiistaina 13.9. erään kouluvuoden tärkeimmistä oppitunneista, kun Motoristit koulukiusaamista vastaan -yhdistyksen motoristeja saapui pyöriensä selässä Kostia-Areenan pihaan, mistä jatkettiin kuuntelemaan Ari Santaharjun puhetta liikuntasaliin.

Miksi juuri motoristit? Santaharjun mukaan jokainen moottoripyöräilijä oppii ennemmin tai myöhemmin elämänsä aikana, että elämässä kaikki on pienestä kiinni. Sana tai asia, jonka sanot tai teet toiselle, ja joka tuntuu itsestäsi mitättömältä, voi merkitä toiselle valtavasti.

Miksi koulukiusaamista, eli kouluväkivaltaa vastaan? Koska kiusaaminen ja väkivalta toista kohtaan on elämän tuhlaamista. Se on sitä kiusatulle, mutta myös kiusaajalle.

Jokainen saapuu kouluun erilaisesta kodista

Pälkäneellä on peruskoulu- ja lukio-opetuksessa hieman alle 700 oppilasta vuoden 2021 Yhtenäiskouluselvityksen mukaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että eri kouluihin lähdetään aamuisin hyvin monenlaisista kodeista, kuten missä tahansa muuallakin.

– Joissain kodeissa eletään kuin unelmaa – on rahaa, hieno talo ja hienot autot. Jos haluat rahaa tai harrastusvälineitä, se ei ole vanhemmillesi ongelma, ja elämä soljuu helposti eteenpäin. Kouluun lähtiessäsi sinulle vilkutetaan ja toivotetaan hyvää koulupäivää. Sinä merkitset vanhemmillesi, Santaharju kuvaili puheessaan.

– Joku toinen taas on lähtenyt koulumatkalleen sellaisesta kodista, jossa ei ole ketään toivottamassa tsemppiä päivään. Hän saattaa myös tulla takaisin tyhjään kotiin, eikä kukaan ole kiinnostunut hänen asioistaan. Tässä on tällaiselle oppilaalle kaikki – ei ole ketään.

–  Joku taas on sulkenut aamulla, kenties jo liian pitkään, kotioven, jota ei haluaisi enää koskaan avata. Kotona voi olla taloudellisia ongelmia, sairautta ja alkoholismia. Voi vaatia nuorelta suuria voimia ylipäätään jaksaa jatkaa elämistä ja olemista.

Mikäli kotiolot ovat vahingolliset, voi koulu olla tärkeä turvapaikka.

– Jollekulle tämäkin koulu saattaa olla ainut suoja ja turva, joka hänellä on. Kiusaamalla toista oppilasta saatat viedä häneltä tämän suojan ja turvan. Pidä omalta osaltasi huoli siitä, että koulu voi olla sellainen paikka, johon jokainen voi tulla turvallisin mielin, Santaharju kehotti.

Jokainen motoristi saapui Kostianvirran yhtenäiskoululle omalla, erilaisella prätkällään. Kuitenkin he kaikki ovat samaa porukkaa. Tällä halutaan viestittää, että myös koulussa jokaisen kuuluu mahtua porukkaan.

Ole hyvä tyyppi

Santaharjulla on menneisyydessään henkilökohtaista kosketuspintaa kiusaamiseen ja väkivaltaan. Äänessä oli siis henkilö, joka on myös itse kiusannut.

– Elämässäni on ollut kunniaton ja arvoton vaihe, jolloin tein muille ihmisille pahaa henkisesti ja fyysisesti. Minulle se oli ajanvietettä, johon ei ollut mitään muuta syytä. Opettajat ja valmentajat tekivät parhaansa, että olisin ymmärtänyt lopettaa, mutta sillä ei ollut minulle merkitystä. Te, jotka olette samassa tilanteessa, ymmärrätte, mistä puhun.

Santaharju kuvaili tilanteen, jossa toinen hänen koulunsa oppilas tervehti häntä. Hän lähti kävelemään oppilasta kohti – oppilas vain seisoi rauhallisesti paikallaan, vaikka tiesi, mitä tuleman piti. Santaharju löi häntä ilman syytä kasvoihin niin, että häntä sattui. Santaharjun käden iho rikkoutui, ja hän lähti koulun vessoihin pesemään kättään.

– Katsoin peiliin. Tuntui siltä, että näkisin itseni ensimmäistä kertaa. Tunsin totaalista kyllästymistä itseäni ja elämääni kohtaan. Kysyin itseltäni, tällainenko olen? Lyön ihmistä, joka ei halua minulle pahaa, eikä tapella. Itsehalveksuntaan, jota tunsin, ei löydy sanoja. Kiusaaminen ja väkivalta loppui kohdallani siihen.

Nykyään täyskäännöksen tehnyt Santaharju kehottaa muita aivan päinvastaiseen käytökseen.

– Sinun ei tarvitse olla koulun paras oppilas ollaksesi hyvä tyyppi. Jos voit olla hyvä kaveri yhdellekin sellaiselle ihmiselle, joka tarvitsee tulevaisuudenuskoa, ole sellainen. On sankariteko antaa elämänuskoa toiselle. Parhaan oppilaan sijasta voit olla paras tyyppi, ja sinut voidaan muistaa sellaisena vielä vuosienkin päästä.

Entiseksi kiusaajaksi tunnustautuvalla Ari Santaharjulla on oppilaille tärkeä viesti.

Taikasanat koulukiusaamista vastaan

Yllätysvierailijana Kostianvirran yläkoululaisia ilahdutti Taikuri Luttinen, eli Jarmo Luttinen. Luttinen esitti taikuuden ja vertauskuvien kautta, millä tavalla kiusaaminen ja pahat sanat syövät ihmisestä onnellisuutta siten, että se voi lopulta kadota näkymättömiin.

– Koulukiusaaminen ei koskaan rajoitu ainoastaan kiusaamistilanteeseen, vaan vaikuttaa myös niin kiusaajan kuin kiusatunkin mielialaan ja tulevaisuuteen. Lapset ja teini-ikäiset eivät vielä toimi analyyttisesti, vaan usein vaiston ja tunteiden varassa. Aikuisten on puututtava kiusaamisen juurisyyhyn. Tähän Motoristit kiusaamista vastaan pyrkii. He vaikuttavat juuri kiusaajien ja kiusattujen tunnepuoleen, Luttinen kuvailee.

Taikuri Luttinen tuntee myös taikasanat kiusaamista ja pahaa oloa vastaan.

– Kiusatulle haluaisin sanoa, että niin vaikea kuin hänen on sitä varmasti ymmärtää joka hetki, niin vika ei ole hänessä. Vaikka yrittäisit taipua muotteihin ja miellyttää muita, kiusaaminen tapahtuu jos on tapahtuakseen – koska se on sinusta riippumatonta. Vika on aivan muualla. Jokainen ihminen on arvokas.

– Kiusaajalle haluan tähdentää, että ymmärrän kiusaamisen olevan usein hätähuuto. On kuitenkin huomattavasti hedelmällisempiä tapoja lievittää omaa pahaa oloa, kuin sen siirtäminen muille. Kiusaajahan ajattelee usein olevansa koulussaan koskematon. Teoilla on kuitenkin aina seurauksia moneen suuntaan, kuten tiedämme eräistä Suomessakin tapahtuneista peruuttamattomista teoista, kuten koulusurmista.

Taikuri Luttinen tietää myös taikasanoja, joilla voi saada aikaan paljon hyvää. Näitä ovat esimerkiksi: ”Haluatko olla mun kanssani?”, ”Lähdetkö kahville?” ja ”Onpa sulla hienot kengät”.

Jokainen oppilas voi keksiä näitä positiivisia taikasanoja itse lisää.

Motoristit koulukiusaamista vastaan, MKKV ry

MKKV ry:n tiedottaja Marko Saarinen kuulee usein motoristien sanovan, että jos yhdenkin oppilaan kiusaaminen loppuu heidän käyntinsä ansiosta, ei käynti ole ollut turha.

Motoristit koulukiusaamista vastaan MKKV ry:n tiedottaja Marko Saarinen kertoo yhdistyksen aloittaneen toimintansa kampanjana vuonna 2013, jolloin joukko motoristeja luki lehdestä kiusatun kahdeksanvuotiaan pojan avoimen kirjeen. Kirjeessä poika kertoi, ettei uskalla mennä kouluun.

Motoristit halusivat yhdistää moottoripyöräilyn ja hyväntekeväisyyden. He keksivät ajaa moottoripyörillä kouluihin kertomaan, etteivät hyväksy koulukiusaamista. Toiminta on vapaaehtoistoimintaa, ja kaikki moottoripyöräilijät ajavat kouluihin omalla rahallaan ja kustantavat omat polttoaineensa.

 

Motoristeilla on kouluvierailuja ympäri Suomen.

– Olemme vierailleet nyt 306 koululla aina Inkoosta Nuorgamiin asti, joten toimintamme on koko Suomen kattavaa. Vierailumme on otettu aina hyvin positiivisesti vastaan, ja meitä on suorastaan kärsimättömästi odotettu käymään. Tapahtumamme ovat mukava piristys koulun arkeen, Saarinen kertoo.

Motoristien vierailuilla on myös todella positiivinen vaikutus koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Saarisen mukaan Motoristit koulukiusaamista vastaan saa jatkuvasti palautetta, että heidän vierailullaan on ollut positiivinen ja puhdistava vaikutus koulun ilmapiiriin.

– Vaikka vierailumme kesto on vain puolitoista tuntia, jätämme jälkeemme työkaluja, joilla opettajat voivat ottaa aiheen uudelleen esiin esimerkiksi ryhmätöiden ja moottoripyörien piirtämisen muodossa.

Motoristeihin kuuluu niin nuoria kuin varttuneempiakin ihmisiä, naisia ja miehiä, ja ihmisiä erilaisista elämäntilanteista. Kaikki myös ajavat omilla, erilaisilla moottoripyörillään. Silti kaikki mahtuvat joukkoon mukaan.

– Haluamme viestittää kouluille, että motoristit ovat keskenään kavereita, emmekä me kiusaa toisiamme siksi, että jollakulla on erilainen prätkä. Näin kouluissakin pitäisi olla!

– Motoristeja yhdistää meidän tapamme tehdä hyvää ja tärkeää vapaaehtoistyötä konkreettisella tavalla. Kuulen usein motoristien sanovan, että jos yhdenkin lapsen kiusaaminen loppuu vierailumme ansiosta, ei käyntimme ole ollut turha, Saarinen päättää.

Motoristit koulukiusaamista vastaan voi kutsua kouluvierailulle mkkv.fi -verkkosivuilta löytyvällä ”tapahtuman järjestäminen”-kaavakkeella. Tätä kautta koulut pääsevät odottamaan omaa vuoroaan.