Seuranta päättyi tältä kesältä: sinilevää havaittiin keskimääräistä vähemmän, Kirkkojärvi yhä havaintolistan kärjessä

Valtakunnallinen ja samalla Pirkanmaan Ely-keskuksen sinileväseuranta päättyy tällä viikolla. Viimeisellä leväseurantaviikolla vähän sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä, Valkeakoskella Sääksmäen siltojen kohdalla, Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpan rannassa, Nokialla Tottijärvessä ja Pyhäjärven Lehtiniemessä.

Kansalaishavaintoja sinilevästä Järviwiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viikon aikana Pälkänevedeltä, Vanajavedeltä ja Näsijärveltä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia vähemmän.

Sinilevätilannetta seurattiin Pirkanmaalla 42 valtakunnallisella havaintopaikalla kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka 18 viikon ajan. Havaintopaikat edustivat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä järviä. Seurannan tarkoituksena oli antaa yleiskuva levätilanteesta erilaisissa järvissä.

19 seurantapaikalla ei havaittu lainkaan sinileviä koko seurantajakson aikana. Vuosien 1998–2021 pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna leviä oli pääosin keskimääräistä vähemmän. Vain viikoilla 25, 29, 32 ja 35 leviä oli runsaammin kuin normaalisti. Useimmin havaintoja tehtiin Kangasalan Kirkkojärvessä, jossa levää havaittiin 15 havaintokerralla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?