Mielipide: Virussuojat heti takaisin kirjastoihin

Kiinalaisen kulkutaudin jarruttamiseksi Kangasalan keskuskirjaston lainauskonttorin etuosaan kiinnitettiin taannoin järkevin perustein leveä ja korkea, läpinäkyvä virussuojus. Kelvottomasti harkiten se on äsken poistettu. Palautettakoon se heti takaisin!

Ison tiskin takana virkailijat nyt jotenkin alastomilta, turvattomilta näyttävät. Ja tottakin se on. Useammanlaisten virusten ja bakteerien mellastus syksyn edetessä moninkertaistuu. Ja ihmisethän niitä niiskutellen, pärskien, yskien auliisti levittävät. Puhuessakin pikku hiukkasia, tautipisaroita isot määrät ilmaan sinkoilee. Ja lukuisat tartuntaketjut liukkaasti viruksia välittävät, villiinnyttävät. Parhaillaan maata kiertävä enterorokkokin on pahimmillaan katala tauti.

Noilta kiusallisilta pieneliöiltä voidaan suojalasein ja -levyin, hengityssuojaimin ja kelvollisin käsipesuin isoilta osin välttyä. Nenähuuhteluistakin hyötyä on.

Kirjaston suojalevyistä välittyy kansalaisille myönteinen vaikutelma ja viesti, että ihmisten, asiakkaiden ja asiakaspalvelijain terveyttä sielläkin todella arvostetaan.

Asiointeja suojalevy hiukan hankaloittaa. Terveys on kuitenkin ykkösasia. Suojalevyjen pikku miinuksia on mahdollista muutamin fiksuin virityksin vähentää, poistaa.

Mikko Kiio, Kangasala