Ukrainan taiteilijoita – esittelyssä suuria nimiä ja tuntemattomia

Kuvassa Maria Prymatšenkon teos ”Hän kirjoittaa hyvin ilman kiirettä” (1936–1937). Muun muassa tämä teos oli esillä Turussa Aboa Vetus & Ars Nova -museon näyttelyssä toukokuussa 2018. Pälkäneellä esitelmöivän Keijo Koivulan mukaan kuva on omalaatuinen mutta mestarillinen esimerkki ukrainalaisten kansallista identiteettiäkin vahvistaneen Prymatšenkon teoksista. ”Kansan voimakas kulttuuriperinne on taustalla, se pysyy elossa, siirtyy eteenpäin. Sitä puolustetaan. Humoristisella tavalla kuva symboloi kestävyyttä, tahdonvoimaa, optimismia. Hyviä ominaisuuksia, taaskin tarpeeseen”, Koivula sanoo. Kuva: Arja Ahtee.

Ukrainan taide ja yleensäkin kulttuuri on samalla tuntematonta ja osittain hyvinkin tunnettua. Maailmankuulut taiteilijat Ilja Repin ja Kazimir Malevitš ovat syntyjään ukrainalaisia, ja myös kirjailija Nikolai Gogol syntyi Ukrainassa – mutta venäläisinähän olemme tottuneet heitä pitämään.

Yksi syy on noina aikoina vallalla ollut venäläistämispolitiikka. Kuitenkin on myös muistettava, että näiden henkilöiden syntyessä ei ollut olemassa mitään itsenäistä Ukraina-nimistä valtiota, vaan kaikki he syntyivät Venäjän keisarikunnan kansalaisina, ja Ukraina oli vain yksi valtakunnan kuvernementeista. Mikään takapajula Ukraina toki ei ollut monine yliopistoineenkin ja muine kulttuurilaitoksineen.

Tämän päivän ukrainalaisilla taiteilijoilla on rohkeita moderneja ilmaisukeinoja. On aivan abstrakteja teoksia, jotka eivät siis esitä mitään mutta puhuvat paljon. Ne usein ammentavat voimansa ikivanhasta ukrainalaisesta kansantaiteesta.

Taide-esitelmä ukrainalaisista taiteilijoista pidetään Pälkäneen pääkirjastossa Arkissa lauantaina 15.10. kello 13. Järjestäjinä ovat Kangasalan SVS ja Pälkäneen kirjasto. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.