Hartauskirjoitus: Isän taskuun Pojan laskuun

Marko Sagulin.

”Isä kävi teidän kanssanne katselemassa mikroautoa, mutta ei teitä oikein kiinnostanut.” Äidin sanat täräyttivät sähköiskun lailla. Lapsuudessa sattunut tapaus nousi mieleeni ihan uudessa valossa.

Olin ollut pikkuveljeni ja isäni kanssa kaupungilla käymässä. Urheiluliikkeessä näimme hienon Lokari formulan. Se oli kotikäyttöön tarkoitettu mikroauto, todellinen pikkupojan unelma, mutta valitettavasti ihan liian kallis. Sen verran jo lapsina rahanarvosta tajusimme, ettei meidän perheessämme sellaiseen olisi varaa.

”Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista” -asenteella aloimme sitten arvostella tuota formulaa. Maavara oli selvästi turhan matala. Lisäksi yksipaikkaisuus oli miinus verrattuna vaikkapa saman valmistajan Jeeppiin, jollaisella olisi voinut ajella veljen kanssa yhdessä. Muitakin vikoja osasimme isän kuullen luetella ennen kuin kaupunkireissu jatkui.

Nuorena aikuisena äidin kanssa keskustellessa tuo tilanne nousi puheisiin. Kävi ilmi, ettemme olleet sattuneet urheiluliikkeeseen vahingossa. Isä oli vienyt meidät sinne kuulostellakseen, millaisia reaktioita auto meissä herättää. Hänellä oli mielessä upea lahja, mutta itsellä ei käynyt edes mielessä, että sellainen olisi mahdollista.

Isänpäivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden muistella kiitollisena maallisten isien uhrauksia ja hyvyyttä. Aina muistot isistä eivät ole kaikkein kultaisimpia, mutta vähimmilläänkin olemme heiltä saaneet elämän. Monesti olemme saaneet paljon enemmän kuin olisimme ansainneet. Ja toisinaan tarjolla on ollut enemmän kuin olisimme uskoneet. Minustahan olisi voinut tulla vaikka formulakuski, mutta epäusko isän mahdollisuuksiin tuli esteeksi.

Jotain samanlaista taitaa olla suhteessa Taivaalliseen Isään. Hänellä on toisinaan tarjolla paljon enemmän kuin voimme uskoa. Yleensä hänellä on tarjota enemmän kuin ansaitsisimme. Aina hän haluaa lahjoittaa elämän. Eikä varallisuus ole ongelma. Jeesus maksoi jo laskun, kuten vanha sanonta kuuluu: ”Isän taskuun Pojan laskuun.”

Isäni, joka on heidät minulle antanut, on suurempi kuin kukaan muu, eikä kukaan voi riistää heitä Isäni kädestä. (Joh. 10:29)

Marko Sagulin

seurakuntapastori

Kangasalan seurakunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?