Sama design ja samat vispilät vuosikymmenestä toiseen – onko sähkövatkain täydellisen tuotesuunnittelun malliesimerkki?

Moi, Vehjari!

Kotona mietittiin puolison kanssa, miten voi olla mahdollista, että niin sanotun sähkövatkaimen tuotekehitys näyttää pysähtyneen jonnekin 1980-luvulle? Laitteet ovat edelleen samanmuotoisia kuin joskus silloin, ja se vatkausvispilöiden muotokieli ei ole muuttunut tippaakaan. Se tuntuu kummalliselta, kun miettii, paljonko vaikka autot, puhelimet tai kotona esimerkiksi televisiot ovat muuttuneet. Avaapa tätä.

Kermavaahtoperhe

 

Suurta tekniikan kehitystä ei sähkövatkaimessa ole varsinaisesti ollut. Energiatehokkuutta ja ominaisuuksia  on toki tullut lisää, mutta pääasiallisesti vatkain toiminee samanlailla kuin keksittäessäänkin. Sisällä oleva moottori pyörittää vispilöitä tarpeeksi kovalla nopeudella, jotta vaahtoamista tapahtuu esimerkiksi kerman kanssa.

Vastaa OBH Nordica / Tefal asiakaspalvelu

 

Sähkövatkaimen suunnittelu on todellakin mennyt nappiin – siinä ei selvästikään ole juuri mitään, jota muuttaa parempaan. On se tietty muotoilu, lisäksi tehovalinta ja turbonappi (älä sotke tätä siihen nappiin, joka irrottaa vispilät) sekä ne vispilät. Vielä 2000-luvun alkuvuosina markkinoille tuotiin hirveän suuri repertuaari vatkaimia monissa eri väreissä.

On mielenkiintoista nähdä, miten kohoava sähkön hinta vaikuttaa sähkövatkainmarkkinoihin. En pitäisi mahdottomana, jos tälläkin saralla tuotekehitys tekniikan osalta kiihtyisi uudelleen ja saisimme lopputuloksena lähivuosina markkinoille bensiini- tai aurinkokennotoimisen sähkövatkaimen.

Sähkövatkaimille riittää varmasti kysyntää jo senkin puolesta, että epävirallisten tutkimustulosten mukaan jännetuppitulehdusten määrä on dramaattisesti pienempi niissä kotitalouksissa, joissa kermavaahto vispataan sähkövatkaimella käsin veivaamisen sijaan. Erot kasvavat entisestään, jos vertailu toteutetaan tavallista kermaa huonommin vaahtoutuvalla laktoosittomalla kermalla tai ”kasvivispeillä”. Näillä tekijöillä sähkövatkaimen suosimisella voi joku nähdä jopa yhteiskunnallista merkitystä. Varsinkin, jos vatkaaja on mies.

Tiettävästi sähkövatkaimen lisäksi muitakin yllättävän hyvin aikaa kestäviä keittiökodinkoneita löytyy: viime vuosina suosiossa läpi lyönyt ”air fryer” on sekin jo suorastaan vanha keksintö vuosikymmenten takaa.

Selittää Vehjemies

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?