Jääkiekko toi australialaisnuorukaisen pelaamaan Kangasalle – Mitchell Collins myöntää, ettei 14-vuotiaana vieraassa maassa ole aina helppoa mutta ”parhaimmillaan kaikki on ollut ihan uskomatonta”

Kisa-Eaglesin alle 15-vuotiaiden joukkueessa kiekkoileva Mitchell Collins saapui Suomeen saadakseen pelata jääkiekkoa. Kangasalan jäähallin lisäksi tutuksi on tullut jo moni muukin jäähalli.

Mitä tuumaisit, jos teini-ikäinen lapsesi kertoisi suunnittelevansa lähtöä toiselle puolelle maailmaa pelaamaan varsin eksoottista urheilulajia puoleksi vuodeksi?

Vastaavassa tilanteessa australialaisen Mitchell Collinsin lähipiiri vähintäänkin hieman hämmentyi. Puhe ei ollut australialaisille tutusta kriketistä vaan jääkiekosta, jota Collins halusi lähteä pelaamaan kaukaiseen Suomeen.

– Tuttavapiirissä tämänkaltaisia järjestelyitä on kuitenkin ollut aikaisemminkin, joten aivan yllätyksenä tilanne ei lähipiirille tullut, hän sanoo.

Vaikka jääkiekkoseuroja Australiassa on vain kourallinen ja harrastajia suhteellisen vähän, 14-vuotiaalle Collinsille jääkiekko ei ollut entuudestaan outo laji. Hän oli tutustunut siihen isänsä kautta – isä puolestaan oli tullut tutuksi kiekkoilun kanssa Melbournessa asuneen ja työskennelleen tamperelaistutun välityksellä. Pari vuotta sitten Collins kävi tutustumassa lyhyesti Ilveksen toimintaan ja nuoren australialaisen palattua kotiin kipinä suomalaista kiekkokulttuuria kohtaan jäi yhä elämään.

Niinpä viime syyskuussa Kisa-Eaglesin U15-joukkue sitten sai riveihinsä ulkomaalaispelaajan kaukaa Australiasta. Tulokkaan ottamista vastaan testattiin joukkueen piirissä heti alussa tavallista enemmän: alkuperäiset asumiseen liittyvät suunnitelmat menivät pieleen, ja majoituspaikkaa piti huhuilla joukkueen vanhempien WhatsApp-ryhmän kautta. Joukkuehenki osoittautui kuitenkin tiiviiksi – Collinsille löytyi hetimiten pitkäaikainen majapaikka yhden joukkuekaverin kotoa.

Nuorukaisen isä vietti syksyllä joitakin viikkoja Suomessa auttaakseen paikallisissa järjestelyissä. Collins sanoo, että asettuminen Suomeen oli kuitenkin aluksi tosi vaikeaa.

– Tilanne helpottui, kun perhe, jossa asun, tuli tutuksi. Nyt tuntuu jo aivan kuin minulla olisi täällä toinen perhe Australiassa olevan lisäksi. Soitan lisäksi kotiin Australiaan joka päivä, se auttaa.

Jääkiekon lisäksi kalenteria täyttää koulu, jota nuorukainen käy Tampereella. Collins kuitenkin nauttii täysin siemauksin elämästä aivan toisenlaisen kiekkokulttuurin keskellä kuin mihin hän on tottunut.

– Täällä ei ole yhtään kuin Australiassa… Jääkiekko on läsnä joka paikassa, se näkyy mainoksissakin. Täällä pelaamisen taso on todella korkealla. Australiassa samassa juniorijoukkueessa ja -sarjassa voi pelata hyvin eri-ikäisiä ja eritasoisia pelaajia.

Jääkiekossa Collinsia viehättävät vauhti ja fyysisyys ja se, että jäällä hän tuntee olevansa omimmillaan.

Hän kuvailee kulunutta syksyä ”kerran elämässä” -tyyppiseksi kokemukseksi.

– Välillä on ollut vaikeitakin hetkiä, mutta parhaimmillaan tämä on ollut ihan uskomatonta. Kodin ikävöimisen sijaan pitää vain keskittyä täysillä täällä olemisesta nauttimiseen.

Collins viettää vuodenvaihteen kotonaan Australiassa, mutta suunnitelmissa on palata takaisin Suomeen alkuvuodesta.

– Yritän saada pelipaikkaa Suomesta myös seuraavalle syksylle. Jos se ei onnistu, valmentajallani on onneksi paljon kontakteja – ja esimerkiksi Kanada olisi mielenkiintoinen vaihtoehto.

Laitahyökkääjä Collins on 13 ottelussa tehnyt seitsemän maalia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?