Pälkäneen Martat kokosivat reseptit joulun parhaisiin pieniin naposteltaviin. Nämä helpot ja näppärät ohjeet kannattaa testata!
Helppo ja nopea hedelmäriisijälkiruoka
Riisipuuroa noin 4 annosta
2 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
4 appelsiinia
Keitä riisipuuro ja anna jäähtyä tai käytä tähteeksi jäänyt puuro. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuori ja pilko appelsiinit kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Appelsiinit voi korvata muillakin pehmeillä hedelmillä, esimerkiksi luumut, rusinat ja valmis valutettu hedelmäsekoitus sopivat hyvin.
Kinkku-voitaikinakupit (20 kpl)
1 kg voitaikinalevyjä
noin 400 g palvikinkkurouhetta
keskikokoinen sipuli
noin 1 dl tuoretta persiljasilppua
4 dl kermaa
0,5 dl ketsuppia
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
2 munaa
1 pussi mozzarella- tai emmentaljuustoraastetta
Pilko sipuli kuutioiksi. kuullota pannulla kinkkurouheen kanssa. Sekoita sipuli-kinkkuseos ja persilja keskenään. Anna voitaikinalevyjen sulaa hieman, puolita ne kahdeksi neliöksi. Aseta voitaikinaneliöt vuokaspraylla kevyesti sumutettuihin muffinssipellin koloihin. Huomioi että taikina tulee kolon yläreunan tasalle, ettei täyte valu ulos. Täytä jokainen näin syntynyt kuppi noin ruokalusikallisella kinkku-sipuliseosta.
Sekoita keskenään kerma, mausteet ja munat. Valuta seosta kuppeihin vähän kerrallaan, odota hetki että se laskeutuu pohjalle ja täytä lisää jos tarvitsee. Ripottele päälle juustoraastetta.
Paista kuppeja uunin alatasolla 225 asteessa 15–50 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.
Juustotarjotin ja marinoitu punasipuli
Juustokranssissa tällä kertaa 4 eri juustoa, pikkutomaattia, viinirypäleitä, suolakurkkua, kuivattuja aprikooseja, karpaloita ja hasselpähkinöitä. Lisukkeena kirsikka- ja lakkahilloa sekä marinoitua punasipulia ja erilaisia keksejä.
Marinoidut punasipulit:
2 punasipulia
½ dl tummaa balsamiviinietikkaa
½ dl tummaa siirappia
mustapippurirouhetta
suolaa
Leikkaa sipulit viipaleiksi. Sekoita balsamico ja siirappi, mausta pippurilla ja suolalla oman maun mukaan. Kaada marinadi sipulien joukkoon ja anna marinoitua jääkaapissa esimerkiksi yön yli, nopeamminkin saa syödä.
Juustokävyt
Versio 1:
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 (100 g) mustapippurijuusto
1 pkt pekonia
1 dl cheddarjuustoraastetta
Paista pekoni pannulla tai uunissa valuta talouspaperin päällä liika rasva pois. Leikkaa pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään.
Versio 2:
1 pkt (350 g) Valio Karelia -juustoa
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
noin 1 dl vispikermaa
100 g kuivattuja karpaloita
ripaus suolaa
Raasta juusto raastimen hienolla terällä. Sekoita aineet tasaiseksi massaksi, notkista kermalla.
Molempiin versioihin:
Kuorimanteleita 200 g/käpy
Rosmariinin oksia
Muotoile massoista männynkävyt joko lusikan avulla suoraan tarjoiluvadille tai pyörittämällä käsillä palloksi ja puristamalla päähän kapea kärki. Painele mantelit hieman vinosti kävyn pintaan aloittamalla kävyn kapeasta päästä lisää kerroksia siitä ylöspäin hieman limittäin, kunnes kaikki juusto on peitetty. Koristele rosmariinin oksilla.
Homejuustopiparit
Kauli kaupan tai omatekoinen piparitaikina ohueksi levyksi. Ripottele päälle sinihomejuustoa. Kääri rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa rullasta kiekkoja ja paista ne uunissa kuten piparkakut.
Makean version saat, kun homejuuston sijaan ripottelet levyn päälle Marianne-rouhetta ja paistat makeat Marianne-piparit.