Sähköä säästäessä kannattaa muistaa terve järki ja etsiä tietoa luotettavista lähteistä

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden toimittaja.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin alustavan laskelman mukaan sähkönkulutus oli Suomessa joulukuussa kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Lukemassa on huomioitu lämpötilan vaikutus kulutukseen, jolloin sähkön kulutuksella painotettu keskilämpötila vastaa viime vuoden joulukuun toteumaa. Säästeliäs sähkönkäyttö varmistaa osaltaan sähkön riittävyyttä etenkin kireiden pakkasten aikana.

Pirkanmaan hyvinvointialueen mediainfossa jouluviikolla pelastusjohtaja Mika Kontio kertoi, kuinka viranomaiset ovat varautuneet mahdolliseen sähköpulaan ja sen myötä mahdollisiin sähkökatkoihin. Pelastusjohtaja totesi, että vaihtoehtoiset ja täydentävät lämmitystavat ovat kansalaisilla hyvä osa varautumista, kunhan niiden käytössä muistetaan turvallisuus.

Samalla Kontio mainitsi, kuinka pelastuslaitoksen tietoon on tullut joitakin virityksiä, joita ihmiset ovat sähköä säästääkseen tehneet. Viritykset ovat olleet lähinnä uusia tulisijoja, jotka eivät ole ehtineet vielä toteutukseen asti. Kontio muistuttikin, että kiinteistöihin sijoitettavat tulisijat tarvitsevat aina rakennusluvan.

Varautumiseen ja häiriötilanteisiin löytyy monenlaisia ohjeita internetistä osoitteesta 72tuntia.fi. Tästä osoitteesta saa taatusti luotettavaa ja ajantasaista tietoa.

Joillain sivustoilla näkyy aikamoisia pellepelottomien virityksiä. Kuinkahan turvallisia tällaiset keinot ovat? Toisaalta jos ne ovat oikeasti turvallisia ja sähköä säästyy, niin mikäs siinä.

Näillä palstoilla moni näkyy myös kertovan, kuinka joidenkin huoneiden lämpötila on pudotettu 12–13 asteeseen. Herää kysymys, kuinka hyvin asuinrakennus kestää tällaista lämpötilaa kylmään talviaikaan. Liian alhainen lämpötila voi aiheuttaa terveyshaittoja, ja rakenteisiin saattaa liian alhaisessa lämpötilassa tiivistyä kosteutta, mikä taas voi johtaa homehtumiseen.

Murheellinen totuus toki on, että sähkö on nyt ennätyksellisen kallista ja monilla on vaikeuksia selvitä sähkölaskuistaan. Sähköä säästäessä kannattaa kuitenkin pitää järki mukana, ettei säästä asuntoaan pilalle.