Kansan turruttua koronaan ja sen myötä kaksi vuotta päälle vyöryneisiin ikäviin uutisiin alkoi sota Ukrainassa viime helmikuussa. Kulkutauti unohtui ja jokaisesta mahdollista kanavasta on sen jälkeen työntynyt päivittäin kamalaa katsottavaa ja kuunneltavaa. Oman mielenterveyden varjelemiseksi on pakko jättää osa uutisvirrasta huomioimatta – niin väärältä kuin se tuntuukin.
Peloteltuja sähkökatkoksia ei vielä ole tullut. Hinta on noussut huimasti. Yli tuplaten heilläkin, jotka onnistuivat solmimaan uuden kahden vuoden sopimuksen viime kesänä. Inflaatio laukkasi 2022 parhaimmillaan liki kymmenessä prosentissa. Isot hinnankorotukset osuivat myös peruselintarvikkeisiin ja samalla kaikkien suomalaisten lompakoihin. Paljon muutakin negatiivista sattui. Päivän lehdestä sai selata useita sivuja ennen kuin tuli vastaan ensimmäinen positiivinen juttu.
Osallistuin 1990-luvun puolivälissä johtamisvalmennukseen, jonka yhtenä kantavana teemana oli positiivinen ajattelu. Lennokas luennoitsija yllytti joka aamu herätessä miettimään kolme asiaa, joista on iloinen. Muuten ei kannattanut nousta vuoteesta. Tuntui lapselliselta, vaikka minulle kolmen pienen pojan isänä ja hyvässä parisuhteessa elävänä ei kysymykseen vastaaminen tuottanut vaikeuksia. Perhe, terveys ja työ. Kolme vuosikymmentä myöhemmin vastaus on edelleen sama. Eläkeläisenä, saman naisen kanssa kahdestaan asuvana painottuu ajatus lapsiin ja lapsenlapsiin. He elävät pahemmin riitelemättä yhdessä, terveinä ja hyvissä vakinaisissa töissä.
Jotta tuoli pysyisi pystyssä neljällä jalalla, voitaneen edellä mainittuihin lisätä vapaa-aika. Nimetköön jokainen sen haluamallaan tavalla. Kuuppa saattaisi säilyä sisältä ehyempänä, jos yritettäisiin miettiä asioita, jotka ovat hyvin tai ainakin etenemässä parempaan suuntaan.
Sähköpulan ennustetaan varsin lyhyellä aikavälillä kääntyvän tulvaksi. Talvi on ollut hiihtäjän kannalta mitä sattuu, mutta minunkin takavuosina vieroksumani tuulimyllyt jauhavat energiaa leudossa kelissä. Vettä virtaa voimaloissa vuolaasti. Ehkäpä Olkiluodon ydinvoimalan kattilat alkavat vähitellen kestää. Pian aurinko paistaa paneeliin.
Inflaation luulisi vähitellen talttuvan. Yksi jos toinenkin on joutunut muuttamaan kulutustottumuksiaan. Säästäminen ei tästä eteenpäinkään ole pahasta, jos sen pystyy tekemään terveyttään vaarantamatta. Bensa maksaa edelleen paljon, mutta nyt saman verran kuin vuosi sitten. Pitää uskoa, ettei viime kesän huippuhintoihin enää palata. Hyvää perunaa saa eurolla kilon. Jospa kolmen ja puolen euron kilohintaisesta täysravinnosta eli kananmunista heltiäisi paremmin myös kustannusten kanssa tuskittelevalle tuottajalle.
Toivottavasti Turkki lopettaa kaksilla korteilla pelaamisen ja ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden. Näin voimme entistä turvallisemmin jatkaa eloamme demokratiassa.
Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö sanoi koronan alkaessa vyöryä Suomeen, että nauttikaamme kevään tulosta, pitenevästä päivästä ja maamme luonnosta. Ilmastonmuutos ravistelee meitä, mutta pääsemme vielä huomattavasti helpommalla kuin useassa muussa maailman paikassa. Yhteisiä tekoja tarvitaan, jotta nautinto säilyisi tuleville polville. Kovaa porua aiheuttanut EU:n suunnitelma luonnon ennallistamiseksi parantaisi kiistatta muun muassa sisävesien tilaa. Pälkäneen vesiä yrittää yhtenä kohentaa Aito Suvi – kannatusyhdistys, jossa huomattiin heti, kuinka kalliiksi vähäistenkin kosteikkojen perustaminen tulee.
Me vanhat voimme tyytyväisinä todeta, että olemme saaneet nauttia kunnollisista talvista puolet elämästämme. Pääomaa, jota ilman tulevat sukupolvet taitavat jäädä. Vieläkään ei tarvitse montaa sataa kilometriä matkustaa, että pääsee talviurheilun makuun, jos sellaista haluaa. Me tavoitamme useasti pääkaupunkiseutua aidomman talven jo viikonloppuisin Aitoossa.
Kaikesta murheellisesta huolimatta maassamme ovat monet asiat todella hyvin verrattuna vaikkapa puolen vuosisadan takaisiin aikoihin. Pitää luottaa, että tänä vuonna päästään pienten notkahdusten jälkeen monessa samalle tasolle ja tulevaisuudessa eteenpäin.
Sotakin loppuu joskus. Uskon, että loppuu eikä laajene kolmanneksi maailmansodaksi.