Kierrätyskoruja, loitsupulloja ja hyviä bisnespuheita – Anna Tapion koulun 9-luokkalaiset järjestivät yritysmessut

– Olkaa iloisia, rohkeita ja kuuluvia. Älkää laittako kynttilää vakan alle. Uskokaa itseenne. Opetelkaa esittelemään yrityksenne tehokkaasti muutamassa minuutissa.

Tällaisia ohjeita Luopioisten yrittäjien edustajat Sari Päätalo, Anssi Kukkonen ja Aki Niemi jakoivat lauantaina Anna Tapion koululla Aitoossa. Kolmikko kävi palkitsemassa yhdeksäsluokkalaisten parhaita omia yrityksiä.

Yhdeksäsluokkalaiset Neea Lindberg ja Johanna Koikkalainen ottivat vastaan palkinnon parhaasta liikeidean esittelystä. Parhaasta liikeideasta palkittiin puolestaan yhdeksäsluokkalainen Marissa Mäkiaho, joka pokkasi palkinnon yhdessä Martta Joutselan kanssa.

Yhdeksäsluokkalaiset Neea Lindberg (vas.) ja Johanna Koikkalainen ottivat vastaan Luopioisten Yrittäjien myöntämän palkinnon parhaasta liikeidean esittelystä. Yrittäjiä edustamassa oikealta puheenjohtaja Sari Päätalo ja hänen vieressään Anssi Kukkonen ja taempana keskellä Aki Niemi. Kuva: Pekka Mustonen.

Yhdeksäsluokkalaisten omat yritykset olivat varsin monipuolisia. Myynnissä heidän järjestämillään messuilla oli muun muassa loitsupulloja, kierrätyskoruja, kynttilöitä, jalkakylpypommeja, siroja metallikoruja ja kierrätysvaatteita.

Yrittäjyyttä opettava apulaisrehtori Minna Vanhala oli oppilaistaan syystäkin ylpeä:

– He ovat itse suunnitelleet näiden yritysmessujen esillepanonkin. On hienoa lähteä taas Tampereella järjestettäviin Uskalla yrittää -aluekilpailuihin tällaisten helmien kanssa, hän totesi.

Vuokrahevoseen rahaa

Kierrätyskoruja valmistava Marissa Mäkiaho sanoi, että oman Mariskuu-yrityksen perustaminen ja pyörittäminen on opettanut yrittäjyydestä tosi paljon.

– Perustin yrityksen vuosi sitten saadakseni rahaa omaan vuokrahevoseen. Markkinoin koruja Instagramissa. Olen myynyt niitä myös toreilla kesällä ja myyntitapahtumissa jouluna.

– Aika hyvin olen saanut niitä kaupaksi ja pystynyt hommaamaan vuokrahevosen Kangasalta, jossa asun, Marissa Mäkiaho kertoi.

Hän totesi, että yrittäjyyden haastavin puoli on ollut myymisen opettelu. Pitää osata esitellä tuotteitaan sopivalla tavalla. Ei saa olla liian epävarma, mutta ei saa tyrkyttää liikaakaan.

Marissa Mäkiaho (vas.) oli palkannut yritykseensä jo työntekijänkin eli Martta Joutselan. Molemmat tekevät kierrätyskoruja. Marissan yritys palkittiin parhaasta liikeideasta. Kuva: Pekka Mustonen.

Hiusdonitseja, itse tehtyjä kynttilöitä ja jalkakylpypommeja myyvät Sandra Kaura ja Siiri Martikainen sanoivat, että oman yrityksen pyörittäminen on ollut hyvä tapa ansaita omaa rahaa.

– Kyllä yrittäjyys voisi kiinnostaa myös aikuisena, tytöt pohtivat.

Kynttilöitä, jalkakylpypommeja ja hiusdonitseja. Niitä myyvät yrityksessään Sandra Kaura (vas.) ja Siiri Martikainen. Kuva: Pekka Mustonen.

Lauantaipäivä kului Anna Tapion koulussa paitsi messuillen, myös kouluun tutustuen. Paikalla oli nuoria kuudesluokkalaisia perheineen ympäri Suomen tutustumassa kouluun. Heillä on helmikuun loppuun saakka aikaa hakea Anna Tapion 7. luokalle.

Yläkoulun lisäksi Anna Tapion koulussa voi suorittaa matkailu-, ravitsemus- ja talousalan ammatillisesti suuntautuneita opintoja.

Viime lauantai oli Anna Tapion koululla yhtä vilskettä, sillä paikalla oli myös mahdollisia tulevia oppilaita perheineen tutustumassa kouluun. Hakuaika kouluun päättyy helmikuun lopussa. Kuva: Pekka Mustonen.
Yhdeksäsluokkalaiset Susan Wallin (vas.) ja Helmi Peltonen olivat esittelemässä muun muassa loitsupulloja ja kristalleja. Kuva: Pekka Mustonen.
Yhdeksäsluokkalaiset esittelivät omia, toimivia yrityksiään ja myivät samalla tuotteitaan yritysmessujen yleisölle. Kuva: Pekka Mustonen.