Aamulla vai illalla, millaisissa vaatteissa, millaisten syöttien kera – lue kokeneen pilkkijän vinkit onnistuneeseen talvikalastusreissuun

 

Kisa on ohi. Saaliitaan punnituttamassa Antti Aspila (vasemmalla) ja Raimo Leskinen. Kuva: Aimo Aakkula.

Kokenut pilkkijä, monia kisoja kolunnut pälkäneläinen Raimo Leskinen antaa vinkkejä, jotka saattavat auttaa kokemattomampaa kalastajaa palaamaan kotiin saaliin kanssa.

Haastatteluaamua edeltäneenä yönä ja iltana on satanut muutama sentti uutta lunta. Tuulee melko navakasti, kun pilkkijät valmistautuvat lähtemään jäälle Kuhmalahden rantasaunalta Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys ry:n järjestämässä pilkkikisassa.

Onko nyt suotuisa sää kalantulolle?

– Vie kalansyönnin tukkoon, kun on uutta lunta tullut. Vaikea sanoa, mikä on hyvä sää syönnille, mutta tasainen ilma kun on ollut pidempään, silloin kala syö paremmin.

Pilkkijät ovat liikkeellä monesti aikaisin aamulla. Miksi pilkille kannattaa lähteä jo varhain?

– Aamulla yleensä kala syö paremmin. Keskipäivällä on hiljaisin hetki ja iltasyönti on erikseen.

Lumessa tarpoessa ja kairaa vääntäessä tulee helposti hiki, pakin päällä istuessa kylmyys voi hiipiä kehoon. Millaisissa vaatteissa pilkille on hyvä lähteä?

– Haalarit, vettä pitävät lämpösaappaat, välivaatteita. Naskalit kannattaa olla mukana.

Millaisille kohdille järven jäällä kannattaa suunnistaa?

– Rannoille, kaislikkojen reunoja kohden. Ei syvemmille vesille kannata mennä. Virtapaikat täytyy tietää, ettei niihin mene.

Reikä kairattu, pakilla päällä istuttu jo tovi, mutta saalista ei nouse. Kuinka pitkään on viisasta kykkiä saman reiän äärellä?

– Joku voi olla kymmenen minuuttia. Minä olen vain pari minuuttia. Mitä useamman reiän tekee, sitä suurempi todennäköisyys on löytää parvi. Ei mikään mahdottomuus ole, että 50 reikää tulee tehtyä yhden kisan aikana. Siinä saa varmasti liikuntaa.

Millaiset syötit ovat toimivia?

– Toukkia käytetään paljon. Kalan silmä on toinen. Minä yleensä aloitan toukalla ja jatkan silmällä ensimmäisen saaliin jälkeen.

Voiko pilkkimisen aloittaa tuosta vaan vai pitääkö hankkia lupa?

– Ei tarvita lupia. Pilkkiminen on kaikille vapaata, jokamiehen oikeus niin kuin marjastus.

Jään vahvuutta saatetaan arvioida niin, ettei se vielä ihmistä kanna, mutta pilkkijät kyllä jäälle menevät. Kuinka vahvalle tai ohuelle jäälle kokenut pilkkimies menee?

– Kyllä jään täytyy olla kymmensenttistä, että pilkille lähden. Olen mennyt nuorempana alle viisisenttiselle jäälle. Kertaakaan en ole kyllä pudonnut. Nyt jään paksuus on noin 30 senttiä, ainakin Pälkäneellä ollut, varmaan täälläkin.

Pilkkijä saa saaliiksi yleensä pikkukaloja: ahvenia ja särkiä. Kuinka paljon on painanut Raimo Leskisen suurin pilkillä saatu ahven?

– Vähän yli 900 grammaa.

Raimo Riikonen siirtyy saaliin toivossa seuraavalle paikalle.
Pertti Seppänen tuli pilkkikisaan Valkeakoskelta.