Anni Kytömäki, Raisa Foster ja Pepe Forsberg puhuvat Metsäpäivä-seminaarissa – Metsäpäivän ohjelma haastaa koko perheen pohtimaan omaa luontosuhdettaan

Metsäpäivänä lauantaina 11. maaliskuuta Kimmo Pyykkö -taidemuseossa ja Kangasala-talossa pohditaan omaa luontosuhdetta metsäaiheisessa seminaarissa, näyttelyssä, työpajassa ja elokuvassa. Kello 13.15 alkavassa seminaarissa puhujina ovat Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg, taiteilija ja tutkija, FT Raisa Foster sekä kirjailija Anni Kytömäki. Seminaarin päättää Metsätöitä -näyttelyn muotoilijoiden Merja Palinin, Nina Ruokosen ja Helena Vaarin opastettu kierros ja K-Kinon esitys koko perheen Metsän tarina -elokuvasta. Lapsille on luvassa myös muuta ohjelmaa, sillä päivä alkaa Palinin ja Ruokosen ohjaamalla Lasten lauantai -työpajalla kello 10–12.

Seminaari on maksuton ja se toteutetaan yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa. Puut puhuvat -tietokirjan toinen tekijä ja vuonna 1995 perustetun Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg valottaa uusimman metsätiedon valossa metsiemme tilaa ja ajankohtaisia suojelukysymyksiä aiheellaan ”Miksi vanhoja metsiä suojellaan?”. Luonnonperintösäätiö suojelee Suomen luontoa ja ensisijaisesti uhanalaista metsää, hankkimalla omistukseensa luonnonsuojelualueita ja takaamalla niille pysyvän, luonnonsuojelulain mukaisen rauhoituksen.

Interiöörikuva Metsätöitä -näyttelystä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Kuvassa Nina Ruokosen, Tuomas Ikosen, Kirsi Ihalaisen ja Merja Palinin teokset. Kuva: Jussi Koivunen.

Kangasalalaislähtöinen Raisa Foster on tamperelainen filosofian tohtori, dosentti ja monialainen taiteilija. Hänen työskentelyään eivät kahlitse tieteen ja taiteen eivätkä liioin eri taiteiden väliset rajat, vaan hän tutkii ajankohtaisia sosiaalisia ja ekologisia kysymyksiä niin tanssin, videotaiteen kuin piirtämisenkin keinoin. Foster on tehnyt uraauurtavaa työtä ekososiaalisen oikeudenmukaisuuden tutkimisessa ja menetelmien kehittämisessä taiteen ja taidekasvatuksen näkökulmista. Hänen sekä taiteellisen että pedagogisen työnsä lähtökohtana on ihmisen kehollinen maailmasuhde. Foster kertoo aiheesta ”Ihminen on osa luontoa”.

Anni Kytömäki on hämeenkyröläinen kirjailija, joka on työskennellyt kansalaisjärjestöissä ja muusikkona. Kotiseudullaan hän kulkee harjuilla, soilla ja sammalmetsissä, kuuntelee tuulta ja etsii polkuja tarinoihin, jotka saattoivat olla totta. Kytömäen esikoisromaani Kultarinta (2014) oli ilmestymisvuonnaan Finlandia-palkintoehdokkaana. Kytömäki sai teoksestaan Kaarlen palkinnon, Blogistanian Finlandian, Tulenkantaja-palkinnon sekä Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Kytömäen toinen romaani Kivitasku (2017) on ollut suuren suosion kohteena ja voittanut niin ikään Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon.

Kytömäen romaaneissa metsä on tärkeä tapahtumapaikka ja toimija. Uusin teos Margarita voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2020. Kytömäki kertoo esityksessään ”Kirjailija metsässä” metsän merkityksestä elämässään ja kirjailijan työssä, luonnonsuojelutoiminnastaan ja siitä, voiko kirjoittamalla pelastaa maailmaa. Koska musiikki on hänelle pohjimmiltaan kirjoittamista tärkeämpää, esityksen päättää ohjelmanumero pianon ääressä.