Urkutehtaan juhlavuoden leivoskisan voittajaksi ylsi Kirkkoharjun kahvila, harrastajasarjan voitto meni Terhi Toivoselle

22.03.2023 19:43

Ammattilaissarjan voittaja Mari Koponen Kirkkoharjun kahvilasta.

Visit Kangasala yhteistyökumppaneineen järjesti helmikuussa kilpailun, jossa etsittiin nimikkoleivosta Kangasalan Urkutehtaan 180-vuotisjuhlavuodelle.

Finaali- ja palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Kangasala-talolla maaliskuun puolivälissä. Tuomaristo koostui Kangasalan kaupungin ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun edustajista.

Juhlavuoden leivokseksi valittiin Kirkkoharjun kahvilan leivos, jota tuomaristo luonnehti hienostuneeksi ja näyttäväksi. Klassiseen budapest-leivokseen pohjautuva kilpailutyö keräsi kiitosta erityisesti ulkonäöstään ja urkuteeman huomioinnista.

– Halusin luoda leivoksen, joka kunnioittaa urkutehdasta ja sen edustamaa vanhaa maailmaa. Leivoksella on kautta aikojen kunnioitettu merkittäviä henkilöitä ja asioita. Oli mukava osallistua, kun kilpailun toteutus oli ammattimainen, kanssakilpailijat kovatasoisia ja arvioimassa kunnon raati, kondiittorimestari Mari Koponen Kirkkoharjun kahvilasta kertoo.

– Meiltä on jo kyselty, milloin leivosta pääsee maistamaan. Se sopii parhaiten juhlaviin tilaisuuksiin, joten mahdollisesti äitienpäivänä,

Urkutehtaan juhlavuoden nimikkoleivos on tässä.

mutta tiedotamme tästä vielä, hän jatkaa.

Toiseksi finaalissa sijoittui Konditoria Paakarin Minna Mustalammin mustikka-vaniljaleivos ja kolmanneksi Kari’s Cake Oy:n Kari Hildénin Urku-sacher.

Ammattilaissarjan finalistikolmikko palkittiin ammattivalokuvaajan kuvauspaketilla sekä lahjakorteilla kangasalalaisiin yrityksiin.

Harrastajasarjan voittaja inspiroitui urkuharmonista

Harrastajasarjan voittajaksi valittiin yleisöäänestyksellä kangasalalaisen kotileipuri Terhi Toivosen rommiurut-leivos. Se sai muotonsa monelle tutusta urkuharmoni-soittimesta, joita Kangasalan Urkutehtaalla valmistettiin yli 8000.

– Tavallisesti en leipoessani käytä valmiita reseptejä, vaan keksin ne omasta päästäni. Kilpailuleivoksessa haastavinta olikin muistaa kirjoittaa ainesosat ja määrät ylös ohjeeseen, Toivonen kertoo.

Vanhusten palveluasumisyksikössä työskentelevä Toivonen sanoo leipovansa usein ja ilahduttavansa myös asiakkaitaan leipomalla.

Harrastajasarjan toiselle sijalle äänestettiin Anna Jaatisen tuulihattupohjainen tyrni-hunajaleivos. Kolmanneksi sijoittui kangasalalaisen koululaisen Alina Huhta-ahon urkutehtaan rakennuksen ulkonäöstä inspiroitunut suklainen leivos.

Palkinnoksi harrastajasarjan kolme parasta saivat lahjakortin valitsemaansa kangasalalaiseen yritykseen.