Koulujen ja päiväkotien kesäloma-aika alkaa lähestyä. Monessa kodissa pähkäillään taas pian, miten koulujen ja päiväkotien opettajia tulisi muistaa.
Varhaiskasvatuksen opettaja Karoliina Pitkämäki Luopioisten esiopetuksesta kertoo, että pienen muistamisen saaminen perheeltä tuntuu yhteisen toimintavuoden jälkeen mukavalta. Pitkämäen saamat muistamiset ovat yleensä olleet jotakin pienimuotoista: lapsen itse tekemä kortti, jotain herkullista syötävää koko tiimille ja näin keväisin kukkia tai taimia. Jouluisin opettajia saatetaan muistaa esimerkiksi suklaarasialla.
– Osa saattaa satsata lahjaan enemmän ja käyttää luovuutta. Itselleni on jäänyt mieleen esimerkiksi hamahelmistä tehdyt korvakorut, jotka oli tehty aikuisen ja lapsen yhteistyönä. Lasten tekemissä korteissa näkyy usein jokin minulle mieluisa asia, josta on yhteisten päivien aikana puhuttu: kortti on vaikkapa tehty lempivärini väriselle kartongille, Pitkämäki sanoo.
Kuusi toimintakautta Pälkäneen varhaiskasvatuksen eri yksiköissä työskennelleellä Pitkämäellä on sellainen tuntuma, että perheet muistavat opettajia yhä vähemmän. Tapa ei enää ole niin yleinen kuin se aiemmin oli.
– Koen kuitenkin niin, että pieni muistaminen on osa tapakulttuuria. Kyllä se mukavalta tuntuu, kun oma työ tulee huomioiduksi jollakin tavalla. Muistamisella voi konkreettisesti osoittaa, että arvostaa työtä, jota teemme lasten parissa. Mitään ihmeellistä muistamisen ei tietenkään tarvitse olla. Myös sanallinen kiitos ja hyvän kesän toivotus tuntuu kivalta erityisesti silloin, kun tiet eroavat lapsen ja perheen kanssa lapsen siirtyessä syksyllä eskarista kouluun.
Katoavaa kansanperinnettä?
Entä tuleeko potea huonoa omaatuntoa, jos perheellä ei ole ollut tapana hankkia opettajille muistamisia keväisin tai jouluisin?
– En ajattele, että tarvitsisi. Jokainen satsaa muistamisiin juuri sen verran kuin itsestä hyvältä tuntuu. Mutta arvostan kyllä sitä, että perhe huomioi vaikka ihan vain sanallisesti sen, että yhteinen toimintakausi on tullut päätökseen ja matka jatkuu kesän jälkeen ehkä jossain muussa ryhmässä, Pitkämäki miettii.
Joskus keskustelua on julkisuudessa noussut siitä, voiko opettajille antaa muistamiseksi alkoholia. Moni pitää alkoholijuoman antamista varsinkin päiväkodin opettajille epäsopivana. Joissain isommissa kaupungeissa on puolestaan linjattu, että koulujen ja päiväkotien opettajien ei pidä ottaa vastaan lahjakortteja, jotka rinnastuvat rahaan. Pälkäneen varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Jari Markkinen kertoo, että Pälkäneellä tällaisille linjauksille ei ole nähty tarvetta.
– Muistamiset ovat yleensä aika pienimuotoisia: kukin antaa halutessaan lahjan oman sydämensä mukaan. Henkilökunnalle annettavat lahjat ovat hieman katoavaa kansanperinnettä, niitä annetaan koko ajan vähemmän ja vähemmän, Markkinen toteaa.