Aurinkoinen sää tuo asiakkaat kauppapuutarhaan – trendien perässä voi olla haastava juosta, mutta orvokit liikkuvat aina ensimmäisten joukossa

01.05.2023 12:55

Amppelikurkut tuottavat jo satoa.

Kultapellon puutarhalla ovi on raollaan orvokkeja täynnä olevaan kasvihuoneeseen. Keltaisia, oransseja, violetteja, liki kaikenvärisiä eri kukkalajikkeiden taimia ja hyötykasvien taimia on yksittäin ja ryhminä amppeleissa arviolta nelisentuhatta kappaletta.

– Orvokit ovat kevään ensimmäisiä kukkia, joita ostetaan. Ne ovat nyt parhaimmillaan, puutarhayrittäjä Erika Kartsep sanoo kylmään totuttelun jälkeen miltei kymmenen pakkasastetta sietävistä orvokeista.

Vallitsevaa ja tulevien päivien säätä seurataan puutarhalla tarkoin silmin. Aurinkoinen ja lämmin ilma tietää vilkasta kauppapäivää, kolean sateisilla keleillä ostajat lähtevät nihkeämmin liikkeelle. Kartsepin mukaan puutarhalle voi kuitenkin lähteä huonommallakin säällä, sillä silloin voi katsella rauhassa.

– Ehdimme silloin myös paremmin palvella asiakkaitamme, koska monet haluavat lisätietoja ja neuvoja kasveista ja niiden hoitamisesta. Tänne voi tulla suunnittelemaan kokonaisuuksia istutuksiin ja noutaa kasvit myöhemmin itselle sopivampana ajankohtana. Toimitamme toki myös tilauksia asiakkaille, jotka eivät pääse tulemaan puutarhalle.

Vuonna 1999 kauppapuutarhan pidon aloittanut ja edelleen Petri Täyrösen yhtiökumppanina jatkava Kartsep tietää pitkän kokemuksensa ansiosta, että kukkaistutuksia ei osteta, eikä ole edes järkevää ostaa keväällä, kun maa on vielä routainen.

– Viime vuonna kevät tuli myöhään, lunta oli vielä vappuna, hän kertaa nyt vapun alla vuoden takaista säätilaa.

– Vuoden -20 kevät oli paras kevät ikinä. Kevät oli aikainen, hyviä ilmoja riitti kesäkuulle saakka. Laitoimme puutarhan kiinni jo kesäkuussa, kun myytävää ei enää ollut.

Kartsep ei laske ennätyskevättä yksinomaan koronan ansioksi, vaikka ihmiset lähtivätkin ajamaan Kuhmalahdelle pitkienkin matkojen takaa ihan vain siksi, että pääsivät vähän tuulettumaan, kun käytännössä kaikki paikat olivat kiinni.

– Ei olisi korona auttanut, jos olisi ollut huonoja kelejä. Aurinko on paras myyjä, hän vahvistaa.

 

Lehtikaalin ja dianan suosio yllätti

Pitkästä alan kokemuksestaan huolimatta yrittäjä myöntää, ettei ihmisten ostokäyttäytymisen ennakointi ole helppoa. Puutarhalle tilattavien pikkutaimien rungon muodostavat vuodesta toiseen suosikkiasemansa pitäneet samettikukka, pelargonia, miljoonakello, orvokki ja ruusubegonia. Tilausten tekoa silmällä pitäen Kartsep kuuntelee myyntikaudella asiakkaiden toiveita ja seuraa eri tuotteiden menekkiä.

– Kauden aikana jo merkkaan tietoja muistiin. Teen tilaukset elo-syyskuussa, viimeistään lokakuussa. Aikaisin, vaikka toisaalta en tammikuussa sen paremmin tiedä, millainen kevät on tai minkä muotoisia tai minkä värisiä kukkia halutaan.

– Asiakas on saattanut keksiä sisustuslehdestä, että joku kukka on hieno. Jos tilaan sitä seuraavaksi kevääksi, niin voi käydä niin, että silloin sitä myydäänkin vain vähän. Trendit ovat niin nopeita, tietää Kartsep, joka ei juuri trendien nopeuden takia niitä isommin seuraa.

– Yhtenä vuonna tuli lehtikaali. Sitä kysyttiin kovasti, koska lehtikaalin kehuttiin olevan hyvin terveellistä. Jos kylvän sitä keväällä, niin siinä menee 3–4 viikkoa, että taimia voi myydä ja silloin myyntikausi on jo vähän ohi, hän valottaa kysyntään vastaamisen haasteellisuutta jo alkaneella kasvukaudella.

Viime vuonna todella moni asiakas kysyi dianaa, amppelikukkaa, joka lukeutuu Suomessa harvinaisempien koristekasvien joukkoon. Dianan yhtäkkinen suosio, josta myös monet yrittäjäkollegat Puutarhaliiton syyspäivillä kertoivat, on ainakin vielä jäänyt mysteeriksi. Viime vuonna Kartsepilla oli myydä hurmaavan kauniita vaaleanpunaisia dianoja, joiden rinnalla nyt on tarjolla myös kasvin oranssikukkaisia versioita.

– Uskomme, että asiakkaat ihastuvat niihinkin.

Kelloköynnöksen kanssa kävi viime vuonna päinvastoin. Sitä haluttiin ostaa tavallista vähemmän, minkä vuoksi osa kukista jäi myymättä.

– Tärkeää on, että tarjoamme asiakkaillemme kattavan valikoiman kauniita ja kestäviä kukkia sekä perusmakuja kesäiseen ruokapöytään. Tomaatti, kurkku, kurpitsa ja mansikka maistuvat aina parhaalta tuoreena. Yrttikasvien taimista muiden muassa basilika, minttu, timjami, sitruunamelissa ja chili ovat kysyttyjä, kun kesän grilli- ja juhlakausi alkavat.

 

Oven lähellä paras menekki

Tuotteiden sijainnilla kasvihuoneissa on iso vaikutus siihen, mitä kukkia ja hyötykasveja asiakas valitsee ostettaviksi. Erika Kartsep tietää, että ne tuotteet, mitkä ovat lähinnä ovea, myyvät yleensä varmemmin, kun taas peremmällä olevat jäävät helpommin huomaamatta.

– Kaikkea ei kuitenkaan voi nostaa esille ja tuoda lähelle, yrittäjä sanoo kasvihuoneistaan, joissa on isoihin puutarhoihin verrattuna määrällisesti vähän, mutta monipuolisesti tuotteita.

– Kun olen tuonut tuotteita takaosasta paremmin esille, niin asiakkaat ovat ihmetelleet, että tällaisiakin sinulla on.

Puutarhuri suositteleekin varaamaan käynneille runsaasti aikaa ja rohkeasti kulkemaan ja tutkimaan valikoimaa kasvihuoneilla takapäätyihin saakka ja menemään edestakaisin, sillä kukkaloiston häikäisemänä asiakas helposti unohtaa, mitä on jo aiemmin ehtinyt nähdä.

Kartsep muistaa toissavuodelta esimerkin, joka valaisee, miten huomion kiinnittyminen tiettyyn tuotteeseen suuren lajikirjon keskellä vaikuttaa ostokäyttäytymiseen.

– Tänne tuli ostosreissulle ryhmä naisia. Kun yksi heistä nosti esille kauniin isokukkaisen petunian ja halusi ostaa sen, niin kaikki muutkin siinä ryhmässä ostivat samanlaisen.

Kukka kestää huonotkin ajat

Kultapellon puutarhalla on lähdetty tähänkin myyntikauteen siltä tosiasiapohjalta, että jokainen tuote on myytävä erikseen, satoi tai paistoi. Ostosopimuksia yritysasiakkaiden kanssa on, mutta niitä olisi hyvä olla vielä enemmän. Yrittäjällä luottamusta riittää.

– Sanotaan, että kukka pitää pintansa, kukkia ostetaan, oli ajat millaiset tahansa. Kukkia ostetaan paljon myös lahjaksi ja tuliaisiksi ystäville ja tutuille. Kukan saaja ilahtuu aina. Ihmiset istuttavat kukkia ulos ruukkuihin tai laittavat parvekkeille, terasseille ja pihaan.

Erika Katrsep kehuu altakasteluruukun käytön vaivattomuutta. Kuvassa olevan amppeliruukun säiliöön mahtuu kaksi litraa vettä.