Käärijälle povaa voittoa joka kolmas kyselyyn vastanneista – Lordi ja Hard rock hallelujah on silti useimmille vielä se kaikkien aikojen euroviisuyhdistelmä

Sydän-Hämeen Lehden lukijat vaikuttivat olevan oikeilla jäljillä pohtiessaan Käärijän menestystä tämänvuotisissa Euroviisuissa.

Vastaajista peräti 84 prosenttia osasi sanoa etukäteen, että suomalaisesiintyjä nähdään viisufinaalissa lauantaina – tosin tästä joukosta noin viisi prosenttia arveli, että Käärijän kohtalona finaalissa on jäädä viimeisten joukkoon. Kaikista vastaajista kahdeksan prosenttia uskoi suomalaisartistin taipaleen katkeavan jo semifinaalivaiheeseen ja toiset kahdeksan prosenttia totesi, etteivät viisut ja Käärijän menestys juurikaan kiinnosta.

Finaalipaikkaan uskoneista valtaosa ennakoi suomalaismenestyksen olevan vahvaa viisufinaalissa; heistä noin 95 prosenttia uumoili Cha cha cha -kappaleen kipuavan kisassa kymmenen parhaan joukkoon. Kaikista vastaajista 28 prosenttia uskoi Käärijän sijoittuvan kolmen parhaan joukkoon ja lähes joka kolmas valmistautui jo ensimmäisiin viisuvoitonjuhliin Suomessa sitten vuoden 2006 ja Lordin.

Käärijän Cha cha cha -kappale oli vastaajien mieleen: kaksi kolmesta vastaajasta antoi arviokseen kappaleelle vähintään neljä tähteä viidestä. Yhden tai kahden tähden kipaleeksi laulun arvioi noin 17 prosenttia vastanneista.

Klassikoksi sillä kuitenkin vielä ennen viisufinaalia on matkaa. Suosiovertailussa Cha cha cha kalpeni selvästi sekä Lordille että monelle muullekin niin suomalaiselle kuin ulkomaisellekin viisukappaleelle.

Lordin Hard rock hallelujah oli ylivoimaisesti suosituin vastaus, kun kysyttiin mielipidettä kaikkien aikojen euroviisusuosikista.

”Lordin voitto 2006 oli niin mieleenpainuva hetki”, myönsi yksi vastaajista.

Myös Kirkan Hengaillaan oli vastaajien mieleen. Suomalaisista euroviisuista esiin nostettiin myös Norma Johnin Blackbird, Blind Channelin Dark side ja Vicky Rostin Sata salamaa. Muutaman maininnan saivat jopa vaille UMK-voittoa – ja Euroviisuedustusta – jääneet Bessin Ram pam pam ja Erika Vikmanin Cicciolina.

Euroviisuissa perinteisesti hyvin menestynyt Ruotsi ei ollut vastaajille kirosana, vaan lempieuroviisujen listalle päätyi moni ruotsalaiskappalekin. Abban Waterloon lisäksi esimerkiksi Loreenin Euphoria, Måns Zelmerlövin Heroes ja ilman voittoa aikoinaan jäänyt Roger Pontaren Vindarna viskar mitt namn keräsivät vastaajilta kehuja. Muista kuin länsinaapurin tuotoksista esiin nousivat muun muassa kulttiklassikoksi kohonnut Ukrainan Verka Serduchkan Dancing lasha tumbai ja hiljattainen viisuvoittaja Måneskin kappaleellaan Zitti e buoni. Vanhemmista ulkomaisista viisuista joku muisti lämmöllä italialaisen Gigliola Ginguettin Si-kappaletta, joka sijoittui toiseksi vuonna 1974 Abban jälkeen.

Ennakkoarvailujen oikeellisuus päästään tarkistamaan lauantai-iltana. Euroviisufinaali Liverpoolissa alkaa kello 22 Suomen aikaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?