Laitikkalassa asuva Anneli Kivelä on pitänyt sääpäiväkirjaa jo 1990-luvun alusta. Silloinen työkaveri Maria Toija Tampereen trikoolla innosti laittamaan havaintoja ylös. Kivelä on merkannut kaiken tarkasti kansiin. Myös Kivelän lapsuuskodissa Pielaveden Koivujärven rannalla havaintoja kirjattiin ylös, mikä antoi sysäyksen sään seuraamiselle.
– Minulla on pohjoisen puolella pykälämittari. Katson heti aamulla lämpötilan ja kellonajan, jotka merkkaan ylös.
Säätyypin hän kirjaa heti aamulla, onko pilvistä ja mistä ilmansuunnasta tuulee. Päivittäin tulee tehdyksi 3–4 havaintoa.
Anneli Kivelä on päättänyt lahjoittaa tähänastiset päiväkirjansa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle.
– Odottelen soittoa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralta. Luovutan aineiston, mikäli ovat valmiita ottamaan ne vastaan. Arkistossa päivittäin kirjoittamani tapahtumat säilyvät näin rauhan aikaan, vaikka rauha ei näinä päivinä ole mikään itsestäänselvyys.
Kevään kehitystä Kivelä on yleensä seurannut tarkasti, ja lintuhavainnot ovat olleet rakkaita. Nyt vain heikentynyt näkö asettaa hivenen haasteita seuraamiselle. Syksyllä edessä oleva silmäleikkaus parantanee tilannetta.
Myös kuunkierrosta pystyy ennustamaan paljon. Hän on kirjannut tarkkoja havaintojaan myös Pälkäneen Jouluun ja Sydän-Hämeen Lehden vuosikalenteriin.
Yleensä Kivelä ei enää aktiivisesti palaa vanhoihin merkintöihin.
Trombi pysäytti
Yksi pyörremyrsky takavuosilta on jäänyt erityisesti mieleen. Ukkonen tuli nauhana pihalle, ja joka paikka oli sumussa. Trombi jatkoi kulkuaan Kissalammelta Uunaanmäkeen.
– Trombi teki hirveää tuhoa. Viisimetrinen latva tippui puustakin silmänräpäyksessä.
Kivelä soittaa perään: Trombi merkattiin päiväkirjaan 23.7.2011 kello 13.30.
Kun Kivelä joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2010, luonnon seuraaminen vain lisääntyi. Kissalammen tapahtumat ovat olleet sydäntä lähellä.
– Olen huomannut, että siitä, kun lokit ilmestyvät, menee noin 2–3 vuorokautta jäiden lähtöön.
Tänä keväänä koivunkukinta on ollut erityisen runsasta. Se, mikä tekee surulliseksi, on monien lintujen vähentyminen. Pääskyjä näkee entistä vähemmän eikä esimerkiksi kottaraisia ole näkynyt ollenkaan.
Vaikka Anneli Kivelä on luovuttamassa sääpäiväkirjamerkintänsä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle, hän jatkaa rakasta harrastustaan. Säähavainnot ovat niin kiinnostavia, ettei niiden kirjaaminen lopu.