Maire Hinkkala sai viime lauantaina käsiinsä peruskoulun päättötodistuksen Sariolan koulun kevätjuhlassa. Kuhmalahtelaisnuori piti tilaisuudessa myös juhlapuheen yhdessä luokkakaverinsa kanssa.
Elokuussa Hinkkalaa odottavat uudet haasteet, kun hän aloittaa lukio-opinnot Tampereen yliopiston normaalikoulun eli Norssin talous- ja elinkeinoelämälinjalla. Tässä vaiheessa, kun opiskelijavalinnat ovat vielä julkistamatta, hän uskaltaa pitää tuolle linjalle hyväksymistään jo varmana.
– Keskiarvo nousi sopivasti jouluksi, hän perustelee.
Norssiin sisäänpääsy edellytti viime keväänä vähintään keskiarvoa 8,8.
Hinkkala sanoo pitävänsä itselleen yllättävänä juttuna, että hän kiinnostui Norssin talous- ja elinkeinoelämän linjasta.
– Opo sitä ehdotti. Minä vähän naureskelin, että tännekö ja epäilin, että riittääkö keskiarvo.
– Olen kyllä tosi kiinnostunut taloudesta ja yhteiskunnallisista asioista. Haluan oppia lisää sijoittamisesta. Minua kiinnostaa tietää, miten raha liikkuu ja mikä vaikuttaa siihen, mikä yrityksen arvo on, 15-vuotias kuhmalahtelainen taustoittaa ja lisää toki senkin kiinnostavan, mitä sijoittaja itse hyötyy sijoittamisesta.
Sijoittaminen on kotoa tuttu asia.
– Äiti on sijoittanut meidän puolestamme, rahastoihin ainakin. Itsekin voisin, mutta en ole vielä, en ole uskaltanut. Haluan ensin oppia lisää sijoittamisesta, ettei tule yllätyksiä.
Yksiöön Kangasalle
Elokuussa Maire Hinkkala muuttaa omilleen, pois kotoa yksiöön, joka on ollut perheellä Kangasalan keskustassa jo pitkään.
– Jännittää toki aika paljon, miten tottuu yksinoloon. Samaan aikaan muutto on kivakin ajatus. Olen viettänyt yksiössä aikaa, ollut yötäkin. Siellä on kodikas olo.
– Tulee itselle vastuuta arjen sujumisesta. Ruoanlaitot sujuvat, siitä ei tarvitse huolehtia, Hinkkala kertoo ja epäilee samalla vanhempien olevan häntä enemmän huolissaan muutosta ja yksin asumisesta.
Isoa muuttokuormaa ei Kangasalan keskustaan lähtevä tarvitse.
– Jotakin viedään. Kirjahylly tarvitaan, koska luen aika paljon ja astianpesukone hankitaan. Suurimman osan vaatteista vien sinne, vaikka aika paljon tulen kotikotonakin käymään.
Muuttaminen omilleen jo lukioajaksi merkitsee pääsyä tiheiden bussiyhteyslinjojen läheisyyteen. Samalla koulumatkoihin kuluva aikaa vähenee huomattavasti, koska Kuhmalahdelta käsin lukion käyminen Tampereella tietäisi päivittäin yhteensä yli sadan kilometrin matkoja.
– Kun aloin harkita Norssia vaihtoehtona, niin silloin aloin miettiä muuttoa. Ei minulla mitään suurta hinkua ole muuttaa kotoa.
Kangasalan lukion Maire Hinkkala merkitsi hakulomakkeissa vasta kolmannelle sijalle Norssin normaalilinjan ollessa kakkosvaihtoehtona.
– Kangasalan lukioon tulee niin paljon vanhoja tuttuja. Halusin uutta alkua, hän perustelee valintojaan.
Kirkkareilla jo vauvana
Maire Hinkkalan kesätyöt alkoivat jo toukokuussa, jolloin hän ryhtyi pitämään yhdessä sisarensa kanssa yleisurheilukoulua 7-12 -vuotiaille lapsille Puntarin kentällä. Myöhemmin kesällä hän toimii uimakoulussa avustajana.
Yksi kesän 2023 kohokohdista, ellei jopa suurin kohokohta, tulee olemaan Käärijän keikka Kirkkareilla.
– Olen euroviisufani. Katsoin tänäkin vuonna kaikki mahdolliset lähetykset. Perhe vitsaileekin, että minä elän euroviisuista toiseen, että ihan masennun, kun euroviisut ovat ohi.
– Aika innostunut olen Käärijästä, Hinkkala tunnustaa.
Kuhmalahtelaisnuori kertoo käyneensä Kirkkareilla vauvasta saakka joka vuosi. Nyt hän iloitsee erityisesti siitä, että useamman vuoden tauon jälkeen – koronan takia peruuntui kahdet festarit, K18-rajoitus esti pääsyn viime vuonna – Kirkkareille taas pääsee.