Nälkäiset kuhat käyvät vieheisiin kesäkuussa – ”Kalastuspaikaksi kannattaa valita virtaavien salmien tai selkävesien vedenalaiset penkat”

Kuhien kalastuskausi käynnistyy toden teolla kesäkuussa kalojen palatessa kutualueiltaan syönnösalueille. Nälkäiset kuhat nappaavat erityisen hyvin pohjan lähellä uitettuun jigiin tai pilkkiin. Vetouistelijan paras sesonki alkaa pintavesien lämmettyä ja kuhien siirryttyä veden pintakerroksiin ruokailemaan.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan kuhien kudun vuoksi useat kalastusoikeuden haltijat ovat asettaneet touko–kesäkuun aikaisia kieltoja passiivisten pyydysten, kuten verkkojen pitämiseen. Tunnetuimmille kuhien kutualueille on myönnetty paikoin myös keväisiä yleiskalastusoikeuksien kieltoja.

Kuhien kutualueista suuri osa on kuitenkin avoinna kalastukselle. Vastuullinen kalastaja jättää kutualueelta kuhat kalastamatta tai verottaa kuhakantaa maltillisesti. Kudulla olevat kalat tunnistaa valuvasta sukutuotteesta ja etenkin urokset tumman laikukkaista vatsoista, ja usein hieman rispaantuneista evistä.

Kudun ja sen jälkeisen mädin vartioinnin jälkeen kuhat ovat nälkäisiä ja käyvät vieheisiin hanakasti. Kesäkuussa viileämmän veden aikaan kaloja saa erityisen hyvin pohjan läheltä jigaamalla tai pilkkimällä. Jigi tai pilkki saa olla kohtuullisen kookas ja kooltaan ainakin 10-senttinen. Kalastuspaikaksi kannattaa valita virtaavien salmien tai selkävesien vedenalaiset penkat. Kivikko pohjassa ei ainakaan heikennä kalojen viihtyvyyttä alueella.

Heinäkuussa – pintavesien tavallisesti lämmettyä yli 20 asteen – kuhat alkavat ruokailla veden lämpimässä pintakerroksessa. Tuolloin erityisesti vetouistelijat saavat hyvin saalista, mutta etenkin aamupäivisin kuhia saa edelleen pohjan läheltä kalastaen. Kirkkaiden vesien alueella uistelijan kannattaa suunnata kalaan vasta auringonlaskun aikaan, mutta sameissa vesissä pronssikylkiä tavoittaa jo päivällä.

Sameissa vesissä toimivat usein erityisen värikkäät vieheet. Kirkkaissa vesissä uistelija solmii siiman jatkoksi luonnollisemman sini-hopean tai musta-hopean vieheen. Vaappujen sopiva koko on noin 10–14-senttimetriä.

– Mikäli uistelussa tulee saaliiksi paljon alamittaista kuhaa, koukkujen määrää kannattaa vähentää tai vaihtaa kolmihaarakoukkujen tilalle yksihaaraisia koukkuja. Myös kalapaikan vaihto voi auttaa kasvattamaan kalojen kokoa. Kalastusasetuksen mukainen alin pyyntimitta kuhalle on 42 senttimetriä, mutta siihen on paikoin asetettu muutoksia, neuvoo Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Rautanen.

Alueella voimassa olevat pyyntimitat sekä mahdolliset muut kalastusrajoitukset selviävät osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan kuhan kutuaika ajoittuu eteläisessä Suomessa pääosin toukokuulle, mutta pohjoisempana se saattaa jatkua jopa kesäkuun loppuun asti. Vaikka kuhia tuolloin olisi helppo pyytää verkoilla kutuvaelluksen aikana tai vieheillä kutupesiltä, niin vastuullinen kalastaja malttaa mielensä ja antaa kuhien hoitaa kosiomenonsa rauhassa.