Tauno Sairiala -kulttuuripalkinnot jaettiin kotiseutuhistorian tutuksi tekemisestä ja Onkkaalan kylän elävöittämisestä: ”Sydämeni läikkyi, kun koko ajan syntyi uutta toimintaa”

Pälkäneen kunnan kulttuurisuunnittelija Marketta Pyysalo jakoi palkinnot toimijoille Pääkirjasto Arkissa 27. kesäkuuta.

Tauno Sairiala testamenttasi aikanaan omaisuuttaan Pälkäneen kulttuurilautakunnalle, ja näistä varoista Pälkäneen kunnan kulttuuritoimi jakaa vuosittain kulttuuripalkintoja. Tänä vuonna palkinto jaettiin Jaakko Simolalle ja Onkkaalanraitti ry:lle. Simola sai 200 euron suuruisen palkinnon kotiseutuhistorian tutuksi tekemisestä, ja Onkkaalanraitti ry sai 300 euron palkinnon Onkkaalan kylän elävöittämisestä.

Pälkäneen kunnan kulttuurisuunnittelija Marketta Pyysalo jakoi palkinnot Pääkirjasto Arkissa 27. kesäkuuta.

– Jaakko, olet ihminen, joka on utelias etsimään koko ajan uutta historiasta, Pyysalo toteaa lisäten, että kävelisimme monen historiallisesti merkittävän kohteen ohi, ellei Simola osoittaisi niihin.

– Tapa, jolla teet sen, on hyvin arvokas, Pyysalo viittaa Simolan hienotunteisuuteen ja kunnioitukseen.

– Onkkaalanraitti, teillä myös riittää uteliaisuutta. Viime kesänä sydämeni läikkyi, kun koko ajan syntyi uutta toimintaa. Te tihennätte tätä päivää, ja todellakin saatte ihmiset liikkeelle, Pyysalo sanoo.

Onkkaalanraitti ry:n edustajat Mari Laesterä, Erja Heikkilä ja Sanna Hämäläinen kertovat myös olevansa otettuja palkinnosta.

Syystä ylpeitä

Simola kertoo olevansa hieman yllättynyt ja häkeltynyt palkinnosta.

– Tuliko tämä varmasti oikeaan osoitteeseen? Simola kertoo ajatelleensa ja lisää olevansa hyvin kiitollinen palkinnosta.

Simolalle Pälkäne on erityinen paikka, jossa on hyvä olla, elää ja työskennellä.

– Täällä on luovia ihmisiä, rohkeita ihmisiä, Simola sanoo.

Onkkaalanraitti ry:n edustajat Mari Laesterä, Erja Heikkilä ja Sanna Hämäläinen kertovat myös olevansa otettuja palkinnosta. Töitä on tehty, jotta kylälle saataisiin lisää toimintaa, ja edustajat ovat iloisia siitä, että työ on huomattu ja huomioitu. Lisäksi yhdistyksen edustajat iloitsevat siitä, että kyläyhdistyksen toiminnassa on eri-ikäisiä ihmisiä. Myös yhdistyksen järjestämissä tapahtumissa on ollut hyvä tunnelma ja kävijät ovat olleet monen ikäisiä.

Onkkaalanraitti ry:n tapahtumat ovat kyläyhdistyksen nuoresta iästä huolimatta muodostuneet jo perinteisiksi, mutta ripaus jotain uutta jokaisessa tapahtumassa on mukana.

– Tietysti kuunnellaan myös herkällä korvalla, mitä kyläläiset haluavat. Haluammekin kuulla, ja pystymme myös reagoimaan melko nopeasti, Hämäläinen sanoo.

– Olen iloinen, että tapahtumia on tullut. Minua on aina innostanut Pälkäneen kulttuurihistoria ja se, että me emme ole käpertyneet itseemme. Olemme Pälkäneestä ihan syystäkin ylpeitä, Simola summaa.

Jaakko Simolalle Pälkäne on erityinen paikka, jossa on hyvä olla, elää ja työskennellä.